Mis vahe on öökullil ja öökullil?

chouette 084635 650 400

Öökull ja öökull on üksteisest väga erinevad röövlinnud, isegi kui nende vahel on sarnasusi. Seega, vastupidiselt sellele, mida paljud arvavad, ei ole öökull öökulli emane. Nende oodatav eluiga varieerub olenevalt liigist üheksast kuni kolmeteistkümneni, kuid tänapäeval on see paljudel nendel öölindudel, kes on reostuse ja liikluse ohvrid, lühenenud. Seetõttu on inimene öökulli ja öökulli esimene oht. Uurime välja, kes need röövlid on ja kuidas nad oma poegi saatvad kuni emantsipeerumiseni.

Öökull: kes ta on?

Rahvakeelset nimetust öökull kasutatakse umbes kahesaja liiki öölindude tähistamiseks, mis kuuluvad lindude sugukonda. Strigidae ja umbes kakskümmend liiki perekonnast Tytonidae nagu žanri fodiilid Phodilus ja hirmud. Välja arvatud Gröönimaal, mõnel üksikul kaugemal saarel ja Antarktikas, võib öökulleid vaadelda olenevalt liigist kõikides maailma riikides.

Kaks kergesti tuvastatavat füüsilist detaili võimaldavad öökulli öökullist eristada, nimelt:

  • Tuttude puudumine pea ülaosas. Öökullil see erinevalt öökullist tegelikult puudub.
  • Südamekujulise ketta olemasolu öökullis, mis kaunistab suurt osa tema näost.

Öökull on jahilind, kes elab üksi. Toitub madudest, lindudest, väikeimetajatest, närilistest ja isegi putukatest. Mõned öökulliliigid ei kõhkle kalast, et kala süüa.

Tal on suurepärane binokulaarne nägemine ja tema pea võib pöörata 270°. Seega võib ta oma saaki märgata isegi siis, kui ta liigub ja on suurel kaugusel. Ta suudab sama lihtsalt tuvastada maapinna reljeefid ja ta suudab täpselt hinnata kaugusi, mis teda antud punktist eraldavad.

Jätka lugemist:  Shad ehk suurvarn: rändkalad meie jõgedes

Vaatamata suurenenud nägemisteravusele pimestavad öökull sõidukite esituled kergesti niivõrd, et liiklus on nende röövlindude jaoks muutunud tõeliseks nuhtluseks. Öökullidele on veel üks oht: pestitsiidide, rotimürkide ja muude saastavate puhastusvahendite liigne kasutamine.

Öökull on alati olnud (ja on siiani) sümboolne loom, mõnikord positiivne, mõnikord negatiivne.

Öökulli perekond koosneb ühest öökullist (emane), isasest öökullist ja väikestest öökullidest. Öeldakse, et öökull lööb või hootab.

Öökull: kes ta on?

Üldkeeles kasutatakse mõistet öökull mõne röövlindude sugukonda kuuluvate röövlinnuliikide tähistamiseks. Strigidae. Bioloogias kasutame mõistet öökull (suure H-ga). Selles perekonnas on mitu perekonda, millest igaühel on erinevad liigid, millest siin on mõned näited iga perekonna kohta:

  • Otus (Karjuv öökull),
  • Pseudoskoobid (Jamaica öökull, vöötkakk),
  • Asio (Cabe Owl, Abessiinia öökull),
  • Nesasio (Kohutav öökull),
  • Bubo (Verreaux’ suurhertsog, öökull).

Enamikul juhtudel on öökullid öölinnud. Neil on võimsad küünised ja konksud nokad, suured silmad ja äärmiselt terav nägemine. Nagu öökull, on ka öökull lihasööja lind. Tema toitumine on sarnane öökulli omaga.

Öökull on öökullist esmapilgul lihtne eristada, sest üldiselt on tal peas kaks suletutt, mida kutsutakse haigruteks, mis kummalisel kombel meenutavad hästi püstiseid kõrvu.

Emast kutsutakse emaseks öökulliks, isast lihtsalt öökulliks ja beebit on väike öökull. Öökull hõiskab, hootab või tuikab.

Kõigil kontinentidel on öökull tänapäevalgi paljude ebauskude keskmes.

Jätka lugemist:  Euroopa tiigikilpkonn, diskreetne ja äge mageveekilpkonn

Öise eluviisiga röövlindude paljunemine

Alates veebruarist, palju enne oma sigimiseks soodsa hooaja algust, korraldavad öökullid ja isased öökullid oma liigi emasloomade meelitamiseks kurameerimisnäitust. Igaüks neist ulgub, et teavitada teisi isastest, et ta hõivab väga spetsiifilise territooriumi.

Iga emane (öökull) muneb oma pessa, nii et tema pojad on pärast munade koorumist 25–34-päevase inkubatsiooniperioodi lõpus enam-vähem varjul. Kuid erinevalt paljudest lindudest, kes panevad oma pesa või öömaja ehitama hämmastavalt hoolt, pühendavad need öised röövlinnud sellele väga vähe energiat. Maksimaalselt on öökulli pesa lihtne plaan, millele enamik neist liikidest ei anna isegi oksi, sammalt ega sulgi. Seetõttu ladestuvad munad äärmiselt elementaarsesse keskkonda.

Vanemad (öökullid) vastutavad oma järglastele toiduga varustamise eest, kuni pojad on piisavalt kasvanud ja lendu tõusnud. See periood võib olenevalt liigist kesta kuni kümme nädalat. Üldiselt saavad noored öökullid ja noored öökullid suvekuudel vabaks. Mis on eelistatavam, sest just suvel sülemlevad nende saakloomad, näiteks väikesed närilised. Seetõttu on neil kergem kõhu täis süüa ja talve saabudes piisavalt tugevad olla, millele nad peavad vastu pidama, sest öökullid ei rända.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga