Unau, kahevarvas laisk

unau 071245 650 400

Naljakas loom, see kahevarbaline laisk, kelle karv muudab värvi sõltuvalt sademetest. Veetes 80% oma ajast magades, elab unau eranditult puude otsas ja laskub ainult suuräri ajama. Suunduge Ladina-Ameerikasse, et kohtuda ühe maailma aeglaseima imetajaga.

Kes on unau?

Unau (Choloepus didactylus), mida kutsutakse ka kahevarvas-laiskiks, on puisloomade imetaja, kes kuulub seltsi Pilosa seltsi ja perekonda Megalonychidae. See didaktüülloom (kahevarvas) on üks kahest laiskloomade liigist, mille ai-l on kolm varvast (tridaktiil). Kahel nõod on ühine elustiil ja elupaik. Unau on 60–85 cm ja kaal 4–8 kg.

Kuidas unau välja näeb?

Kahevarbalise laiskuri peaaegu olematu kael ulatub ümaraks lamedaks peaks, mis võib tänu looma 9 kaelalülile pöörata 270 kraadi. Unau nägu iseloomustavad nina, suured silmad ja väikesed algelised kõrvad. Esijalad lõpevad kahe kõvera küünisega, mille pikkus on 7–8 sentimeetrit, samas kui tagajalgadel on kolm küünist. Atribuudid, mis võimaldavad tal väga lihtsalt puuokste külge rippuda. Laiskjal on 18 purihammast, mis aitavad tal lehttoitu tükeldada. Pange tähele, et tema haistmismeel on väga arenenud.

Unau: kuidas on selle karusnahk ainulaadne?

Erinevalt teistest imetajatest kasvavad laiskloomal pikad karvad kõhult seljale – nähtuse põhjustab looma liikumine tagurpidi, pea ja keha allapoole. Veel üks unau eripära: selle pruunikas karv kaitseb mikroskoopilisi vetikaid, mis muudavad värvi sõltuvalt sademetest, pakkudes seega täiuslikku kamuflaaži. Selle liikumatu palliasend meenutab termiitide küngast või puusõlme, tugevdades sellega kaitset kiskjate eest. Loom jääb seega märkamatuks, välja arvatud siis, kui ta liigub kriimustada, mis juhtub sageli, kuna tema karv sisaldab termiitide, väikeste mardikate, lestade ja muude parasiitide kolooniat.

Kus elab kahevarvas laisk?

Unau levikuala asub ainult Kesk- ja Lõuna-Ameerikas: Venezuelas, Colombias, Guajaanas, Ecuadoris, Peruus (Andidest ida pool), Brasiilias (Amasoonia vesikondades ja Orinocos) ja Surinames. Imetaja hõivab troopiliste vihmametsade võrastiku kuni 2400 meetri kõrgusel. See puuliik põlvneb oma okstest vaid kahel põhjusel: puid vahetada või oma loomulikke asju ajada, tavaliselt kord nädalas. Unau ei tunne end maapinnal mugavalt, ta liigub aeglaselt ja kohmakalt, mis suurendab tema haavatavust kiskjate suhtes. Seevastu kahevarvas laisk on väga hea ujuja, kes suudab liikuda jõe ühelt kaldalt teisele.

Millest unau toitub?

Puu- ja taimtoiduline imetaja tarbib kõike, mis tema elukohas lehestikus kasvab: oksi, lehti, pungi, varsi, marju, vilju jne. Kahevarvas-laisklane sööb aeg-ajalt putukaid. Selle seedimine on nagu ainevahetus: väga aeglane. Toit võib seedetraktis püsida suhteliselt lühikese kuu jooksul, enne kui see assimileerub. Janu kustutamiseks lakub unau taimedelt kastet või joob puude õõnsustes peetavat vett.

Jätka lugemist:  Swift Chiffchaff, väike rohekaspruun pääsulind valkja alaküljega

Milline on unau elustiil?

Kahevarvas-laisklane veedab ööpäevas 16–18 tundi magades – sellest ka nimi – ja ülejäänud aja toitudes. Aktiivne ainult öösel, ta sööb, magab ja poegib puudel. Loom liigub hõlpsalt oksalt oksale tänu oma pikkadele küünistele, mis toimivad konksudena. Unau on oma liigutustes väga osav, kuid ka väga aeglane: 0,5–1,5 km/h. See hämmastav aeglus seab maapinnal olles tema elu ohtu, mistõttu jääb see varikatusse ja laskub väga harva alla. Tulles maapinnale põit ja soolestikku leevendama, kaevab ta oma tillukese sabaga puu jalamile väikese augu, paneb sinna väga kuiva väljaheite ja tuleb kohe üles. Selle lühikese operatsiooni jooksul on ta kaotanud kolmandiku oma kaalust!

Kuidas kahevarvas laiskloom paljuneb?

Unau on üksildane liik, kes kohtub liigikaaslastega ainult pesitsusperioodil. Paaritushooajal on ta elavam ja aktiivsem. Isane, kes tunneb läheduses kuumust emast, teeb kõik endast oleneva, et temani jõuda, olgu selleks siis kõndimine või ujumine. Kaks partnerit paarituvad 48 tundi, seejärel naasevad kumbki oma territooriumile. Pärast vähemalt 6-kuulist rasedust tuleb maailma väike laisk. Sünnib puude otsas, emane poegib, jäädes jalgade külge oksa külge rippuma. Väljasaatmisel 300–400 g kaaluv vastsündinu klammerdub ema kõhu külge ja imeb 4–6 nädalat. 6–8 kuu vanuselt võõrutatud noor unau emantsipeerub ja otsib uut territooriumi. Emane saab suguküpseks umbes 3-aastaselt, isane aga paljuneb alles 4-5-aastaselt.

Kas unau on ohustatud liik?

Kui kahevarvas laisklane on maas, on ocelot ja jaaguar tema peamised kiskjad. Mõned röövlinnud, näiteks harpye kotkas, võivad rünnata noorlinde isegi siis, kui nad on puu otsas. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on liigitanud unau kõige vähem muret tekitavaks liigiks ja seda ei peeta ohustatud liigiks. Loomadele mõjuvad aga ohud, näiteks tema loodusliku elupaiga halvenemine (metsade hävitamine), haigused ja tema liha küttimine. Kahevarvas-laiskja eluiga on looduses 20 aastat ja vangistuses kuni 30 aastat.

Jätka lugemist:  9 kasulikku putukat meestele!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga