Harilik pipistrell, meie piirkondade väike nahkhiir

pipistrelle 162754 650 400

Prantsusmaal väga laialt levinud harilikule pipistrellele meeldib elada inimeste eluruumide läheduses, kus nahkhiir hiilib seinapragudesse, pööningutesse või aidadesse. Suumige sisse Euroopa väikseimad liigid.

Hariliku pipistrelli identifitseerimisleht

Harilik pipistrell (Pipistrellus pipistrellus) on lendav imetaja, kes kuulub seltsi Chiroptera ja perekonda Vespertilionidae. Suurusega 3–5 cm – pluss 2–3 cm saba – 18–25 cm tiibade siruulatus ja 3–8 g kaal on Euroopa nahkhiirtest väikseim.

Harilik, punane ja must pipistrell

Hariliku pipistrelli keha on jässakas, seljalt kaetud oranžikaspruuni kuni tumepruuni karva ning kõhul kollakaspruuni kuni hallika karvaga. Karvutu, tema jalad ja saba on ühendatud nahamembraaniga, mida nimetatakse patagiumiks. Selle väikesed kitsad tiivad on loodud lendama siksakiliselt ja madalal kõrgusel puude lehtede vahel. Lühikestel kolmnurksetel, mustjaspruuni värvi kõrvadel, nagu ka näonahal, on kuulmisava (tragus) projektsioon, mis on veidi sissepoole kõverdunud ja otsast ümar. Noortel on tumedam üldvärv.

Pipistrelle, Euroopa nahkhiir

Nahkhiirt leidub kogu Euroopas (kuni Kaukaasiani), sealhulgas Prantsusmaal, kus ta on väga levinud. Liik on antropofiilne, see tähendab, et ta kipub elama inimestega asustatud keskkonnas. Seetõttu elab ta sageli külades ja linnades, kus ta peab jahti parkides, aedades, metsades ja metsades. Harilik pipistrell leiab varjupaika kõikvõimalikes päevavalguse eest kaitstud varjupaikades: seinapragudes, majade pööningutel, aitades, koobastes, kaljulõhedes või puuõõnsustes. Nahkhiir elab kuni 2000 m kõrgusel.

Putukalembene harilik pipistrell

Harilik pipistrell on valdavalt putuktoiduline lihasööja imetaja. Toitub väikestest liblikatest (liblikatest), sääskedest, rohutirtsudest ja kärbestest. Nahkhiir jahib öösel kõige suurema saakloomade arvuga kohtades: tiikides, tiikides, metsaservades, alustaimestikus, põllumajanduslikus keskkonnas, tänavavalgustitega valgustatud aladel jne. Loom püüab oma toidu lennul ja võib neelata kuni 500 putukat ühe kohta öö.

Hariliku pipistrelli ultraheliuuringud

Nahkhiir liigub ja jahtib täielikus pimeduses kajalokatsiooni (või kajalokatsiooni) abil: ta teeb putukate asukoha kindlaks kõrgsageduslike impulsside (ultraheli) abil, mida ta kiirgab läbi nina või suu ja mis naasevad tema kõrvadesse. Lisaks saagi asukoha määramisele võimaldab see jälgimissüsteem täpselt kaardistada oma keskkonda ja tema trajektoori tähistavaid takistusi (seinad, puud), olenevalt tajutavate kajade arvust, intensiivsusest ja kiirusest.

Hariliku pipistrelli talveune

Väga sotsiaalne loom, harilik pipistrell, elab rühmades, mis koosnevad mõnekümnest kuni mitmesajast isendist, eriti pesitsusperioodil. Pärast jahti õhtust hommikuni puhkab nahkhiir päeval oma öömaja pimeduses. Imetaja on suure osa aastast istuv, kuid novembri keskpaigast märtsini rändavad Põhja-Euroopa populatsioonid lõunasse, et kolooniatena talveunne jääda. Kui temperatuur langeb, läheb harilik pipistrell pimedas ja vaikses kohas letargiasse. Ta jääb liikumatuks, ärkab mõnikord, et jooma minna, ja kasutab oma rasvavarusid külma aastaaja üleelamiseks.

Harilik pipistrell: hilinenud viljastumine

Paaritushooajal patrullivad isased pesitsusaladel, hüüdes valjult ja levitades muskuselõhna. Polügaamne loom, isane võib oma pesas moodustada ja viljastada umbes kümnest emasloomast koosneva haaremi. Suve lõpus, kui paaritumine on toimunud, jäävad spermatosoidid talveunerežiimi ajal emaslooma emakasse. Kevade saabudes toimub emasloomade viljastumine, kes seejärel koonduvad sünnituspaikadesse. Siin sünnivad nad juuni keskpaigast juuli alguseni 1–2 poega, kes sünnivad alasti ja pimedana. Pojad on lennuvõimelised 3–4 nädala pärast. Harilik pipistrell saab suguküpseks umbes 1–2-aastaselt.

Harilik pipistrell, valitud saak

Väikesel nahkhiirel on palju kiskjaid, sealhulgas punane rebane, nirk, nirk, skunk, hermeliin, kass, ööpäevased ja öised röövlinnud: vihurid, pistrikud (harilik ja kestrel), mustad tuulelohed, kullid, öökullid (kotkas) öökull, pikk öökull), öökullid (tawny, Athena öökull) ja teatud maod. Lendavat imetajat ähvardavad ka muud ohud, nagu kokkupõrked maanteel, tuuleturbiinid, tema ööbimiskohtade hävitamine või häirimine, külmalained või isegi fütosanitaartoodete kasutamine, mis hävitavad putukaid, tema peamist toiduressurssi.

Nahkhiir kaitstud Prantsusmaal

Vaatamata vähenevale populatsioonile on Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) liigitanud selle liigi „kõige vähem muret tekitavaks”, kuna selle arvukus on kogu Euroopa mandril suhteliselt rikkalik. Harilik pipistrell on Prantsusmaal kaitstud alates 1981. aasta dekreedist, mis keelab selle küttimise, püüdmise, häirimise või keskkonna kahjustamise. 2007. aastast pärit dekreediga kaitstakse territooriumil esinevaid 33 nahkhiirte liiki, mis keelab nende loomade pesitsus- ja puhkealade hävitamise, muutmise või kahjustamise. Hariliku pipistrelli eluiga on looduses 12 aastat.

Jätka lugemist:  Bhupathy lilla konn (Nasikabatrachus Bhupathi)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga