Tihane: kuidas ta elab? Kõik, mida pead tihase kohta teadma

mesange charbonniere 094059 650 400

tihane (Parus major) on meie Prantsuse fauna klassikaline lind. Tõepoolest, selle laul saadab kõiki meie kevadeid ja suvesid. Kuigi seda võib sageli jälgida, on selle eluviis üldsusele väga vähe teada.

Mis on suur tihane?

Suurtihane on lind seltsist Passeriformes ja sugukonnast Paridae, kuhu kuuluvad ainult tihase liigid.

Selle pikkus on 12,5–15 cm ja tiibade siruulatus 23–26 cm ning kaal jääb vahemikku 16–21 grammi, mis teeb sellest suurima ja raskeima tihase.

Tihasele on iseloomulik must kroon (kolju ülaosa), valged põsed ja rohekas selg. Tema tiivad on hallid, nende põhjas on sageli valge joon. Tema kõht on kollane ja rinnakorv on must, laskudes musta triibuna (nagu lips) kõhu põhja. See kuulus must riba võimaldab eristada isaseid emastest, kuna isaslind on meestel laiem kui emastel.

Nende väikeste lindude eeldatav eluiga on kuni 15 aastat, kuid nende haprus võimaldab neil üldiselt elada vaid paar aastat (2–4 aastat).

Ranniku levila ja elupaik

Suurtihane on lind, keda kirjeldatakse kui Euraasia lindu, mis tähendab, et teda leidub ainult Euroopa ja Aasia mandritel. Täpsemalt, seda leidub kogu Euroopas, isegi Skandinaavia riikides, kuid ainult Kesk-Aasias (kogu Aasia pikkuses, kuid ilma Venemaa põhjaosas tõusmata ja Indiasse laskumata).

See väike lind armastab elada metsaaladel, kus ta leiab ohtralt toitu. Rannatihane ei karda absoluutselt elada inimasustuste vahel, kus ta leiab tihtipeale toitjad, millest toituda, või pesakaste pesa tegemiseks. Seega leiame tihaseid aedadest, viljapuuaedadest või veelgi kaugematest ja metsikutest metsadest.

Jätka lugemist:  Mis on prae? Kas kõik kalad läbivad selle etapi?

Suurtihase dieet

Suurtihase toitumine varieerub vastavalt aastaajale. Kevadel ja suvel on see peamiselt putuktoiduline. Selle lühike terav nokk sobib suurepäraselt ka selle toitumisstiiliga. Talle meeldib jahtida ämblikke, rohutirtse, jaaniussi, usse ja isegi sipelgaid. See juhtub ikkagi toituma väikestest puuviljadest või väikestest seemnetest, näiteks kirsi- või pöögiseemnetest.

Sügisel ja talvel muutub selle toitumine palju taimetoidulisemaks. See toitub peamiselt marjadest, puumahlast, nektarist või isegi pungadest. Aeg-ajalt toitub ta mõnest ämblikust, kui tal veab ämblikku kohata.

Tihane sotsiaalne käitumine

Tihase käitumine, nagu ka tema toitumine, muutub vastavalt aastaajale. Kevad ja suvi on nende lindude pesitsusaeg. Seejärel moodustuvad paarid ja annavad endale territooriumi, kuhu pesa ehitada. Tihased on siis oma liigikaaslaste suhtes väga agressiivsed, et neid kaitsta.

Sügisel ja talvel muutub tihase käitumine vastupidiseks. Ta muutub palju seltskondlikumaks, moodustades suuri rühmitusi, mis koosnevad erinevatest tihaseliikidest ja mõnikord isegi muudest tihastest.

Suurtihase sigimine

Nagu eespool öeldud, toimub tihase paljunemisperiood kevadel ja suvel. Paarid hakkavad moodustuma märtsi lõpus.

Pärast moodustumist ehitab iga paar pesa puu õõnsusse või pesakasti. Esimesed munad hakkavad munema alates aprillist. Emane muneb siis kaks kuni kuus muna, mida ta haudub 13 või 14 päeva. Seejärel jäävad pojad pesasse 16–21 päevaks enne sealt lahkumist, mille jooksul isane abistab emaslooma tavaliselt järglaste toitmisel, tuues peamiselt usse, ämblikke või isegi ämblikumune.

Jätka lugemist:  Politseinik (Pyrrhocorisapterus), väike punane ja must putukas

Lõpuks teeb emane juunis või juulis aasta teise ja viimase siduri, mis koosneb ligikaudu samast arvust munadest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga