Aed-rästas: kes ta on? Kus ta elab ? Kuidas seda ära tunda?

fauvette des jardins 041525 650 400

Foto krediit: Biillyboy

Aed-lind (Sylvia Borin) on väike pääsulind, kes võib suhteliselt kergesti märkamatuks jääda. Selle jälgimiseks peate seega avama oma silmad ja õiged! Tema vaatlemine ei ole võimalik aastaringselt, sest ta rändab talvekuud Aafrikasse veetma. Meie artikkel selgitab, kes ta on, et maksimeerida teie võimalusi selle ilusa väikese linnuga ristuda…

Milline näeb välja aed-rästas?

Aed-loorkull on 13–15 cm pikk ja kaalub 14–20 grammi. Aed-viidikast saab mustpea-lindrist eristada võra järgi. Esimesel on sulestik diskreetne, ilma silmapaistva iseloomuta. Kuid algaja võib selle kergesti segi ajada teiste pääsulindudega, nagu näiteks kärestiku ja tema sugulastega. THE hall on tema domineeriv värv ja sulestik on üsna ühtlane. Isane ja emane on välimuselt üsna sarnased.

Esile võib tuua vaid mõned nüansid. Pea, ülakeha ja kukla küljed on kahvatu hallikaspruunid. Keha alumine külg on kollakaspruun, mis võib kalduda valgeks. Tema jalad on hallid. Tema silm on tume ja seda ümbritseb kreemjas valge silmarõngas. Nokk on lühike ja üsna paks, pruuni värvi.

Seetõttu on aed-lind lind, keda on looduslikus keskkonnas raske jälgida, eriti kuna ta peidab end tavaliselt taimestikus. Kevadel paistab ta aga veidi rohkem silma mitte välimuse, vaid oma laulmine
keeruline ja meloodiline.

Tuvastage tema laul, et teda ära tunda

Eriti viimistletud on aed-vitsa laul. Nagu enamiku linnulaulude puhul, peate teadma, mida peate kuulma, et lind pesitsushooajal levivate nootide hulgast edukalt tuvastada. Aed-rästas lööb noodid pingevabalt kokku, nagu rikkalik, kuid kerge jutuvada, ehkki mõnele asjatundjale võib see alguses tunduda kergelt lörtsiv ja riivis. See ei tekita valjuid lööke nagu mustpea-lind. See on oluline näitaja, sest isegi kui viimane suudab jäljendada oma sugulast, mis meid siin huvitab, kostuvad tema tüüpilised valjemad helid kiiresti ja aitavad vältida segadust.

Jätka lugemist:  Kaljukits, kodudele kahju tekitav putukas

Linnulaulu on muidugi raske sõnadega kirjeldada. Me saame teid ainult kutsuda leidma helinäidised kõrva treenimiseks. Te avastate, et selle säutsumine kõigub palju, tõustes ja langedes mitte mingis täpses järjekorras ja moodustamata selgelt eristatavat meloodiat. Tema stroobid kestavad 3 kuni 8 sekundit. Lisaks on vaja eristada erinevaid laule nende eesmärgi järgi. Näiteks meie aed-võsa kontaktkõne tuleb täis, ninapidiste klõpsude seeriana (nagu tšehhi, tšehhi, tšehhi keel), mida korratakse kiiremini, kui lind on häiritud. Mõnikord võib kuulda piiksumist (tchurr-rrr). Pesas olevad pojad annavad “quia” häirekõne.

Kus aed-rästas elab?

Üllataval kombel on aed-vitsa nimetus vale: ta ei käi sageli inimeste kasvatatavatel aladel ja seetõttu teda aias ei leidu. Ta elab noortes metsades või metsade taasasustusaladel. Kuigi aed-võsast võib esineda tiheda taimestikuga alasid, nagu põõsad ja hekid, ei leidu teda kõrgetes metsades ega ka madalates põõsastes keskkondades nagu grisette. Ta otsib putukaid, seemneid ja puuvilju, millest ta toidukordi koosneb.

Aed-viidikas pesitseb suuremas osas Euroopast ja kuni Siberini, kuni temperatuur ei lange mitte alla 12°C ja ei ületa 28°C. Kuna toiduvarud parasvöötmes, kus ta pesitsevad, muutuvad talvel vähemaks, rändab ta Sahara-taguse Aafrika poole. Kliima on seal pehmem. Kuid üldiselt naaseb ta Euroopasse ja Lääne-Aasiasse pesitsusperioodiks, mis seetõttu toimub kevadel ja suvel. Nende liigutuste puhul võib selle tiibade siruulatus olla umbes 22 cm.

Paljundamine

Pesitsusperiood toimub täpsemalt aprillist juunini. Hääl on üldiselt monogaamne, kuigi on teatatud ka polügaamia juhtudest. Isane ehitab mitu kausikujulist pesa. Kasutatakse ainult ühte neist: emane valib ja täidab. Isase kogunenud kõrrelised, lehed ja juured on vooderdatud pehmema rohu ja karvadega. Emane muneb tavaliselt 4–6 muna.

Jätka lugemist:  Kuidas kuldvinte oma aeda meelitada? 5 näpunäidet, nippi ja näpunäidet

Isased ja emased hauduvad mune 11–12 päeva. Pärast koorumist jäävad pojad pessa 10 päevaks. Nad saavad iseseisvaks 10–14 päeva pärast esimest lendu.

Ohud aed-loorkullile

Aed-kägu pesa on üks neist, mis tõenäoliselt huvitab hallkägu. Mune ründavad tammepasknäär ja mustnokk-harakas, aga ka hermeliin, mäger ja orav.

Kui ta on täiskasvanud, võib see olla euroopa kulli sihtmärk, rääkimata sellest kodukasstõeline nuhtlus kõigile lindudele.

Aed-loorkull ei kuulu aga ohustatud liikide hulka. Siiski tuleb märkida, et tema pesitsemise elupaika saab muuta jaapani küüslauk. Mis puutub Aafrikasse, siis seal on tõsisemad põuad, mis võivad rändeteel peatumisi häirida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga