Põhjarästas, elutseb enamasti metsaaladel!

grive litorne 160614 1200 738

Fotokrediit: Martin Olsson

Kontrastsema sulestikuga on põhjarästas teistest rästaliikidest kergesti eristatav. Gregarious igal aastaajal hägune pesitseb, rändab ja talvitab koos kaaslastega. Väga territoriaalsed pesitsevad kolooniad kasutavad oma poegade kaitsmiseks erinevaid agressiivseid strateegiaid. Põhjarästad on seega võimelised manu militari välja tõrjuma kõik nende valdusse sisenevad sissetungijad. Selle liigiga kohtumiseks rändavtuleks kevadel külastada metsi ja talvel lagedaid kohti.

Kes on põhjarästas?

Põhjarästas (Turdus pilaris) kuulub seltsi Passeriformes ja sugukonda Turdidae, kus on 17 perekonda ja 175 liiki, sealhulgas musträstad. Selle perekonna liikmetel on sageli sirge, tugev nokk, suured silmad, tugevad jalad, ümarad tiivad ja kandiline või väga kergelt kumer saba. Põhjarästas on keskmiselt 26 cm pikk, tiibade siruulatus 40 cm ja kaal 41 g.

Kuidas teha kindlaks põhjarästas?

Erinevalt teistest rästadest ehib põhjarästas õiglaselt vastandatud mis ei tekita segadust. Mantel, selg ja abaluud on kastanivärvi, kahvatumate servadega. Pea, tagumik ja ülemine saba-katted on hallid. Alumine osa on valge ja tugevasti pestud punapea rinnal ja külgedel, millel on palju musti laike. Arve on kollane, musta otsaga. Pruun silm on kontrastiks silmarõnga ja kulmu valgega. Sääred ja käpad on mustjaspruunid. Emane meenutab tuhmima värviga isast. Värvid salapärane põhjarästas aitab tal keskkonda sulanduda.

Kus elab põhjarästas?

Põhjarästas pesitseb Euraasia põhjaosa, Islandilt Põhja- ja Kesk-Euroopa kaudu Ida-Siberisse. Ta pesitseb ka Prantsusmaa kirdeosas, Alpides ja Keskmassiivis ning katab talvel kogu Prantsusmaa. Magamiseks ja pesitsemiseks kasutab pääsulind kõrgeid puid metsaaladel, kase-, männi-, kuuse-, lepametsade servades ja segametsades madalal või keskmisel kõrgusel (kuni 1300 m). sisse Prantsusmaa, sagedased niitudel, mida ääristavad üle 5 m kõrgused metsatukad või metsad. Pesitsuspaigad on nõutud pesitsuskeskkondadeks ka salud, paplisalud, sood ja turbarabad, loopealsed. Väljaspool pesitsusaega hõivab põhjarästas rohkem elupaiku avatud nagu haritav maa, mõne hekiga põllud ja karjamaad, põõsastik ja võsa, mis pakuvad rohkelt marju. Kadaka nõmmed ja puudekasvatuskohad on seega talvel eriti ihaldatud toitumiskohad.

Millistesse riikidesse põhjarästas rändab?

Kas väikestes salkades või suurtes lahtistes rühmades, rändab varblane enamasti päeva järgi, erinevalt teistest rästastest nagu musträstas, laulurästas ja punarästas. Aasta noored alustavad rännet juulis-augustis, täiskasvanud aga lahkuvad tavaliselt septembrist novembrini. aastast pärit populatsioonid Skandinaavia ja Põhja-Venemaa ühinevad Suurbritannia, Iirimaa, Kesk-Euroopa, Edela-Prantsusmaa ja Hispaaniaga. Olenevalt kliimatingimustest ja saadaolevast toidust võib märkimisväärne osa elanikkonnast jääda oma päritolupiirkonda, eriti Norrasse. Saksamaalt, Poolast ja Šveitsist pärit isikud leiavad varjupaiga riigi kaguosas. Prantsusmaa ja Itaalias. Idakasvatajad talvitavad Mustast merest Kaspia mereni, sealhulgas Türgi ja Kesk-Aasia pinnavormid. Tagasipöördumine pesitsuspaikadesse algab Prantsusmaal veebruari keskel, Saksamaal veebruari lõpust märtsi lõpuni, Kesk-Euroopas märtsi keskpaigast märtsi lõpuni ja Norras aprilli keskpaigast mai keskpaigani. . Põhimõtteliselt naaseb isane üks kord nädal
enne emast.

Millest põhjarästas toitub?

Turdid on dieedil kõigesööja. Suvel tarbib ta peamiselt vihmausse, väikseid molluskeid, näiteks nälkjaid, ja paljusid teisi. selgrootud
maapealsed, näiteks: ämblikud, mardikad, lutikad, ritsikad, kärbsed ja maapinnal jälgitavad putukate vastsed. Kevadel laseb põhjarästas end vahel ahvatleda väga õrnadest noortest võrsetest ja pungadest. Alates sügisest koguneb liik väikeste või suurte rühmadena avatud aladele või põõsastesse sööma taimsed materjalid : looduslikud ja kultiveeritud viljad – eelistades langenud õunu, pirne, viinamarju, lepaseemneid, hollymarju, kadakaid, hariseid, astelpaju, viirpuu, kibuvitsa või puuvõõrikut.

Millised on tema iseloomuomadused?

See lind seltskondlik
talub oma eakaaslaste kohalolekut pesitsusajal ja väljaspool seda. Tema leviku lõunaosas kipub ta pesitsema üksikute paaridena, kuid Skandinaavias moodustab ta 5–50 paari suuruseid kolooniaid. Nende pesad asuvad olenevalt piirkonnast 5–30 m kaugusel ja puu mahutab tavaliselt ainult ühe pesa. Rände ajal ja talvitaminemoodustavad põhjarästas suuremad rühmad mõnekümnest kuni mitmesaja isendini, sealhulgas punased rästad. Maapinnal võtab varblane mädadele iseloomuliku poosi. Ta hoiab oma keha püsti, pea ja kaela sirutatud ülespoole, saba horisontaalselt ja tiivad rippumas. Litorne liigub kiiresti hüpates, tõuseb püsti, uurib ümbrust ja naaseb kiiresti lähedal asuvate puude juurde, kui tunneb end ohustatuna.

Kuidas põhjarästas paljuneb?

Sellel liigil moodustub paar talvel ja hakkab paarituma märtsi lõpus. Monogaamne üheks hooajaks ehitavad partnerid parajalt kõrge (kuni 10 m) pesa, üldjuhul metsaserva puuharusse Raie koosneb a. mahukas struktuur kootud kõrrelistest, okstest, lehtedest ja mudaga suletud juurtest. Interjöör on vooderdatud peenemate taimede ja hobusejõhvidega. Emane muneb keskmiselt 5 helesinist punaka täpiga muna, mida ta haudub keskmiselt 13 päeva. Poegi toidetakse ja kaitstakse 2 nädalat enne lendu tõusmist. Nad jäävad täiskasvanutest sõltuvaks veel 2 nädalat enne täielikku emantsipeerumist. Sõltuvalt piirkonnast võib liik toota 2 poega hooaja kohta.

Kuidas põhjarästas oma poegi kaitseb?

Alates kiskjad
põhjarästa potentsiaali hulka kuuluvad korvid (harakad, pasknäärid), röövlinnud (kullid, kullid, kullid), aga ka lihasööjad imetajad, nagu rebased, kodukassid ja märtrid. Tugev röövloom mõjutab selle mune ja tibusid, põhjustades mõnikord tervete poegade hävimise. Seistes silmitsi ohtudega, mis ähvardavad nende järglasi, kasutavad täiskasvanud mitmesuguseid strateegiad ennast kaitsta. Esiteks on põhjarästal salajas sulestik, mis võimaldab tal keskkonda sulanduda. Seejärel valib ta pesa ehitamiseks sageli hästi varjatud kohad, mis asuvad kõrgel või tihedas põõsas. Karjakasvatus pakub ka a kollektiivne kaitse kiskjate vastu. Seega märgime, et suure tihedusega kolooniates pesitsemise korral on röövloomade määr madalam. Paaritumishooajal kaitsevad koloniaalmoodustised end agressiivselt sissetungijate eest. Vaatlused näitavad, et nad on võimelised lennu keskel tabama korvid ja tõrjuma nad nobedalt oma territooriumilt välja. Teine lahendus seisneb nende projitseerimises väljaheited eespool, mida ei hinda röövlinnud, kellel on siis lendamine takistatud.

Kas põhjarästas on ohustatud liik?

Põhjarästas on a levinud liigid laias levikus ja sellisena ei peeta seda ohustatuks. Viimase sajandi jooksul ei ole täheldatud selle populatsioonide vähenemist, mida peetakse stabiilseks või isegi mitte suurendama teatud riikides (eelkõige Poolas ja Ukrainas). Kuid nagu paljud linnustiku liikmed, on ka rästas põhjapoolne liik, mida võivad mõjutada Globaalne soojenemine. Loom on loetletud linnudirektiivi lisas II/2, mis määrab kindlaks tingimused, mille alusel võib tema jahti pidada. Põhjarästas on loetletud ka Berni konventsiooni III lisas ja Bonni konventsiooni II lisas. Jahitav Prantsusmaal on selle eluiga 18 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 20.03.2024 Passereau

Jätka lugemist:  Homaar, suurte küünistega üksik koorikloom

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga