Pirukas avocett: suured jalad, kahevärviline ja kumer nokk

avocette elegante 173310 650 400

Arvestades oma saledat siluetti ja graatsilist kõnnakut, on Pied Avocet oma nime pälvinud. Mustvalge portree linnust, kes kõrgetel jalgadel istudes naudib mudas loksumist, ilma oma sulestiku määrimata.

The Pied Avocet, üksi Euroopas

The Pied Avocet (Recurvirostra avosetta) on kaldalinnu liik, mis kuulub seltsi harilike seltsi ja sugukonda Recurvirostridae. Ainus avocettide esindaja Euroopas, selle suurus on 42–45 cm, tiibade siruulatus 75–80 cm ja kaal olenevalt piirkonnast 250–400 g. 7–9 cm pikkune isaslooma nokk on pikem ja vähem kaarduv kui emasel. Olenevalt rändehooaegadest elab kahlav lind Euroopas, Lähis-Idas, Aasias ja Aafrikas.

Avoceti elegantne kahevärviline kleit

Pied Avocetil on pikk kael ja õhuke, ülespoole kaarduv nokk. See üsna suur kahlajalind kannab armsat, tugevalt kontrastset musta ja valget sulestiku. Must katab pea ülaosa, kukla, tiibade otsad ja noka. Valge katab siselennu sulgede põhja, osa kesksulgedest ja saba. Värvuselt helesinine, väga kõrgetel õhukestel jalgadel on vööjalad. Isastel on punane või punakaspruun iiris, emastel aga sarapuupruun iiris.

The Pied Avocet, istuv Prantsusmaal

Pied Avoceti pesitsusala hõlmab Edela- ja Kesk-Euroopat, Kesk-Aasiat Mongooliani ning Lõuna- ja Ida-Aafrikat. Talvel toimub leviku nihe Atlandi ookeani rannikult Pürenee, Põhja-Aafrika ja Lääne-Aafrika ranniku suunas.Kui lind jääb Prantsusmaale aastaringselt, jõuavad pikima vahemaa läbivad populatsioonid Lähis-Itta, India poolsaarele ja kagusse. Aasia. Rändliikumine algab augustist oktoobrini.

Pied Avocet, alati jalad vees

Pied Avocet külastab sageli märgalasid: madalad soolased järved, laguunid, veehoidlad, sooalad, tiikide servad, üleujutatud niidud. Mõnikord on seda näha magevee lähedal, jõgede ja ojade ääres. Pesitsemiseks eelistab Pied Avocet tasaseid, avatud alasid, näiteks randu ja vähese taimestikuga kaetud suudmealasid. Loom võib teatud maailma piirkondades, näiteks Afganistanis, elada kuni 3000 m kõrgusel merepinnast. Väljaspool pesitsusperioodi meeldib kahlavale linnule mõõnadest silutud porimülgastel möllata.

Pirukas avocett sööb puhtalt

Määratluse järgi otsib see kaldalind toitu mudast ja mudast. Nagu kõigi kahlavate lindude puhul, on ka selle morfoloogia kohandatud niisketes piirkondades toitumisviisiga. Seega seisneb tema küttimistehnika pika kõvera noka pooleldi avamises, külili liigutamises ja pinnal oleva vee koorimises toidu filtreerimiseks. Teisest küljest võimaldavad selle kõrged vööjalad tal liikuda porises keskkonnas ilma oma kaunist sulestiku määrimata. Kalapüük toob talle kaasa tema lemmiksaagi vees: putukad, ussid, vastsed, selgrootud, molluskid, vähid ja väikesed kalad.

Pied Avocet’i elutähtis kooslus

Pied Avocet käitub eriti seltskondlikult, eelkõige piiratud arvu toitumis- ja pesitsuskohtade tõttu. Seetõttu on rände ajal väga levinud seda vaadelda rühmadena, olgu siis maa peal või lennul. Niisamuti pesitsevad kahlajad pesitsusajal suurte, kuni sajapaariliste kolooniatena ja ehitavad pesad üksteisele suhteliselt lähedale. Ka kogukondades magavad Pied Avocets kallastel või seisavad vees. Puhkeolekus balansseerib liik sageli ühel jalal, nokk sulgedes, nagu paljud rannalinnud. Tõusufaaside ajal võivad saarekestel või kallastel kuivana koguneda tuhanded isendid. Lindude suur kontsentratsioon on ka vahend kiskjate rünnakute vältimiseks.

Pirukas avocet: väga leidlik poeg

Pesitsemisel otsib avokett lühikest või hõredat taimestikku, sageli laidudel või sooalade pinnal. Mudasel või liivasel pinnasel tekitab paar väikese lohu, mille nad täidavad koorepuru ja taimedega. Emane muneb 3–4 valget muna, mida kaks täiskasvanut hauduvad vaheldumisi 23–25 päeva. Niipea kui nad kooruvad, saavad prekoitsiaalsed tibud hakkama peaaegu nagu täiskasvanud: nad kõnnivad, toituvad ja saavad isegi iseseisvalt ujuda, muidugi mõningase kohmakusega! Pojad on võimelised lendu tõusma poolteist kuud pärast sündi ja sigida umbes 2-3-aastaselt.

Pied Avocetile pole otsest ohtu

Must tuulelohe ja tõmmukajakas on Pied Avoceti pesapoegade peamised kiskjad. Kuigi tema levikuala Lääne-Euroopas 20. sajandi alguses vähenes, on kahlaja asurkond alates 1940. aastatest märkimisväärselt suurenenud, kuni Põhja-Euroopa pesitsuspaikade tagasinõudmiseni (Inglismaa, Belgia, Rootsi, Norra… ). Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on liigitanud selle liigi „kõige vähem muret tekitavaks”, mistõttu ei peeta seda liiki oma levila piires ohustatuks. Lindu ohustab aga märgalade reostus ja inimeste häirimine. Pied Avocet’i eluiga on looduses 20–25 aastat.

Jätka lugemist:  Kuidas sääski eemal hoida: 9 nippi ja nippi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga