Walleri gasell ehk kaelkirjak antiloop

gazelle waller 172721 650 400

Imetaja 1 min 40 s kuni 1 m60, Walleri gasell (Litocranius walleri) kannab oma nime austatud H. Walleri ja doktor Livingstone’i sõbra mälestuseks. Selja pruun karv on külgedelt heledam ja lõpeb valge karvaga säärtel ja kõhul. Peen ja elegantne antiloopi tunneb kõige paremini ära pikliku kaela järgi, mis annab talle nime géneruk. Keeniast Djiboutini tiirleb see antilopiinivastane veis kuivadel tasandikel.

Mis liiki kaelkirjaku antiloop kuulub?

Nimi géneruk pärineb Somaaliast, mille sõnasõnaline tõlge “deero-garanuug: kes imeb kaelkirjakut” tõstab esile tema pikka kaela. See platsentaimetaja kuulub mäletsejaliste perekonda Bovidae ja Antolipines. See koondab rohkem kui 140 liiki pühvlitest piisonideni, unustamata antiloope ja gaselle. Neid liike, mida nimetatakse ka mäletsejaliste artiodaktüülideks, iseloomustab paarisarv sõrmi igal jalal. Nende taimtoiduline toit koosneb eranditult taimedest ja nende neljast vatsakesest koosnev kõht võimaldab neil pärast teist närimist oma toitu osaliselt või täielikult seedida. Vatsal, korgil, klapil ja abomasumil on oma funktsioon, et võimaldada seda väga spetsiifilist seedimist. Isast saab emasloomast eristada S-kujuliste rõngassarvede järgi, mis võivad ulatuda kuni 45 cm-ni.

Millised on Walleri gaselli eripärad?

Elegantne ja peen Walleri gaselli või kaelkirjaku antiloopi füüsikalised omadused on kohandatud selle keskkonnaga. Kui nende piklik kael tabab meid esimesena, võimaldavad nende tagajalad üles ronida kuni 2 meetri kõrguste okste ja põõsaste lehtedele karjatama.

Jätka lugemist:  Griffon Vulture, mida võib jälgida Püreneedes

Tema pikad jalad ja kaelkirjakut meenutav kael pole tema ainsad eristavad omadused. Okastaimede vahele toidu kogumiseks on nende koon ja suu kitsad ja teravad: nad saavad seega toituda, ilma et nad kannataksid okkapuntrate all, mis takistavad teistel antiloopide perekondadel teatud taimeliikidest toitumast. See antiloop, mis suudab toituda 80 erinevast puu- ja põõsasordist lehtedest oksteni, on kohanenud kuivadele kõrbetele. Ta ei põlga igihaljaste taimede lisamist oma dieeti. Nagu kaamel, kustutab see graatsiline imetaja janu peamiselt toitumisega. See hüdraatub taimedes, võrsetes ja okstes sisalduva vee allaneelamisel. Lõpuks puudub kaelkirjaku, dik-diki ja Walleri gaselli vahel toidukonkurents: kuigi nad hindavad kõrgelt parimatest roogadest toitu, naudib kumbki puu või põõsast erineval kõrgusel. Kaelkirjak ja tema pikk kael ründavad rohkem lehti, mille kõrgus on üle 4,60 meetri, samas kui väike dik-dik on rahul madalate, alla 1 meetri kõrguste lehtedega.

Kus elab kaelkirjaku gasell?

Eriti Ida-Aafrikas kohtate kaelkirjaku gaselli. Liik on endeemiline Keenias, Tansaanias, Somaalias ja Etioopias. Populatsioonid elavad ka Djibouti piirkonnas. Generuk eelistab Serengeti kõrbetasandikke ja Ida-Aafrika kuivi piirkondi. Selle leviala oli aga paar aastat tagasi palju suurem. Ööpäevane liik, 10 isendist koosnevad rühmad, sealhulgas emased ja nende vastsündinu, veedavad oma päeva mäletsedes. Isased, üksikud, on väga territoriaalsed ja elavad koos karjaga ainult pesitsusperioodil. Walleri gasell eelistab toitu otsida kuivadel või poolkuivadel tasandikel ja metsades. See on liik, mida savanni kõrges rohus leidub harva. Pealegi on see täielikult kohanenud kõrbekeskkonnaga, kuna hüdraatub tänu taimedele, mida ta alla neelab, ega suuda seega oma elu jooksul tilkagi vett juua.

Jätka lugemist:  Puitmardikas, kodudes probleeme tekitav puitu sööv mardikas!

Kas sa teadsid ?

Kaelkirjaku antiloopi eluiga on looduses 8–10 aastat, vangistuses 15 aastat.

Generuk paljunemistsükkel?

Emased garanuugid on üheaastaselt suguküpsed ja toovad ilmale ühe poega. Erinevalt paljudest imetajatest suudavad nad paljuneda aastaringselt. Isased on paljunemiseks valmis umbes 18 kuu vanuselt. Paaritumisel saadakse umbes 3 kg kaaluv kollakas. Täiskasvanuna ulatub see emastel 25–45 kg ja isastel 30–50 kg. Isased kaitsevad oma territooriumi, mis võib ulatuda 300–850 hektarini, sissetungijate eest sarvede kokkupõrkega, nagu hirved ja metskitsed meie metsades.

Tiinusaeg on kuus kuud ja toimub enamasti päeval, et tiinus saaks ööseks jõudu taastada. Generuki emased võivad paljuneda aastaringselt, seega on kaelkirjaku antiloobil võimalik kaks sündi aastas. Poegimine toimub vaateväljas ja kiskjatest eemal, kõrges rohus. Pojad seisavad alles 10 minutit pärast sündi. Esimesel kahel elunädalal peidab ema selle põõsastesse ja läheb toitu otsima. Ta hoolitseb selle lõhna maskeerimise eest, et kaitsta seda lihasööjate eest puhastades. Tema leidmiseks kasutab ta inimkõrvale hoomamatut vaikset häält. Väike reageerib siis nii, et tõuseb püsti ja puhkab samuti. Selle kahe nädala lõpus saab ta karjaga liituda.

Millised on Walleri gaselli kiskjad?

Kui Walleri gaselli tippkiirus võib küündida 100 km/h, sama kiirusega kui gepard, otsivad teised kiskjad vigastatud, eakaid loomi või metsloomi:

  • Lõvi ;
  • Leopard;
  • hüään;
  • Lycaon;
  • Šaakal.

Kaelkirjaku antiloop kasutab aga Ida-Aafrika jahimeeste eest põgenemiseks muid võtteid. Vastsündinute kaitsmiseks kõrvaldavad nad oma väikese kehalõhna. Viimased jäävad liikumatult põõsastesse peitu ja ootavad oma ema naasmist, nagu nägime eelmises lõigus. Täiskasvanud kaelkirjaku antiloobid jäljendavad ka oma metsaantiloopide nõbude strateegiaid, jäädes ohtu tajudes ideaalselt paigale. Lõpuks võivad nad põgeneda ja jõuda kiiruseni 100 km/h, et lihasööja eest põgeneda.

Jätka lugemist:  Pikakõrvaline öökull, keskmise kasvuga öine röövlind

Kael ette sirutatud, Walleri gasell jäljendab Mhorri gaselli graatsilist liikumisviisi, kui ta ei karda oma ellujäämise pärast.

Kas see väga eriline gasell on ohus?

Nagu paljud loomad üle maailma, on kaelkirjaku antiloopi elupaik ja liikide elujõud järk-järgult vähenemas. IUCNi või Rahvusvahelise Looduskaitseliidu punasesse nimekirja kantud NT või peaaegu ohustatud liikide kategoorias kannatab ta liha või jahitrofeede jahtimise pärast. Selle loodusliku elupaiga hävitamine, nagu ka liiga paljude metsloomade puhul, koduloomade kasvatamiseks mõeldud ala kasuks vähendab järk-järgult selle territooriumi ja viib lõpuks selle populatsiooni vähenemiseni. Praeguseks on kogu selle geograafilises levikus 25 000–50 000 isendit.

Foto krediit: Daniel Fafard

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga