Vaalhai, suurim hai!

requin baleine 154239 1200 738

Foto krediit: Derek Keats

Sellel on füüsilised omadused hai ja suurus a vaal. Lisaks imposantsele suurusele on suurimal hail – ja kõigil kaladel – nahk 15 cm paksune, mis on loomariigi kõige kõvem nahk. Kes võiks uskuda, et see mere-behemot toitub mikroskoopilistest loomadest? Rahumeelne ja uudishimulik vaalhai on kergesti ligipääsetav, võib-olla liigagi palju, sest intensiivne küttimine on talle nüüdseks pälvinud liigi staatuse. Ohustatud.

Kes on vaalhai?

vaalhai (Rhincodon typus) on seltsi Orectolobiformes ja sugukonda Rhincodontidae kuuluv kalaliik, mille ainus elusolev esindaja on. Kõik haid orectolobiformes neil on 2 ogalist seljauime, 1 anaaluim, 1 süstimisava ja 5 lõpusepilu, millest viimased 2 asuvad rinnauimele väga lähedal. Suurim neist kõik kalad, vaalhai on 5–12 meetri pikkune ja kaalub 2–10 tonni. Rekord on 20 m pikk ja kaal 34 tonni.

Kuidas vaalhai ära tunda?

Peale selle gigantism, tunneb kala ära pikliku ja massiivse keha järgi, mida ristub külgmiselt 3 eriti silmatorkavat joont (kiili) sabavarre kõrgusel. Selle suurendatud ja lapik pea lõikab lõualuu 1,50 m laiuseks (rekord on kuni 2 m). Selle 2 väikest silma on asetatud külgedele, otse suu taha, mis sisaldab rida pisikesi hambaid, mis on jaotatud 300 rida. Selle hallil kuni sinaka värvusega heledate laikudega täpilised horisontaalsed ja vertikaalsed triibud moodustavad seljaküljel malelaua. Punktide ja joonte jaotus võimaldabtuvastamine haid, sest iga kleit on ainulaadne. Ventraalne pool on valge. Tema rinnauimed on suured ja võimsad ning sabauimed on heterotserkaalsed, st ülemine osa on suurem kui alumine. Kuni 15 cm paksune ja termiliste hammastega kaetud vaalhai nahk on raskem loomariigist.

Kus vaalhai elab?

Suurim kala maailmas hõivab troopilised veed, parasvöötme kuni soe, eelistatavalt vahemikus 21–30 °C. Umbes veerand selle elanikkonnast elab Atlandi ookean Lääne, New Yorgist Brasiilia keskosani, Kariibi mere kaudu ja Atlandi ookeani idaosas Senegalist Guinea laheni. Ülejäänud elanikkond jagab seda piirkonda Indo-Vaikse ookeani piirkond : Vaikse ookeani lääneosa (Jaapanist Austraaliani ja Indoneesiast Hawaiini), Vaikse ookeani idaosa (Californiast Tšiilini), samuti India ookean, sealhulgas Punane meri ja Pärsia laht. Vahemerest vaalhai ei leidu. See liik pelaagiline areneb rannikust kaugel, maapinna ja 120 m kuni 1000 m sügavuse vahel või isegi rohkem. Ühes uuringus nähti, et noor naine sukeldus Yucatani rannikust 1888 m kõrgusele ja nooruk jõudis Mehhiko lahe kirdeosas 1928 m sügavusele. Vaalhaid täheldatakse sageli laguunides, jõesuudmete või jõesuudmete läheduses perioodidel, mil nende toitumise aluseks olevad kalad ja selgrootud on külluses.

Mida vaalhai sööb?

Vastupidiselt ootustele sisaldab selle merehiiglase dieet ainult saaki, mille pikkus ei ületa 10 cm. Selle menüüs on märkimisväärselt plankton, krill, väikesed molluskid ja koorikloomad (kalmaarid, meduusid, krabivastsed), sardiinid, anšoovised, noor tuunikala või makrell. Vaalhai tarbib ka planktoniga kaasasolevaid vetikaid. Söömiseks positsioneerib loom end vertikaalne, koon on orienteeritud veepinna poole. See avab oma suu laiaks ja imab tohutul hulgal toitu sisaldavat vett. Seejärel raputab ta pead küljelt küljele, et väljutada vesi läbi lõpuste, mis toimivad saaki kinni hoides filtritena. Vaatlused näitavad, et selle suu avaneb ja sulgub sagedusega 7–28 korda minutis. Vaalhai suudab filtreerida kuni 6000 liitrit vett tunnis ja neelake rohkem kui1 tonn toitu päevas, et rahuldada nende toitumisvajadusi. Selle tehnika ei nõua hammaste kasutamist, mis seetõttu ei mängi selle toitmisviisis esmatähtsat rolli.

Kas vaalhaid on inimestele ohtlikud?

Vaatamata muljetavaldavale suurusele näitab vaalhai end täielikult kahjutu ja ilma igasuguse agressioonita inimeste vastu. Arvestades selle mõõtmeid ja massi, võivad ainult selle saba liigutused (tahtmata) kujutada endast ohtu ujujatele ja väikepaatidele. Tuletame meelde, et see merede hiiglane tarbib ainult väikseid kalu ja mikroskoopilisi organisme, nii et inimesed pole selle menüüs. Uudishimuliku temperamendi ja rahumeelne, sukeldujad saavad vaalhaile kergesti ligi pääseda ja isegi pai teha. Vangistuses tundub ta kuulekas ja võib isegi luua lähedust oma hooldajatega. Paraku tema tegelane seltskondlik annab tagasilöögi, sest kalurid saavad vaalhai kergesti harpuuniga kinni püüda.

Milline on tema elustiil?

Vaalhai on loom üksildane ja öised, mida saab kokku tuua mitukümmend isendit, eriti jahti pidama. Liik rändav võib igal aastal läbida väga pikki vahemaid, et leida rikkamaid planktonialasid. Ühes uuringus vaadeldi, et naine läbis 150 päevaga 7772 km ehk 52 km päevas. Vaalhai ujub aeglaselt, kiirusega umbes 5 km/h, liigutades kogu keha külili. Sageli kaasneb sellega scombridid (tuunikala, makrell), mis teadlaste hinnangul saaks oma muljetavaldava suuruse tõttu ohutuks reisimiseks kasu. Teised kalad järgivad seda tema rändel, näiteks remoras ja väiksemad liigid, näiteks lootsikalad. Nacrates duktor. See toituks vaalhai nahal elavatest parasiitidest.

Kuidas vaalhaid paljunevad?

Vaalhai elutsükkel on halvasti dokumenteeritud. Puuduvad uuringud paaritumise aastaaja ja asukoha, poegimise ja kestuse kohta rasedusaeg või isegi suguküpsuse vanus. Teame, et isasloomal on 2 kopulatsioonielundit (pterigopoodid), millega ta oma spermat kopulatsiooni ajal partneri kloaaki viib. Paljunemisviis oleks ovoviviparous, see tähendab, et munad arenevad ja kooruvad emaslooma kõhus, kes ajab välja väikesed elujõulised haid. Teame ka seda, et emane suudab spermat säilitada ja viljastada erinevatel aegadel. Taiwani ranniku lähedal püütud isendil olid mõlemad emakad 300 embrüot erinevatel kasvufaasidel: munad ja koorunud looted, pikkusega 42–63 cm. Liik saab küpseks umbes 20–30-aastaselt, kui ta saavutab umbes 9 m suuruse, ja paljuneb iga 2 aasta järel.

Kas vaalhai on ohustatud liik?

Täiskasvanuna tunneb loom ainult ühte kiskjat:mõõkvaal. Noorena võib teda röövida sinihai (Prionace glauca) või sinine marliin (Makaira nigricans), on maailma suurim nokkkala. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) andmetel on vaalhai populatsioon viimase 75 aasta jooksul vähenenud poole võrra. väljasuremise oht. Kalade ebasoodsal kaitsestaatusel on mitu põhjust:

  • Seal intensiivne jaht. Pole väga häbelik ja kergesti märgatav, loomale saab kergesti ligi pääseda ja harpuuniga tõmmata. Selle uimed ja liha süüakse, samal ajal kui selle nahka ja muid kehaosi kaubeldakse erinevatel eesmärkidel, näiteks traditsioonilises hiina meditsiinis. Varem kasutatud toiduvalmistamisel, lampide ja seebi valmistamisel, nende maksast saadud õli kasutatakse tänapäeval toidulisandina ja kosmeetikatööstuses;
  • Aeglane paljunemistsükkel (iga 2 aasta järel ja hiline suguküpsus);
  • Seal reostus
    mered (naftareostused);
  • Juhuslikud saagid kalavõrkudesse;
  • Kokkupõrked laevadega.

Kas vaalhai on kaitstud?

Vaalhai on loetletud ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) II lisas. Looma kaitseb ka metsloomade rändliikide kaitse konventsioon (CMS), tuntud ka kui Bonni konventsioon. Lisaks on mõnes maailma piirkonnas riiklike seaduste või kohalike kaitsealgatuste eesmärk kaitsta vaalhaid ülepüügi ja muude ohtude eest. Seal eluaeg maailma suurimatest kaladest on looduses 70–150 aastat vana.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 23.04.2024 Shark

Jätka lugemist:  Kuidas teha linnumaja?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga