Tuunikala: kes see on, kuidas ta elab? Mitu liiki seal on?

thon 101252 1200 738

Tuunikal on kogu maailma kulinaarsetes traditsioonides eriline koht. Seda kala peetakse üheks peamiseks merevalgu allikaks ning seda hinnatakse maitsva ja mitmekülgse liha, mis sobib paljude kulinaarsete preparaatide valmistamiseks, ning kõrge toiteväärtuse poolest. Peamine harilikku tuuni tarbiv riik on Jaapan. See on kala, mis on rikas oomega-3 rasvhapete poolest, mis on teadaolevalt tervisele kasulikud. Selle tähtsus ülemaailmses toiduainetööstuses on seetõttu suur, toidab tohutut turgu. Siiski on tuunikala ülepüügi tõttu ka keskkonnaalaste arutelude keskmes. Selle erakordse kala kohta rohkem kui ühel viisil lisateabe saamiseks lugege seda artiklit, mis viib teid ookeanide südamesse. Saate rohkem teada erinevate tuunikalaliikide ja nende kalade eluviiside kohta.

Tuunikalade esitlus

Seetõttu on igal tuuniliigil erinevad omadused suuruse, kaalu, elupaiga, käitumise ja toitumise osas. See peegeldab nende kohanemist erinevate ookeanikeskkondadega. See artikkel ei saa olla ammendav ja keskendume olulisele.

Erinevad tuuniliigid on liigitatud Scombridae alamseltsi. Sellesse perekonda kuuluvad ka makrell, makrell, bonito ja tuunikala. Need on kõik kalad, mida eristab a piklik, fusiformne keha, sobib kiireks ujumiseks. Omapärased on ka nende teravad ninad ja nokataolised eeslõualused. Kaks seljauimed on olemas ja eraldiseisvad ning taga asuvad täiendavad väikesed uimed. Sabauim on sügavalt hargnev, kiirtega tugevdatud. Tuunikalade lõpusekestad ei ole nende anatoomiale iseloomulikult kinnitatud maakitsuse külge.

Veel üks huvitav fakt: noortel tuunikaladel pole ujumispõis, elund, mis võimaldab määratleda kala arenemise sügavust. Sageli areneb see välja alles täiskasvanueas. See on üks põhjusi, mis selgitab, miks tuunikala väsimatult läbib meresid, mis on rühmitatud mitmesajast isendist koosnevateks parvedeks, peaaegu mitte kunagi peatudes, peamiselt esimesel 500 meetril veepinna all.

Erinevad tuuniliigid

Tuunikalad kuuluvad peamiselt perekonda Thunnus. Tsiteerime esmalt Punane tuunikala põhja (Thunnus thynnus), tuntuim. 30-aastaselt võib see kala ulatuda 3 meetrini ja ületada 600 kg. Seda leidub peamiselt Atlandi ookeani põhjaosas ja Vaikse ookeani osades. Harilik tuun on rändav, liikudes külma vete vahel, kus nad toituvad, ja soojemate vete vahel kudemiseks. Nende toit sisaldab peamiselt kalu ja peajalgseid. Isegi kui see on lähedal, eristub see teadlaste jaoks lõunapoolsest harilikust tuunist (Thunnus maccoyii) ja Vaikse ookeani harilikku tuunikala (Thunnus orientalis), sest need kolm kala ei käi päris samades piirkondades.

THE kollauim-tuunikala (Thunnus albacares) on tuntud oma kahvatukollase viljaliha poolest ja seda kasutatakse laialdaselt hoidiste valmistamisel. Täiskasvanuna võib see tuunikala elada kuni 9 aastat, olla 2,5 meetri pikkune ja küpsusena kaaluda umbes 200 kg. Ta elab Atlandi, Vaikse ookeani ja India ookeani troopilistes ja subtroopilistes vetes. See tuunikala on ka rändkala ja tarbib mitmesuguseid parvekalu, aga ka kalmaari.

Thunnus alalungatuntud kui “valge tuunikala“, on väiksem, pikkusega kuni 1,4 meetrit ja kaaluga kuni 60 kg. Eelistab parasvöötme vetes ja seda leidub Atlandi ookeanis, India ja Vaikses ookeanis. Sarnaselt teistele tuunikaladele on see ränd, mõnikord läbides pikki vahemaid, et leida optimaalne söötmis- ja sigimisveed, mis toituvad peamiselt kaladest, peajalgsetest ja vähilaadsetest.

THE suursilm-tuunikalaOr Thunnus obesus, on tuntud oma kõrge rasvasisalduse poolest, mistõttu on see Jaapani gastronoomia traditsioonilise roa sashimi lemmik. Täiskasvanud isendid võivad ulatuda kuni 2 meetri pikkuseks ja kaaluda umbes 200 kg. Neid leidub tavaliselt kõigi suuremate ookeanide troopilistes ja subtroopilistes vetes.

Muu tuunikala

THE vöötohatis või võrk-tuunikala (Katsuwonus pelamis) ei kuulu žanri Thunnus kuid see on assimileeritud tuunikalaga. See on tööstusliku kalapüügi jaoks väga oluline, kuid veidi madalama turuväärtusega. See on levinud kolmes ookeanis. See on siin mainitud kaladest väikseim, tavaliselt alla 1 meetri pikkune ja kuni 18 kg kaal. Vöötuuni kasv toimub kahes faasis: 1 aastaga jõuab see kiiresti 35 cm pikkuseks, seejärel kasvab edasi ning võib täiskasvanuna olla 80 cm ja kaaluda 12 kg. Ta on ka vähem rändav, kuigi on võimeline liikuma, et otsida toiduks (peamiselt väikesed pelaagilised kalad) ja temperatuuri soodsaid veekogusid. Lõppkokkuvõttes on see kõige enam püütud tuuniliik: alates 2000. aastast keskmiselt 2,5 miljonit tonni aastas ehk pool maailma lossitud tuunikala kogumahust, kõik liigid kokku.

Seal tuunikala (Euthynnus alletteratus) pikkus on 60–1,22 m. Selle maksimaalne kaal on 16,5 kg. Tagaküljel (tagumine ülemine veerand) on tumedad kaldus ribad metallilisel taustal. Tema toit koosneb peamiselt väikestest kaladest, nagu anšoovised või sardiinid. Nagu vööt, on see troopiline kala.

Tuunikalade ränne

Tuunikalad on ookeanide ühed tähelepanuväärsemad navigaatorid, kes viivad lõpule pikki ja keerukaid rände, mis on nende ellujäämiseks ja paljunemiseks hädavajalikud. Teadlaste hinnangul võib harilik tuun läbida kuni 220 kilomeetrit päevas, liikudes keskmiselt 30 km/h, olles võimeline ootama jahipidamiseks on tippkiirus 70 km/h. Need reisid on ajendatud rikkalike toidupiirkondade otsimisest ja vajadusest leida optimaalsed tingimused munemiseks.

Harilik tuun võib ületada Atlandi ookeani. Kevadel ja suvel rändab ta põhja poole külmematesse vetesse, et toituda rikkalikult sellistest kaladest nagu heeringas ja makrell. See võimaldab neil koguda paljunemiseks piisavalt energiavarusid. Sügise ja talve lähenedes liigub harilik tuun lõunasse soojematesse vetesse. Kudemisalad asuvad üldjuhul Mehhiko lahes või Vahemeres.

Nende temperatuurimuutustega toimetulemiseks on tuunikaladel süsteem termoregulatsioonainulaadne kalade seas, võimaldades neil säilitada intensiivset lihaste aktiivsust isegi madalatel temperatuuridel nii jahtides kui ka kiskjate eest põgenemiseks.

Tuunikala paljundamine

Tuunikalakasvatus on iga-aastane oluline sündmus. Kalad lasevad oma munad ja spermatosoidid ookeani, selle asemel, et neid substraadile ladestada või pärast kudemist aktiivselt kaitsta. See toob kaasa suurejoonelised koosviibimised.

Nende kudemisepisoodide ajal võivad emased vabaneda mitu miljonit muna (suure emase hariliku tuunikala kohta 45 miljonit muna), millest igaüks on vaevalt millimeetrise läbimõõduga. Seejärel viljastatakse need munad isasloomade poolt vabastatud sperma abil. Pärast viljastumist on munad ookeanihoovuste meelevallas, mis hajutab neid laialdaselt. See hajutamine mängib olulist rolli, kuna see suurendab vastsete ellujäämisvõimalusi, levitades neid suurele alale, vähendades nii kohest konkurentsi ressursside pärast ja kontsentreeritud röövloomi.

Tuunikala munad kooruvad suhteliselt kiiresti, tavaliselt 24–48 tundi pärast viljastamist, sõltuvalt vee temperatuurist. Tekkivad vastsed on äärmiselt väikesed ja haavatavad, olenevalt toiduks kasutatavast mikroskoopilisest planktonist. Selles algfaasis puutuvad noored tuunid kokku paljude röövloomade ja suremus on äärmiselt kõrge. Selline suure arvukuse kasvatamise strateegia on tüüpiline pelaagilistele kalaliikidele, mis kompenseerivad oma järglaste kõrget suremust massilise kudemisega.

Oht tuunikalale

Noorte tuunikala kasvades seisavad nad silmitsi paljude ohtudega, kuid täiskasvanuks ellujääjatest saavad domineerivad kiskjad. Tuunikalad on tegelikult toiduahela tipus. Sellel pole looduslikku kiskjat, välja arvatud näiteks hariliku tuuni orka. Sellisena on tuunikala ookeani toiduvõrgus oluline koht ja aitab seega kaasa ökosüsteemide stabiilsusele. Tuunikala on ablas sööja, mida peab iga päev omastama kuni 30% selle massist toidus.

Samuti ei ole hea uudis, et tuunikala on tänapäeval suures osas ohus. Kõigist eespool nimetatud liikidest on harilik tuunikala kahtlemata kõige enam ohustatud. Sageli ületatakse püügikvoote. Näiteks Prantsusmaale Atlandi ookeani ja Vahemere piirkonna jaoks 2023. aastaks eraldatud hariliku tuuni kvoot oli 6693 tonni. Kuid paljud tuunikala varud on kriitilises languses. Vahemerel ja Atlandi ookeani idaosas arvatakse olevat hariliku tuuni populatsioon viimastel aastakümnetel vähenenud 90%.. Samuti on mures paljude mereökosüsteemide tasakaal.

Autor: Laetitia Cochet – avaldatud 03.06.2024

Jätka lugemist:  Millal aialinnud munevad?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga