Must tihane, mustvalge peaga

mesange noire 071815 1200 738

Musttihane kuulub paridalaste sugukonda väikesed pääsupojad väga dünaamiline. Tugevate küünistega jalgadega kõnnib lind metsas igas suunas, horisontaalselt oksal või vertikaalselt tüvel. Selle must, valge ja hall sulestik võimaldab tal diskreetselt elada okaspuud, tema lemmikpuud. Lähivõttel musttihane, seltskondlik liik, kes võib elada rühmas, kuid talub väga hästi ka üksindust.

Kes on musttihane?

Must tihane (Periparus ater) kuulub perekonda paridae, kus on 59 pääsulindude liiki, mis on rühmitatud 8 perekonda. Paridae on üldiselt lihava välimusega, kuid väga aktiivsed pääsulinnud. Väikseim tihastest, liigist Periparus ater keskmine pikkus on 11 cm, tiibade siruulatus 18 cm ja kaal 8–10 gr. Seda leidub peamiselt Kesk-Euroopas, Aasias ja Põhja-Aafrikas. Hinnanguliselt on levilas 8–11 musttihase alamliiki.

Kuidas musttihane välja näeb?

Ümmargune keha, suur pea – mõnikord väikese tipuga hoopoe – üsna pikk saba joonistab selle väikese pääsulinnu silueti. Selle sirge, lühike ja võimas nok võimaldab läbistada kõvade seemnete kesta ja kaevata surnud puitu. Puuelustikuga kohandatud tugevad ja küünised jalad annavad sellele võimaluse klammerduda okste külge ja uurida puid igas asendis, sealhulgas pea alaspidi.

Kas tihane on tõesti must?

Tegelikkuses see tihane ei ole must ainult teatud kehaosadel: peas ja kurgus. Teiselt poolt, valge domineerib põskedel, kuklal ja tiivaribadel. Sulestiku ülemine osa on kilthall (mõnedel isenditel sinakas või isegi oliivjas), alumine pool hallikaspuhas, tiivad ja saba helehallid. Liik meenutab tihast kivisöekaevandus
väiksemad ja ilma kollase värvuseta. Nagu paljude pariidide puhul, on kaks sugupoolt peaaegu identsed, kuid emane on veidi tuhmim ja rinnatükk on vähem selgelt määratletud.

Kus musttihane elab?

Selle levik moodustab pideva vööndi Atlandi ookeani ranniku ja Vaikse ookeani vahel: alates Lääne-Euroopa, selle leviala läbib Venemaa, et jõuda Aasiasse (Jaapan). Põhjas ulatub see Venemaa linna Murmanskini ja lõunas kuni Magrib. Prantsusmaal leidub seda kõikjal, Vahemere basseinist mägedeni. Istuv, mõnikord liituvad sellega põhjapoolsed populatsioonid, kes tulevad meie juurde talve veetma.

Kas musttihane rändab?

Talvel rändavad põhjapoolsed populatsioonid (Skandinaavia või Balti riigid) Eesti poole lõunasse, mõnikord muljetavaldavalt palju. Juhtub, et inimesed on sunnitud massiliselt oma päritoluriigist põgenema, kui erakordselt külm aastaaeg katab toidu paksu lumekihiga. Enamik ei lähe kaugemale Kesk- ja Lääne-Euroopast, kelle Prantsusmaa. Järelejäänud lindude suremus võib olla väga kõrge.

Millised on musttihase elupaigad?

Musttihane on lind metsa mis käib sageli ka metsades ja saludes, kui nad leiavad sealt okaspuid, eelkõige kuuski. Pariid võib asustada segametsas, kuid ta otsib lähedust pigem okaspuudele kui lehtpuudele. Musttihast võib kohata ka parkides ja linna aiad varustatud mõne suure männiga. Lind asub enamikus Prantsusmaa piirkondades, nii Vahemere männimetsades kui ka kõrgmäestiku kuusemetsades.

Millest musttihane toitub?

Musttihane on nii putuktoiduline kui ka viljasööja, kohandades oma toitumist vastavalt sellele aastaajad. Talvel tarbib ta peamiselt taimseid aineid, peamiselt erinevate okaspuude, näiteks kuuse või nulu seemneid. Suvel saab varblasest kiskjaputukad
ja nende vastsed: lehetäid, prussakad, röövikud, kärbsed, ämblikud ja muud lendavad selgrootud. Musttihane teeb end inimestele kasulikuks, tarbides suures koguses nn putukaid. kahjulikud. Samuti külastab ta hea meelega aedades talle kättesaadavaks tehtud söötjaid. Sügisel kogub pariid talveks valmistudes toitu ja peidab selle erinevatesse õõnsustesse, näiteks koorepragudesse või aukudesse maapinnal.

Must tihane: milline on tema elustiil?

Musttihane on väga dünaamiline ja renderdatud lind vilgas tugevate küünistega jalgadega. Seda akrobaati võib jälgida vertikaalselt tüvel ronimas, okaspuu otsas istumas või rippuval lehestikul balanssimas. Selles liigis seltskondlik, seltsielu ei järgi mingeid reegleid: väljaspool pesitsusaega võib musttihane elada üksi, paarikaupa või mitmekümnest isendist koosnevas rühmas. Pesitsusajal rühmad hajuvad ja pääsulind muutub territoriaalnemis näitab agressiooni iga sissetungija suhtes.

Kuhu musttihane pesa teeb?

Pesastusrežiimi vastuvõtmine kavernoosne, pääsulind pesitseb peamiselt puuõõnsustes, seintes või selle puudumisel maapinnal. Sel juhul otsib ta kividest lõhesid, juurtevahesid, vana õõnsat kännu, palgihunnikut või väikest urud närilised. Need pesad on seejärel kiskjate ja halva ilma suhtes haavatavamad. Nagu paljud tihased, haarab see rõõmsalt a linnumaja kunstlik aias. Emane teeb samblast, okstest ja lehestikust soliidse tassi, mille täidab pehmemate taimede ja loomakarvadega.

Kuidas musttihane paljuneb?

Sisse hakkavad sigima istuvad linnud aprill. Sidur sisaldab 8 või 9 valget pruuniga täpilist muna, mida emane haudub umbes 2 nädalat. Isane vastutab oma partneri varustamise eest ja vajadusel teda mõneks hetkeks asendamise eest. Haudumisel tibud altricial toidavad mõlemad vanemad 16–17 päeva. Nad tõusevad lendu umbes 18. päeval, kuid jäävad mõneks päevaks pesa lähedusse, kus neid veel toidetakse. Noorloomad vabanevad täielikult umbes 1 kuu vanuselt, jättes täiskasvanud poegadele teise haudme.

Kas musttihane on ohustatud liik?

Musttihane ei ole tema levila piires ohustatud liik. Lind levinud
Prantsusmaal ja Euroopas on Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) klassifitseerinud selle kõige vähem ohtlikuks. Nagu paljude loomaliikide puhul, ohustavad selle elupaikade halvenemine ja globaalne soojenemine lõpuks ka tema ellujäämist. Musttihane naudib a täielik kaitse Prantsusmaal ministri 29. oktoobri 2009. aasta määruse alusel, millega kehtestatakse kogu territooriumil kaitstavate lindude nimekiri ja nende kaitse tingimused. Seda kaitseb Euroopa tasandil ka linnudirektiiv 79/409/EMÜ. Seetõttu on selle küttimine, tapmine või püüdmine keelatud. Samuti on keelatud hävitada tema pesad (kõikidel aastaaegadel) või selle munad. Musttihase eluiga on 7 aastat.

Autor Nathalie Truche – avaldatud 10.02.2024 Chickadee Passereau

Jätka lugemist:  Houbara Bustard: Aafrika kõrbealade lind

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga