Porcupine, näriline, kes nõelab

porc epic 154010 650 400

Raske on uskuda, et maismaaloomadest pikima sulepeaga põrsas on hiire sugulane. Ja veel, imetaja on ka näriline. Lähivõte okkalisest liigist, mida võtta… näpuotsatäie soolaga!

Porcupine isikuleht

Enamikul mandritel levinud sigalas kuulub näriliste (näriliste) seltsi ja jaguneb kahte perekonda:

  • Hystricidae, nagu harilik sigalas (Histrix cristata), elavad Vanas Maailmas (Aafrikas, Aasias, Euroopas);
  • Erethizontidae, näiteks ameerika porcupine (Erethizon dorsata), hõivavad Uue Maailma (Ameerika).

Porcupine kirjeldus

Hüstrikiinidel on massiivne keha, lai pea, lame koon, väikesed silmad, ümarad karvadega kaetud kõrvad ja võimas suurte lõikehammastega lõualuu. Nende lühikestel kaarekujulistel jalgadel on pikad kõverad küünised. Nende selga, turja ja külgi kaunistavad mustade ja valkjate ribadega sulepead, mille pikkus võib ulatuda 50 cm-ni. Sabal olevad punktid on lõpus kaunistatud õõnsate kapslitega (nn kellukesed), mis võivad ohu korral heliseda. Sea koonus, jalgades ja kõhus puuduvad sulepead. Vana Maailma seapoeg on 60–80 cm pikk (ilma sabata) ja kaalub 10–25 kg.

Porcupine’i kaitsestrateegia

Sisal on kuni 30 000 teravate otstega sulepead. Kõht, mis on kaetud ainult jäikade harjastega, on rünnaku ajal looma nõrk koht. Näriliste kaitsestrateegia põhineb esiteks heidutusmõjul, mille puhul lakk püstitatakse kolju ülaosas. Kui sissetungija nõuab, uriseb pruss, kraabib maad, rõngastab saba ja ründab. Kõige kipitavamad on selg ja tagumine, loom liigub tagurpidi või külili, esitades tagumise osa, seejärel tõmbab ogalise saba. Pikad naelu, mis eralduvad kergesti, tungivad seejärel läbi vastase naha. Ogade otsa asetatud väikesed konksud avanevad ja edenevad lihasse, põhjustades mõnikord septitseemiat, potentsiaalselt surmaga lõppevat üldist infektsiooni.

Porcupine levik ja elupaik

Põhimõtteliselt maapealne vana maailma sigalas elab Aafrika ja Aasia metsades, steppides ja kõrbetes ning Lõuna-Itaalias, kus ta asustasid roomlased. Seda leidub ka Albaanias ja Kreekas. Ööloom leiab päeval varjupaika sügava uru – mahajäetud või kaevatud – sisekambris, kus on pikk tunnel ja mitu väljapääsu. Päevavalguse ja kiskjate eest kaitstud lühinägelik näriline elab väikestes pererühmades, mis koosnevad 6–8 liikmest.

Porcupine Dieet

Porcupine on taimetoitlane, kes toitub nii marjadest, juurtest, sibulatest, mugulatest, lehtedest, puukoorest, pungadest, väikestest okstest, võrsetest kui ka maapinnal leiduvatest küpsetest viljadest. Haritava põllu läheduses võib ta tarbida ka kartulit või maisi. Imetaja toitumisharjumuseks on sügisel surnud loomade luude ja langenud hirve sarvede närimine, mis varustab teda vajalike mineraalsooladega (kaltsium, naatrium). Nagu kõik närilised, vastab see rituaal ka vajadusele teritada oma pidevalt kasvavaid hambaid.

Porcupine paljundamine

Emasel sigalal võib aastas olla kuni 3 pesakonda. Kohaldamise ajal haarab ta initsiatiivi, järgides enda valitud isast. Seejärel tõusevad nad püsti ja seisavad tagajalgadel, et üksteist kallistada, lakkuda ja koos bobida. Seda armsat tantsu saadavad uriinijoad. Kui emane tunneb end paaritumiseks valmis, teeb ta oma sulepead lamedaks, keerab saba, et isasloom sisse lasta, ja lükkab ta kohe pärast paaritumist eemale.

Porcu sünd

90–110-päevase tiinuse lõpus tuleb muruga vooderdatud ruumis perekonna uru põhjas pesitsevasse maailma 1–2 poega. Porcupines sünnivad hea kujuga, avatud silmadega ja kaetud pehmete sulepeadega, mis kõvenevad ja tõusevad püsti 3 päeva jooksul pärast poegimist. Vastsündinu võib tahkema toiduga alustada 7–10 päeva pärast, kuid imetamist jätkata 4–5 kuud. Koloonias kasvanud poegade eest hoolitsevad tähelepanelikult kõik täiskasvanud, sealhulgas isa, kes jälgib kiskjate võimalikku ilmumist. Noorloomad on võimelised paljunema umbes 2–3-aastaselt.

Seapopulatsiooni staatus

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt “vähim muret tekitavaks” liigitatud sigalas ei peeta ohustatud liigiks. See oma levila üsna levinud loom võib elada kuni 15 aastat. Tema röövloomadest, kes olenevalt levikust varieeruvad, võib nimetada mägilõvi, leopardi, hüääni, koioti, puuma, bobcat’i, rebast, hunti ja isegi karu. Keerulise võitluse lõpus ei võida alati see, keda me arvame. Aafrikas juhtub sageli, et noored kogenematud lõvid on sunnitud vigastuste tõttu lahingust loobuma. Vanemad kannatavad harvemini, sest neil on tarkust enne torkamist kapituleeruda! Näriliste kaitserelv on selgelt kaasa aidanud oma populatsiooni päästmisele väljasuremisohu eest.

Jätka lugemist:  Mis vahe on säga ja säga vahel?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga