Lyrebird, tõeline jäljendaja!

oiseau lyre 140117 1200 738

Austraalia elusloodus on täis hämmastavate omadustega loomaliike, hea näide on lüüralind. Selles artiklis tutvume suurepärane miinus, maismaalind, kes võlgneb oma sabasulgede erilisele paigutusele oma hüüdnime Lyrebird. See liik eristab väga läbimõeldud hääleorganit ka oma uskumatu andekusega jäljendajast.

Kes on lüüralind?

EndeemilineAustraaliasuurepärane kaevur või lyrelind, kuulub perekonda Menura, mis koosneb kahest liigist. pääsupojad :

  • THE suurepärane miinus (Menura novaehollandiae) elab peamiselt piki kagurannikut, Austraalia mäeahelikust ida pool. Seda leidub osades Queenslandis, Uus-Lõuna-Walesis, Canberra territooriumil ja Victoria osariigis. Lyrelind on leitud ka Tasmaanias, kuhu ta toodi sisse 19. sajandil;
  • THE Alberti menüü (Menura alberti) hõivab väga väikese ala Austraalia kagurannikul, mis piirneb Queenslandi lõunaosa ja Uus-Lõuna-Walesiga.

Kuidas lüüralind välja näeb?

Suurepärane kaevur on suurepärane maalind faasani suurune. Selle pikkus on kuni 1 m ja kaal peaaegu 1 kilo. Tema sulestiku ülaosad on pruunikashallid, tiivakatted punaka varjundiga. Kere alumine külg on kahvatumhall, sabaalune aga tumedam. Nägu on pealt pruun ja lõug kastan. Isasel on pikk saba, mida ta siis näitab kurameerimisrituaal ja kannab horisontaalselt väljaspool seda perioodi. Lyrelinnul on väike pea suurte ümarate silmade ja terava musta nokaga. Tema jalad ja käpad on mustjad. Suurepärases kaevuris on emane väiksem (74–84 cm) kui isasel, on tema saba lühem ja vähem keerukas. Noorloom sarnaneb emasloomaga.

Miks teda kutsutakse lüüralinnuks?

Suurepärane minnow võlgneb oma hüüdnime Lyrebird välistele sabasulgedele, mille kuju meenutab muusikainstrument. Isase eesõigus, see pikk saba (50–60 cm) sisaldab 7 paari sulgi: 2 välissulge (lüraati) on pikad ja kumerad, valge, hõbedase, kastani ja musta värviga. Seal on ka 12 valget sulge (nn filament) ja 2 keskset sulge, mis on kõigist pikimad. Isasloomal kulub umbes 7 aastat, enne kui ta saab oma suurepärase rongi, millega ta paaritumishooajal uhkeldab ja vibreerib.

Mis on lüüralinnu elupaik?

Nagu eespool öeldud, on lüüralind endeemiline Austraalias, kus tema arvukus on koondunud kaguossa. Tema levikualal elab eelistatavalt väiklane vihmametsad, parasvöötme ja subtroopiline pluviaal. Seda võib leida tihedas alusmetsas, mis on varustatud sõnajalgade, võsa, ronitaimede ja täpilistega paljad põrandad ennast toita. Lind rändab ka taimemoodustistes, mis koosnevad vähendatud lehtedega taimedest, nagu võsa ja maquis. Jahedamates metsades hindab leelolind erinevaid ruume, segades eukalüpti ja väikseid puid, mis moodustavad varikatus või magada. Seda täheldatakse ka kiviktaimlatega pikitud põõsastes keskkondades. Tasmaanias hõivab see palju pöögipuistuid. Lyrelind areneb merepinnast subalpiinsetele aladele.

Millest lüüralind toitub?

Suurepärane kaevur järgib peamiselt dieeti putuktoiduline ja veedab suure osa päevast toitmisega. Selle menüüs on erinevad putukad ja nende vastsed (Diptera, mardikad, müriajalgsed), vihmaussid, ämblikud ja muud väikesed lülijalgsed. Aeg-ajalt sööb ta ka seemneid. Selle tugevad jalad ja teravad küünised, mis sarnaneb kana omadega, võimaldab tal kriimustada metsa allapanu, aga ka surnud puidukoort, et oma saak välja uhtuda. Ajakirjas Ecological Applications avaldatud uuringu kohaselt liigub lüüralind keskmiselt 155 tonni mulda hektari kohta igal aastal, mis võrdub 11 kalluriga veetava koormaga!

Kust pärineb tema jäljendamise anne?

Lyrelinnu üks tähelepanuväärsemaid eripärasid on tema vokaalrepertuaar, mis moodustab ligikaudu 80%. imitatsioonidest millele lisanduvad magusamad noodid, mida ta paaritumishooajal partnerile jätab. Suurepärane pätt suudab jäljendada hiiglasliku jäälinnu meloodiat ja teab ka, kuidas kopeerida lindude rühma hoiatushüüdeid, kui nad lähenevad ohtu. Selleks asetab ta peale lindude kisa ja moduleerib nende intensiivsust, et jätta mulje, et nad on pärit erinevatest paikadest ja erinevatest liikidest. Suurepärane minnow surub täiuslikkuse kuni selleni, et reprodutseerib oma tiibade löömist. Selle imitatsioonide ulatus tugineb ka inimtegevusele, nagu kaamera käivitamine, heli a kettsaag, tulekahjusignalisatsioon, hüdrosilinder, rong või auto mootor. Lüüralind võlgneb oma võimele toota võrgutavaid laule ja truult kopeerida helisid kõigi laululindude kõige arenenumale hääleorganile (sürinksile).

Millised on tema iseloomuomadused?

Suurepärane minnow on maismaalind. Ta teab, kuidas lennata, kuid kasutab harva lendu või edasi lühikesed vahemaad, näiteks ohu eest põgenemiseks. Põgenemise korral eelistab ta vaheldumisi jooksmist, hüppamist ja laperdamist. Tavaliselt eelistab leelolind ringi liikuda kõndides ja väikeseid hüppeid tehes madalate okste vahel või väikestel mullaküngastel. Päevasel ajal see liik kartlik toidab diskreetselt ja on pidevalt valvel. Raskesti jälgitav, istuv ja üksildane lind reedab oma kohalolekut vaid võimsa lauluga. Öösiti magab suurepärane kaevur puude otsas. Pesitsusajal on isane väga territoriaalne. Tavaliselt elab ta üksi või paarikaupa, samas kui emased ja noored võivad moodustada väikeseid pererühmi.

Kuidas lüüralind paljuneb?

Sellel liigil isane polügaamsed ei sekku üldse pesitsemiseks vajalikesse töödesse. Peale kopulatsiooni on selle ainsaks ülesandeks püstitada mullaküngas, mille peale ta saba välja sirutada ja välja panna. Selle laul koosneb pidevast meloodiliste nootide voost, mida on kuulda väga kaugelt ja mille eesmärk on meelitada oma partnereid. Kui paar on moodustatud, teeb emane suure kuppel okste, koore, sambla ja sõnajalgadega ning vooderdab sisemust juurte ja sulgedega. Pesa asetatakse maapinnale või tõstetakse muruhunnikusse või puusse.

Kuidas väikseid menüüsid koostatakse?

Emaslind muneb halli või lillakaspruuni tumehallide laikudega muna, mida ta haudub üksi üle 50 päeva (võrreldes 10–20 päevaga enamiku teiste pääsulindude puhul). Seal inkubatsiooniperiood on selle liigi puhul eriti pikk, kuna ema on igal hommikul mitu tundi ära toitmast. Munast väljuv tibu on osaliselt kaetud udusulgedega. Seda haudutakse, kuni ta suudab oma kehatemperatuuri iseseisvalt säilitada, umbes 10 päeva vanuseks. Kui tibu suudab 1,5 kuu pärast minema lennata, jääb ta järgmiseks 8 kuuks emast sõltuvaks, enne kui ta täielikult emantsipeerub. Isane jõuab oma juurde seksuaalne küpsus vanuses 7–9 aastat ja emane 6–7-aastane.

Kas lüüralind on ohustatud liik?

Suurepärast kaevurit kütiti kunagi tema liha ja eriti selle pärast dekoratiivsed suled,
kuid see on nüüd täielikult seadusega kaitstud. Selle elupaiku on vähendatud eelkõige metsade hävitamise, põllumajanduse laienemise ja linnastumise tõttu. Kuigi selle pääsulindu populatsioon on alates 20. sajandi algusest vähenenud, on liik säilinud laialt levinud ja levinud oma levilas. Sellisena ei peeta lindu ohustatuks. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on selle klassifitseerinud kui „vähem muret tekitav”. Selle eeldatav eluiga on 20 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 28.02.2024 Passereau

Jätka lugemist:  Kuidas sääski eemal hoida: 9 nippi ja nippi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga