Harilik kuldnokk, lind, kes rändab suurtes rühmades

etourneau sansonnet 1 084416 650 400

Euroopa kuldnokk on lind, kes on tuntud oma liikumise poolest sadadest, isegi tuhandetest isenditest koosnevates muljetavaldavates rühmades, mida võime jälgida üsna erandlikul viisil. See on tõeline rõõm silmadele. Uurime välja, kes on see tähnilise sulestikuga varblane, kellel on tõeline jäljendaja and, ja vaatame, mis on see kuulus lindude nurin, mille saladusi pole veel välja selgitatud.

Harilik starling: peamised omadused

Harilik kuldnokk (Sturnus vulgaris) on kõigesööja lind, kes kuulub sugukonda Sturnidae ja Passeriformes seltsi. Seda Euraasiast pärit pääsulindu leidub tänapäeval kõigil mandritel pärast paljudes riikides üle maailma. Prantsusmaal, nagu igal pool mujal, võib seda oma suure kohanemisvõime tõttu sageli täheldada nii linnakeskkonnas kui ka maal. Linnades on euroopa kuldnokke nii palju, et neid peetakse üha enam invasiivseteks.

Nad on tuntud oma tugeva iseloomu poolest. Üsna agressiivsed kaitseotstarbel, võivad nad olla hirmuäratavamad kui nad on igasuguseid karjuvaid hüüdeid kuuldes ja veelgi enam muljetavaldavates rühmades liikudes.

Täiskasvanuna ei kaalu kuldnokk keskmiselt üle 80 g ja tema pikkus on maksimaalselt 22 cm. Tema tiibade siruulatus on 35–39 cm. Tal on mõned füüsilised sarnasused musträstaga, kuid see on siiski väiksem. Teisest küljest on neid väga lihtne eristada selle järgi, kuidas nad maapinnal liiguvad, sest kuldrästas kõnnib, samal ajal kui musträstas teeb väikeseid hüppeid.

Starlingu sulestik sulandub suurepäraselt paljude puuliikide koorega. See on antratsiithall ja tundub olevat kreemikate täppidega, kuna selle varblase suled on palistatud, kuid see varieerub vastavalt aastaajale. Seega võime tajuda metallipeegeldusi rohelisest lillani ja tema sulestik tundub teatud aegadel palju mustem. Need variatsioonid on põhimõtteliselt nähtavad kogu pulmaperioodi vältel.

Selle nutt areneb sõltuvalt olukorrast. See võib olla laulmine, piiksumine, suminaga võrreldav heli või isegi mitu klõpsu, vilistamist ja isegi piiksumist. Veelgi üllatavam on see, et kuldnokk on väga hea jäljendaja, kes reprodutseerib teatud meie igapäevasest keskkonnast tulenevaid helisid nagu telefonihelin, uksepauk, uksekell või kellamäng ning ta ei kõhkle ka teiste linnuliikide kisa ja laulu jäljendamisest.

Selle eeldatav eluiga on 5 aastat. Haruldased isendid on saavutanud rekordilise pikaealisuse, elades peaaegu 19-aastaseks.

Euroopa kuldnokk: dieet

Tema toit koosneb igasugustest taimset päritolu toodetest, sealhulgas marjadest ja puuviljadest, ning loomse päritoluga saadustest, nagu ämblikud, putukad, vastsed, koorikloomad, molluskid, vihmaussid, jahuputkad, lendavad sipelgad… Ilmselgelt on tema toitumine piirkonniti erinev. ja lind kohaneb aastaajaga. Ta ei kõhkle vajadusel prügikastis tuhnimast ega kariloomadele mõeldud söötjate kallal nokitsemast.

Harilik starling: paljunemine

Euroopa kuldnokk ehitab oma pesa pesakastidesse või õõnsustesse, mis asuvad hea kõrgusega, umbes 3–5 meetri kõrgusel. Selleks kasutab ta oksi, sulgi, pappi ja paberit, igat liiki taimseid kiude ja kuivatatud ürte. Selle pesa kaunistab isane hoolikalt, et hämmastada emast, keda ta soovib kosida. Ta püüab teda võluda ka hüüde ja lauludega, mida ta pesast hüüab, ning tiibade lainetamisega. Sellele kurameerimisele järgneb paaritumine.

Seejärel muneb emane kuni 6 muna, mida ta haudub üksinda 14 päeva, inkubatsiooniperiood, millele järgneb koorumine. Seejärel naaseb isane pesa, et asuda emasele isana, kuna mõlemad toidavad oma tibusid kordamööda. 23 päeva pärast hakkavad pojad lendu tõusma, kuid vanemad jätkavad nende toitmist lühikese nädala. Noorloomad muutuvad seejärel täiesti autonoomseks. Nad lahkuvad jäädavalt oma perekeskkonnast, et liituda noorte kuldnoorte rühmaga.

Tuleb märkida, et isane Euroopa Starling, kes saab esimest korda isaks, pöörab erilist tähelepanu esimesele haudmele. Teisest küljest on ta märksa ebahuvitavam järgmisest kuni munade koorumiseni, kuid ta ei jäta kunagi osalemata oma järglaste toitmisel niipea, kui nad munast väljuvad.

Starlingul võib igal aastal olla kuni kolm poega.

Euroopa kuldnokkade rühmade hämmastavad liikumised

Euroopa kuldnokk elab peamiselt rühmadena, inimeste vahetus läheduses, kus toitu on külluses. Need kuldnokkarühmad võivad koosneda mitmesajast kuni mitmest tuhandest linnust. Seda on üsna jahmatav vaadata ja võite isegi võluda sellest, kuidas varblased neid kõiki korraga otse vahetavad. See moodustab taevas tohutult tumedaid ja suurejoonelisi liikuvaid masse ning vaatamata lennukõrgusele kuuleme raskusteta tiibade kahinat.

Need olendid maapinnalt vaadatuna meenutavad tohutuid putukate parve ja tekitavad taevas hingematvaid lainetusi. See haruldane loodusnähtus on uhke. Seda nimetatakse lindude nurinaks (nurin inglise keeles). Me teame, et see hingemattev sünkroniseerimine on teadlik, kuid teadlased pole veel kogu küsimust selgitanud.

See on suurepärane võimalus imetleda neid suuri Euroopa kuldnokkade rännet. Need toimuvad talve alguses, kui linnud lahkuvad kirdest, et jõuda soojematesse piirkondadesse, nagu Itaalia või Pürenee poolsaar. Selleks järgivad nad seda, mida me nimetame rändekoridorideks ja maanduvad õhtul, et saaksid ööbida ühiselamutes ja järgmisel hommikul oma teekonda jätkata. Sellistel vahemaadel rühmadena liikumine võimaldab neil lindudel end kiskjate (kotkad jne) eest kaitsta.

Piirkondades, kus euroopa kuldnokad massiliselt liiguvad, teevad nad suurt kahju aedadele, viljapuuaedadele ja erinevatele põllukultuuridele. Nendel konkreetsetel juhtudel kujutavad nad endast seetõttu tõestatult häirivat, eriti kuna nad ei kõhkle seemnevarusid kasutamast. Samuti kahjustavad need hooneid ja autosid, eriti linnapiirkondades, kuna suure hulga euroopa kuldnokkade läbisõidul tekib väljaheide. Nendes väljaheidetes sisalduv kusihape kahjustab kere ja konstruktsioonide värvi.

Jätka lugemist:  Mis vahe on kimalase ja puusepa mesilase vahel?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga