Hoopoe, väga ilus rändlind: kuidas ja kus ta elab?

huppe fasciee 1 083408 650 400

Hoopoe on oma eksootilise välimusega uhke lind, keda saame suures osas meie riigist oma heinamaadel ja aedades siiski vabal ajal imetleda kevade algusest augusti lõpuni, enne kui ta Aafrika mandrile ei rända. . Avastame koos tema elu- ja paljunemisviisi ning vaatame, milline ohutase teda kaalub.

Hoopoe: omadused

Hoopoe (Upupa epops) on päevalind, kes kuulub sugukonda Upupidae. Seda rändajat võib meie aedades jälgida veebruari lõpust augusti lõpuni, mil pesitsusperiood on läbi. Hoopoe laul on äratuntav. See taandub kolmele korduvale helile. Mis puudutab lendu, siis see on suhteliselt tõmblev.

Ta elab peamiselt Prantsusmaa soojades ja päikeselistes piirkondades, aga ka Euroopas. Seejärel lahkub ta nendest geograafilistest piirkondadest, et rännata troopilisse Aafrikasse. Selles rändes ei osale ainult nõrgestatud vitsad. Seetõttu võib neid talvel kohata, kuid see on suhteliselt haruldane.

Sellel suurepärasel linnul on pea ülaosas pikk erektsioonivõimeline hari, mille ta saab lehvikuks avada ja mille peal on kaunid roosakas-beežid suled, mille otsad on valged ja mustad. Tema keha sulestik on roosakas-oranž, saba ja suured ümarad tiivad on mustvalgete triipudega. Selle pika noka pikkus on 6 cm. See on õhuke ja kumer, musta värvi ja roosaka põhjaga. Mis puutub selle võimsatesse mustadesse jalgadesse, siis need on suhteliselt lühikesed.

Hoopoe pikkus on emasel enam-vähem 26 cm ja isasel kuni 32 cm. Selle tiibade siruulatus on umbes 45 cm. See on kerge lind, kaalub 60–80 g.

Hoopoe elab nii viljapuuaedades, aedades, metsades, põldudel ja niitudel kui ka viinamarjaistandustes. Pesa teeb ta kivi kaevandusse või puutüve õõnsusse, kuid ei põlga ära ka tehispesakaste ega isegi igasuguseid konstruktsioone. Samuti on see võimeline asuma aia põhjas olevasse prakku või vanasse mahajäetud tünni.

Jätka lugemist:  Kuidas leiavad linnud oma pesa eksimata?

Hoopoe eeldatav eluiga on umbes 11 aastat.

Hoopoe toitmine

See putuktoiduline loom toitub väikestest selgrootutest nagu nälkjad ja teod, putukatest nagu sipelgad, muttritsikad, mardikad, ritsikad, rohutirtsud ja sööb ka madusid. Tema pikk nokk võimaldab sellel haukuval linnul püüda maapinnast ja surnud okstest arvukalt usse ja putukaid, murda tigude kestasid ja püüda oma saaki lennu keskel.

Hoopoe paljundamine

Kevade lõpus muneb emane nädala jooksul, paar päeva pärast isasloomaga paaritumist, kuni 6-7 muna. Kest on valge, kergelt sinakas, siis haududes muutuvad nad aina värvilisemaks. Sel perioodil hoolitseb isane oma emase toitmise eest, et ta saaks täielikus rahus haududa.

Inkubatsioon kestab 15 kuni 18 päeva. Pärast munade koorumist haudub tibusid ema veel nädal aega, sel ajal tegeleb isa kogu oma väikese pere toitmisega.

Seejärel toidavad mõlemad vanemad oma järglasi üsna võrdselt. Seevastu kumbki ei puhasta pesa, mis vähehaaval kattub väljaheitega. Kui tibud surevad, mädanevad surnukehad kohapeal. Lisaks on pesapoegadel ja emastel käpadel uropüügiaalne nääre, mis toodab äärmiselt halvasti lõhnavat ainet. Seetõttu haiseb nende lindude pesa nii halvasti, et putukaid ega kiskjaid selle lähedale ei satu.

Umbes kuuvanused pojad lendavad vanemate lendama õhutatult pesast minema, isegi kui veel tubliks nädalaks jätkub isa-ema toitmist. Noortel on siis jäänud vaid mõni päev täielikult autonoomseks saada ja iseseisvuda.

Kas Hoopoe on ohustatud lind?

Arvestades oma toitumist, on Hoopoe kõigi aednike sõber, kellel on kahju teatud mardikate ja muude putukate poolt oma taimedele tekitatud kahju pärast, olgu see siis lõbuaias või köögiviljaaias. Nagu tuhandete teiste lindude puhul, ei sooviks meist igaüks, et see kaunis lind ei ohustaks.

Jätka lugemist:  10 kõige ohtlikumat ämblikku maailmas

Praegu on Hoopoe väike murekoht. Siiski on see ohustatud, eriti Aafrikas, kus ta veedab terve talve, kuna teatud piirkondades kasutatakse pestitsiide, et võidelda jaaniussi, näiteks jaaniussi vastu. Kuid Euroopas läheb saastavate toodete kasutamine hästi ja tõenäoliselt kahjustab see enam-vähem pikas perspektiivis Hoopoe tulevikku, nagu paljude teiste loomade puhul.

Meil kõigil on täita kaitsev roll, igaüks saab tegutseda omal tasemel, üksikisikud, põllumehed, töösturid… Erinevad putukamürgid, mida me kasutame, vähendavad oluliselt putukate arvukust ja järelikult ka Hoopoe peamist toitu. Samas tabab teda pesapaikade jaoks tugevalt Euroopa kuldnokkade konkurents, mida nimetatakse ka liikidevaheliseks konkurentsiks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga