Must ulguja, suur ahv Lõuna-Ameerikast

hurleur noir 083907 650 400

Vähetuntud Lõuna-Ameerika ahv, must ulguja on oma nime saanud võimsa hüüe järgi, mida ta igal hommikul oma territooriumi piiritlemiseks kostab. Maa valjuhäälseima looma portree!

Huljakas, suurim ahv Ameerikas

Must ulguja on primaatide seltsi, atelidalaste sugukonda ja alouatinae alamsugukonda kuuluv imetaja. Algselt Ladina-Ameerikast pärit uue maailma ahvil on tosin liiki, sealhulgas:

  • Must ulguja (Alouatta caraya) ;
  • Punane ulguja (Alouatta seniculus) ;
  • Pruun ulguja (Alouatta guariba) ;
  • Guatemala ulguja (Alouatta pigra) ;
  • Mantlihärra kutsus ka neemulgu (Alouatta palliata) ;
  • Guajaana ulguja (Alouatta macconnelli) ;
  • Punakäeline ulguja ehk ouarabi (Alouatta belzebul).

Ameerika suurim ahv, tema keha pikkus on 65–90 cm ja saba 70–90 cm. Isane võib kaaluda kuni 8 kg ja emane 4,5 kg.

Viies käsi mustale karjujale

Musta ulgujat iseloomustab jässakas ja massiivne keha. Sellel on pikk kinnituv saba, mida ta kasutab viienda käena. Siseküljel puuduvad karvad, selle sabaorgan tagab parema nakkumise okstega. Loom kasutab puult puule liikumiseks ka oma käsi ja jalgu, mis on varustatud vastaspöidlaga. Lisaks suurusele täheldatakse seksuaalset dimorfismi ka karvkatte värvis: isasloomal must, emasel heledam – peaaegu õlg. Noor isasloom on emaga sama värvi kuni umbes 3-aastaseks saamiseni. Tema karv muutub suguküpseks saades pruuniks.

Must ulguja, diplomaatiline ahv

Musta ulgumise võimsad häälitsused andsid sellele nime. Maailma valjuhäälseimaks loomaks peetav troopiline primaat on rekordite raamatutes ja tema nutu on salvestatud peaaegu 5 km kaugusel. Tema sügavat ja kähedat häält võimendab kurgus paiknev laienenud hüoidluu, mis toimib kõlalauana. Võib ulatuda 90 detsibellini, selle igal hommikul kostvate territoriaalsete ulgude eesmärk on teavitada kaaslasi selle asukohast, et hoida nende vahel teatud distantsi. Selline suhtlusviis aitab vältida konflikte tema rivaalidega ja teenib talle diplomaatilisema ahvi maine.

Huljaahv: eranditult Ladina-Ameerika liik

Möuldava ahvi levik piirdub ainult Kesk- ja Lõuna-Ameerikaga. Kesk-Ameerikas leidub seda liiki Mehhikos, Guatemalas, Hondurases, Nicaraguas, Costa Ricas ja Panamas. Lõuna-Ameerikas koloniseerib alouatina Vaikse ookeani poolel Lääne-Columbia, Brasiilia, Boliivia, Paraguay, Uruguay, Põhja-Argentiina, Ecuadori ja Peruud. Oma levilapiirkonnas elab primaat sageli troopilisi vihmametsi ja lehtmetsi.

Hulguahv, seemnete levik

Peamiselt lehttoiduline taimtoiduline uluahv toitub enam kui 100 taimesordist, millest ta valib välja suured lehed, viljad, õied, varred ja pungad. Kui võimalus avaneb, tarbib loom ka mune, tibusid ja väikseid roomajaid. Sarnaselt teistele primaatide liikidele mängib ta olulist ökoloogilist rolli, kui ta levitab seemneid roojamisega kogu oma elupaigas, soodustades seega metsa uuenemist.

Kõige vähem aktiivne ahv Ameerikas

Must ulguja on aktiivne väga varahommikul ja väga hilja pärastlõunal. See rahuliku temperamendiga primaat veedab 60% oma ajast puhkades, istudes või oksal lamades ning tavaliselt tuleb alla kuival aastaajal jooma. Teaduslike vaatluste kohaselt veedab must ulguja 15% oma päevast puude otsas liikudes, 15% toitudes ja 10% oma rühmaga suhtlemisel sotsiaalsete tegevuste kaudu, nagu näiteks lõhkumine. Selle loid käitumist selgitavad kaks põhjust: esiteks küpsete lehtede tarbimine, mis on rikas unisust tekitavate alkaloidide poolest, ja teiseks toidu madal energiasisaldus.

Must ulguja: võimul on mõlemad sugupooled

Must ulujaahv on seltskondlik loom, kes elab umbes kümnest isendist koosnevas rühmas, kus austus hierarhia vastu on ülimuslik. Struktureeritud sotsiaalse organisatsiooniga klann asetab endale topeltvastutuse:

  • Domineeriv isane, kelle roll piirdub emastega paaritumisega;
  • Domineerivast naisest, kellel on suurem autoriteet. Tema on näiteks see, kes otsustab mõne liikme gruppi kuulumise või väljaarvamise üle.

Väikese ulgumisahvi pikk võõrutamine

6-kuulise tiinuse lõpus sünnitab emane poeg, keda ta imetab 6 kuud. Esimestel nädalatel on vastsündinu väga sõltuv oma emast, kelle külge ta jääb enne selili rännet kõhu kaudu kinni. 2–3 kuuga õpib ta ennast toitma ja iseseisvalt ringi liikuma. Poegade hooldamine kestab 18–24 kuud, seejärel keskendub emane oma järgmisele paljunemisele, sellel liigil sünnib iga 2–3 aasta järel. Suguküpseks saanud isasloomad (umbes 3–4-aastased) ajab domineeriv isane minema ja seejärel peavad nad leidma uue rühma, mille juhid nad saavad olla.

Palju ähvardusi mustale ulgujale

Jaaguarid, pumad ja röövlinnud (harpy kotkad) kuuluvad mölluahvi peamiste kiskjate hulka. Kuid primaate mõjutavad ka muud ohud, näiteks metsade hävitamine (eriti sojaubade kasvatamiseks ja karjakasvatuseks), mis vähendab tema toiduvarusid. Selle elupaiga vähendamisele või isegi hävitamisele lisandub noorte emade salaküttimine, et püüda oma poegi kinni ja neid ebaseaduslikult müüa. Lõpuks on lubatud elatise jaht.

Huljaahv: kaitsemeetmed

Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) on liigitanud musta ulguja kõige vähem muret tekitavaks liigiks, kuid teised selle perekonna liigid on kohalikult ohustatud, näiteks haavatavaks liigitatud punakäpp-ahven ja mantliga ulguja, keda peetakse kriitiliselt ohustatuks. Yucatani poolsaar. Alouattinéd on loetletud Washingtoni konventsiooni (CITES) I lisas, mis keelab nende rahvusvahelise kaubanduse. Möuldava ahvi eeldatav eluiga on looduses 16 aastat ja vangistuses 25 aastat.

Jätka lugemist:  Chigger, mis see hammustav lesta on? Kuidas sellest lahti saada?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga