suitsupääsuke, koondunud kehaga rändlind

hirondelle rustique 160045 1200 738

Foto krediit: Dion Art

suitsupääsuke, keda me Prantsusmaal vaatleme, on lind rändav kes veedab oma talved Põhja-Aafrikas. Kevade serval naaseb see meile paljunema, mitme tuhande kilomeetri pikkune teekond! Portree pääsulinnust, kes on kergesti äratuntav kitseneva keha, sirbikujuliste tiibade ja hargnenud saba.

Kes on suitsupääsuke?

suitsupääsuke (Hirundo rustica) kuulub järjekorda passeriforms
ja perekond hirundinidae. Sellesse suurde perekonda kuulub 20 erinevat perekonda ja kokku 89 liiki pääsukesi. Euroopas sümboliseerib pääsuke nende saabumist kevad sest ta on esimeste rändlindude seas, kes oma talvitumisaladelt tagasi pöördub. Suitsupääsukest kutsutakse ka suitsupääsukeseks. korsten sest ta saab sinna oma pesa ehitada. Selle ingliskeelne nimetus “Pääsuke” viitab tema harjumusele seda tüüpi hoonetes pesitseda. Suitsupääsuke on Eesti riigi tunnus, mis seostab teda vabaduse, visaduse ja kohanemisvõime väärtustega.

Kuidas suitsupääsukest ära tunda?

Oma voolujoonelise kehaga, sirbikujuliste tiibadega ja väga kõrge lõikega, suitsupääsuke on üks äratuntavamaid linde. Väike kolmnurkne nokk ja lühikesed jalad täiendavad selle saledat siluetti. Sulestik on ülalt naftasinise kuni musta värvi ja alt punasega pestud valkjas. Tema hargnenud saba on kaunistatud pruunide peegelduseta joontega, mille kiud, mida nimetatakse “fileeks”, on isasel pikemad. Kurk, põsed ja noka serv on Telliskivi punane, mida tõstab esile tume rinnavööt. Nokk ja silmad on mustad. Suguline dimorfism ei ole eriti väljendunud, emasel on veidi vähem särav sulestik. Suitsupääsuke on keskmiselt 18 cm pikk, tiibade siruulatus 33 cm ja kaal 16–25 g.

Kus elab suitsupääsuke?

Suitsupääsuke on üsna laia globaalse levikuga. Ta pesitseb parasvöötme piirkondades põhjapoolkeral, ülevooluga põhjapoolsetesse boreaalsetesse vöönditesse ja lõunasse Vahemere kliimavöönditesse. Sellel rändlinnul on alad paljunemine ja D’talvitamine eristuvad väga selgelt:

  • Suitsupääsuke pesitseb Põhja-Ameerikas ja Euraasias. Ta pesitseb ka Magribis, Liibüa põhjaosas ja Egiptuses Niiluse orus. sisse Prantsusmaalind pesitseb praktiliselt kõikjal, kuid väldib kõrgeid mägesid ja liiga kuivi piirkondi;
  • Põhja-Ameerika pääsukesed veedavad talve Lõuna-Ameerikas. Euroopa linnud jõuavad mandrile Aafrika ja Lõuna-Hispaanias on teada väike talvitusperiood. Põhja-Aasia populatsioonid talvituvad India subkontinendil või Kagu-Aasias.

Millised on suitsupääsukese elupaigad?

Varblane valib omale vastavad elupaigad elulised vajadused :

  • Pesitsemiseks sõltub suitsupääsuke suuresti inimesest ja temast konstruktsioonid. Pesa paigaldamiseks sobiva koha leidmiseks kolib ta lähemale põllumajandus- ja poollinnapiirkondadele. Ruum peab olema piiratud, kuid igal ajal ligipääsetav (tallid, laudad, aidad, garaažid jne);
  • Putukate eemale ajamiseks ja joogiks lähedus veepunktid on suitsupääsukesele hädavajalik;
  • Toitmiseks peavad suitsupääsukul olema alad kustutatud sest ta peab jahti lennu ajal. Seetõttu eelistab pääsulind hõreda taimestikuga avatud keskkonda, nagu põllumaad, niidud, karjamaad, hekid, sood, tiigid, pargid ja aiad;
  • Magama (rände ajal) koguneb liik veepiirile, üldiselt roostiku lähedusse;
  • Oma pesa ehitamiseks, olemasolu muda on suitsupääsukesele vajalik;
  • Vaatlemiseks kasutatakse laialdaselt vaatluspostidena toimivaid elektri- ja telefonikaableid;
  • Suitsupääsuke linnadest ei puudu, kuid haruldane, sest linnakeskkond ei vasta kõigis aspektides ülaltoodud kriteeriumidele.

Mida suitsupääsuke sööb?

Suitsupääsuke võtab omaks rangelt lihasööja. Lind koostab oma menüü 80 putukate perekonnast Diptera olles enim esindatud liik (kärbsed, sääsed, kääbused). Leidub ka liblikaid (liblikaid), mardikaid (mardikad, lepatriinud, kärsakaid), hemiptera (lehetäid) ja hümenopterasid, nagu mesilased ja herilased. Suitsupääsuke peab üldiselt jahti lennul, püüdes oma saaki laiade nurkadega nokaga. Kui ilm on niiske, võib seda näha lendamas üle veekogude pinna, et ohtralt putukaid püüda. Suitsupääsukesed on tõhusad kiskjad ja väärtuslikud liitlased nende populatsioonide reguleerimisel kahjulikud.

Suitsupääsuke: milline on tema elustiil?

suitsupääsuke ei karda inimest ja pesitseb tema läheduses. Vahetusperioodil on see ööpäevane ja seltskondlik võivad moodustada suuri rühmitusi. Need linnud aga öömaja ei paku; nad hoiavad nende vahel vahemaad ega pesitse kolooniates. Pesitsusperioodi lõpus, kogunemised septembrist oktoobri alguseni toimuva migratsiooni eelmänguna elektri- ja telekommunikatsioonijuhtmetele. See pikk teekond saab saatuslikuks mõnele pääsukesele, kes sureb reisil nälga või kurnatusse. Tagasi tulles jõuab isane tavaliselt pesitsusalale esimesena ja annab oma kohalolekust märku laulmine. Aretuse ajal isoleerivad paarid end poegade kasvatamiseks ja muutuvad väga agressiivseks kõigi nende suhtes, kes nende haudmesse lähenevad.

suitsupääsuke: kuidas ta pesa teeb?

Kevadel vaatab suitsupääsuke pesa üle eelmisel aastal ja kui see on kahjustatud, parandage see. Pesitsemiseks eelistab lind taladega kohti: aitu, laudasid, laudasid ja muid maahooneid, millel on püsiv juurdepääs väljapoole. Seal pooleks lõigatudtoetub vastu tala laes, on valmistatud graanulitest muda märg segatuna erinevate kuivade taimedega (oksad, juured, muru, põhk jne). Teralise välimusega ehitusmaterjal peab olema piisavalt tugev, et vastu pidada mitu aastat järjest. Pooltassi sisemus on vooderdatud loomakarvade ja sulgedega, udusulg kanad olles eriti hinnatud pääsukese poolt. Pesa on umbes 20 cm lai ja 10 cm kõrge.

Kuidas väikseid pääsukesi kasvatatakse?

Aprilli lõpupoole muneb emane 4 või 5 roosakasvalget pruunitäpilist muna, mida ta haudub peaaegu üksi 2 nädalat. Tänu sellele inkubaatori plaat (haudumise ajal sulgedeta kõhupiirkond) tagab suitsupääsuke munade ühtlase temperatuuri. See termoregulatsioon
on väga oluline, kui pesa puutub kokku suure kuumusega, näiteks plekk-katuse all. Emaslind lahkub lühikeseks ajaks sööma ja mõlemad vanemad hoiavad järglaste toitmiseks mitu putukat noka sisse. Täiskasvanud vastutavad ka oma poegade väljaheitekottide evakueerimise eest, mis seletab väljaheidete kogunemist väljaspool pesa (mõnede inimeste tõukamine, et pääsukesed oma kodust eemale hoida). Noorte võõrutamine toimub poolt sammud :

  • 15. päevaks on nende suled piisavalt arenenud, et säilitada kehasoojust. Vanemad haudusid nende üle ainult öösiti ja päeval vaid vahetevahel;
  • 20. päeval lõpetavad täiskasvanud poegade toitmise ja sunnivad nad pesast lahkuma. Selleks nad lähenevad neile, putukad nokas, kuid ei anna neile. Näljast ajendatuna ja vanemate kisadest julgustatuna viskuvad tibud tühjusesse ja löövad instinktiivselt tiibu;
  • Alates 3 nädala vanusest lahkuvad tibud pesast ja õpivad koos täiskasvanutega putukaid jahti pidama;
  • 1 kuu pärast võib paar alustada a teine ​​pesitsemine. Vajadusel jätkab isane esimese pesakonna haridust;
  • Umbes 35. elupäeval iseseisvuvad alaealised.

Kas suitsupääsuke on ohustatud liik?

Peamiste hulgas on kodukass, märts ja teatud röövlinnud (pistrik, öökull, kull, kull). kiskjad suitsupääsukesest. Ülemaailmselt ei peeta seda levinud liiki ohustatuks. Sellisena liigitatakse see kategooriasse Väike mure Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt. Kuid selle tööjõud näitab a langus
enamikus Euroopas, välja arvatud idapoolsed riigid. Põhjused on mitmekesised: niitude ja hekkide eemaldamine (põllumajanduse laiendamine), putukamürkide kasutamine, põllumajapidamiste kadumine, kliimamuutused… Suitsupääsuke on kaitstud Prantsusmaal (ministri 29.10.2009 määrus) on keelatud seda küttida, tappa või püüda. Samuti on keelatud hävitada tema pesasid (ka siis, kui ta ei pesitse) või mune. Seal eluaeg
suitsupääsukesest on looduses 4–8 aastat vana.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 19.02.2024

Jätka lugemist:  Ants, kes nad on? Mitu liiki?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga