Mereäärsed linnud: kõige sümboolsemate liikide top 10!

oiseaux bord mer 060403 650 400

Kui juhtute mere äärde jalutama, olete kahtlemata märganud, et kohtate sageli sama liiki. Meie artiklis on loetletud 10 sümboolset. Need mõned elemendid, mille me teile siin avaldame, aitavad teil neid noorendavaid ruume pisut paremini tundma õppida.

1 – kalakajakas

Hõbekajakas on keskmise kasvuga valge ja hall lind, kes tuleb üsna kergesti vastu. Täiskasvanud, selle pikkus on 55–67 cm, tiibade siruulatus on 1,30–1,60 m ja kaal 750–1250 kg. Selle keskmine lennukiirus on umbes 40 km/h. See on hea purilennuk ja ka hea kõndija. Teisest küljest on ta kehv ujuja ja on üldiselt rahul veepinnal hõljumisega või ujumisega. Isegi kui ta on selleks võimeline, sukeldub ta saaki jälitama harva, eelistades neid, mis ujuvad või on vee all madalas sügavuses.

Seda leidub peamiselt randades ja kalasadamates. See on seal väga levinud. Hõbekajakate populatsioon kasvas järsult kogu 20. sajandi jooksul. See kõigesööja on aga Prantsusmaal ja Belgias kaitstud, nagu ka kõik teised kajakaliigid, alates 1962. aastast. Siiski ei hinnata tema olemasolu ja käitumist alati, kuna ta on oportunistlik ja üsna julge. Samuti võib see lihtsalt takistada inimtegevust, rääkimata sellest, et sellel võib olla negatiivne mõju keskkonnale. Lisaks on see väga lärmakas lind: ta nutab sageli kogu päeva.

Prantsusmaa prefektuurid on saanud lubada regulatiivseid toiminguid erandiga, kuid viimasel ajal on nende saamise tingimused karmistunud. Lisaks on need toimingud kulukad ja keerulised nii regulatiivsest kui ka logistilisest vaatepunktist ning lõpptulemusena on pettumust valmistavad tulemused. Keskkonnakaitseühingud nõuavad, et keskendutaks tegevustele, mis julgustavad linde naasma pesitsema oma loomulikku keskkonda, kaljudele. Korraldatakse ka teabekampaaniaid, mille eesmärk on pesade tekkimise tõkestamine. On ütlematagi selge, et me ei tohi neid toita ega hõlbustada juurdepääsu oma olmejäätmetele, vastasel juhul soodustame nende elama asumist.

2 – harikormoran

Suur kormoran on suur must lind, pudeliroheliste tippudega, pika kaela ja konksu nokaga. Seda leidub sageli rühmadena kividel ja sadamasildadel. Selle keskmine suurus on umbes 80 cm, tiibade siruulatus kuni 1,05 m ja kaal umbes 2 kg. Seda leidub enamasti mereäärsetel kaljudel või kivistel laidudel.

Ta on väga hea purilennuk, aga ka hea sukelduja. Enamasti püüab ta madalas vees, kuid võib ulatuda 10 meetri sügavusele, vajadusel isegi 50 meetrini. Vee all areneb see kiiresti ja võib hingata kauem kui kaks minutit. Sellel on uropüügiaalne nääre, mida ta kasutab sulgede määrimiseks, et muuta need veekindlaks. Kuid nad ei ole lõpuni: äärealadel olevad märjad suled koormavad lindu, mis võib seega jõuda sügavamale.

Jätka lugemist:  15 lindu, kes ei maandu kunagi elektrijuhtmetele!

Kõige kergemini näeme lindu neil hetkedel, mil ta tiibu ja saba sirutades kuivab, mõnikord tundideks: seda nimetatakse standardasendiks. Tundub, et sellel protsessil on ka sotsiaalne roll ja see hõlbustab seedimist.

3 – tiir

Mõiste “pierregarin” viitab kivistele muldadele, kus linnule meeldib parkida ja pesitseda (mida vanas slängis nimetatakse “parkimiseks”). Kivitiiru leiame ka pääsukese nime all, sest tema lend on pääsukese omale lähedane. Tal on tuhkvalge sulestik ja pea on kaetud musta kübaraga. Tema siluett on kitsenev, seda enam, et tema oranž nokk on pääsukesega. must ots on väga terav.

Lind on 31–35 cm pikk, tiibade siruulatus on 82–95 cm ja kaal 90–150 g. See lind hindab randu ja saarekesi. See on olemas ka kogu Loire’is. Toitub peamiselt väikestest kaladest.

4 – austripüüdja

Harakast kutsutakse ka meriharakaks, termin “harakas” viitab tema kahevärvilisele mustvalgele sulestikule. Austerservikud moodustavad omaette lindude perekonna ja austerservik on ainuke, kes Prantsusmaal elab. Lind on 40–45 cm pikk ja tiibade siruulatus 80–85 cm. Selle nimi on eksitav, sest kuigi ta sööb austreid, ei moodusta need kaugeltki tema dieedi põhiosa. Eelistab kahtlemata rannakarpe, krabisid, vähke, tigusid, vereusse ja putukaid. Ka tema noka kuju varieerub sõltuvalt sellest, mida ta tarbib. Kahepoolmelisi tarbivatel austerservikutel on lai ümara otsaga nokk. Need, kellel on peenem ja teravam nokk, toituvad rohkem maetud ussidest. Võttes arvesse nende toitumist, sõltub austrite aktiivsus loodetest: seetõttu kohanevad nad ja on aktiivsed päeval ja öösel. Nad suudavad sukelduda, ulatudes 50 sentimeetri sügavusele ja liikudes kuni 15 meetri sügavusele vee all.

5 – hõbenokk

See on noka perekonna suurim lind. Hõbedane on rändel. Prantsusmaal viibides külastab ta peamiselt La Manche’i ranniku ja Atlandi ookeani lahtesid ja suudmealasid. Näiteks Saint-Brieuci lahes on see aastaringselt kohal.

Bretooni rannikul talvitab see väga sageli. Kui seda on võimalik jälgida erinevates keskkondades (rannad, jõesuudmed, kivised eeskaldad, lahed), samuti sadamates, eelistatakse mudaseid või liiva-mudaseid elupaiku. Kui tõusulaine on kõrge, võime neid jälgida ka soolaniitudel, kivistel punktidel, sooaladel või madalatel laguunidel.

Jätka lugemist:  Herilase paljunemine ja elutsükkel

6 – katkestatud rõngaskael-nokk

Rõngasnokk on saanud sellise nime mustade sulgede tõttu, mis moodustavad kaelas krae ja katkevad rinna ülaosas. See on väike rändlind, kes on kevadest juulini pesitsusperioodil väga levinud Vendée ja Bretoonia rannikul. Seejärel otsustab ta pesitseda randade ülemistes osades, liival. Ta leiab sealt toitu: mereussid, väikesed molluskid ja koorikloomad, mardikad, kaherauad ja ämblikud.

Kuna ta teab, kuidas oma mune suurepäraselt maskeerida, on liik inimtegevusele väga avatud. Jalutajad, rihma otsas koerad ja kõik mootorsõidukid kujutavad endast ohtu: ka viigertiha populatsioon on Euroopa mastaabis vähenemas. Nende säilitamiseks piiritlevad ajutised vaiadest ja nööridest valmistatud aedikud alad, kus nad võivad veidi rahu loota. Kui mõnega kokku puutute, austage linde ja hoidke eemale!

7 – Kaelusega pöördekivi

Ruddy Turnstone on väike jässakas kahlajalind. Ülemisel poolel on tema sulestik oranžikaspruun mustade aladega. Noortel on kõht valge. Tema nokk on terav. Selle pikkus ei ületa 25 cm ja tiibade siruulatus ei ületa 57 cm. Ta jalutab randades aastaringselt. Kuna see on kõigesööja, on see rikutud: ussid, molluskid, putukad, kõrrelised, väikesed koorikloomad, meritähed, linnumunad ja isegi hüljatud sööt, kui ta selle leiab. Kuid sigimisperioodil keskendub see sellele, mis on tema jaoks kvaliteetne toit: putukad ja ämblikud.

8 – tõmmukajakas

Meie randades on palju kajakaid, kuid kõige levinum on kahtlemata merikajakas. See on üleni valge, välja arvatud hallid tiivad, mille tipud on musta varjundiga. Tema pruun pea muutub talvel valgeks, kuid silmade kõrgusel jääb plekk. Selle pikkus on 33–43 cm, kuid tiibade siruulatus võib ulatuda 1,10 meetrini. Toitub peamiselt putukatest ja vihmaussidest, mis seletab tema esinemist ka sisemaal. See võlgneb oma nime väga erilisele nutule.

Jätka lugemist:  Paavian, savanni sümboolne ahv

Munemise ja väljalendamise vahel on ellujäämisvõimalus vaid 6%. Steriilsete munade, pesade riisumise, tibude toitmise raskuste, haiguste ja muude õnnetuste vahel ei ole merikajaka ellu astumine sugugi lihtne. Sellel liigil läheb aga hästi ja ta pole sugugi ohustatud.

9 – Võileiva tiir

Võileivatiru tunneb ära kollase tipuga musta noka, tumeda harjaga lõppeva musta kübara ja üleni valge keha järgi. Ta sukeldub elavalt, vertikaalselt, et saaki püüda. Meil on nende vaatlemisest suur rõõm, sest see on vaatemäng. Ta oskab tiibade abil ka vee all ujuda ja võib minna kuni 5 meetri sügavusele.

Oma suguvennast tiirust erineb ta pisut imposantsema suuruse poolest: tema keha pikkus kõigub 37–43 cm. ja selle kaal on 200–285 g. Prantsusmaal pesitseb ta Pas-de-Calais’s, Bretagne’is (Finistère), Vendée’s (Noirmoutier’ saar), Banc d’Arguinis, Girondes ja Camargue’is. Oma olemuselt on ta kalatoiduline ja valib väikseid kalu nagu tobias, heeringas, kilu jne.

Pesitsusperioodil tungib ta kivistele rannikusaartele, liivavallidele, rannikulaguunidele või sooaladele. Väljaspool külastab see sageli ka liivaseid-mudaseid suudmealasid, randu ja kiviseid rannikuid. Ta jääb harva vahele, sest ta pesitseb tihedates kolooniates, kus võib olla mitu tuhat paari.

10 – Rüütlimäng

Punavarre pikkus on 25–30 cm. Tema jalad on erepunased ja sulestikus domineerib hallikaspruun. See on lind, mida randades sageli nähakse. Seejärel moodustab see enam-vähem suuri rühmitusi. Ta otsib toitu peamiselt tõusulaine ajal, otsides usse, putukaid, väikseid koorikloomi ja molluskeid. Seetõttu kohandab ta oma tegevusgraafikut ja elab nii päeval kui öösel. Teatud piirkondades (Camargue, Vendée jt) pesitsedes seab ta end maapinnale looduslikku lohku, mille ta on tuvastanud järve rohtunud kaldal või soises stepis. Ta kaunistab selle ümberringi kogutud materjalidega. See muneb aprillist juulini 4 muna.

Olete nüüd meie mereäärsete lindude kohta veidi rohkem kursis. Teie asi on hoida silmad lahti ja harjutada nende tuvastamist!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga