Wallaby: kes ta on? Kus ta elab ?

wallaby 165425 650 400

Kui wallaby näeb välja täpselt nagu känguru, on sellel erinevus… suuruse poolest. Oma nõbu omast väiksem kukkurloom elab ka Austraalias, kus ragbiliidu meeskond on teinud temast oma embleemi. Portree.

Wallaby, minikänguru

Wallaby on rahvakeelne nimi, mis on antud väikestele hüppavatele kukkurloomadele. Ta kuulub seltsi Diprotodonts ja perekonda Macropodidae. Mõiste wallaby kirjeldab kõiki makropodide, mida ei peeta piisavalt suureks, et olla känguru. Perekonda Macropus kuuluvad liigid, sealhulgas Bennetti wallaby, moodustavad peamise wallaby rühma. Loetletud on ka muud perekonnad, nagu petrogales (rock wallaby), thylogales (punase kõhuga pademelon), dorcopsis (valgetriibuline wallaby) või Wallabia, mille ainsaks esindajaks on kahevärviline wallaby. Imetaja pikkus on 70–90 cm, saba 70–75 cm ja kaal 15–25 kg. Märkusena võib mainida, et kukkurloom valiti Austraalia ragbikoondise embleemiks 1908. aastal, mil toimus esimene ringreis Ühendkuningriigis. Kuna känguru on ragbi liiga meeskonna poolt juba võetud, valivad mängijad wallaby.

Wallaby: igal liigil on oma karv

Välja arvatud suurus, võib wallaby kergesti segi ajada oma sugulase känguruga. Nende keha proportsioonid on üsna sarnased ja nende karvkate on sarnane. Olenevalt liigist varieerub nende karusnahk hallist pruunini ja seda võivad kaunistada kollased, mustad või valged ribad. Näiteks kalju-walaby eristuvad karamellist kuni punakaspruunid tagajalad ja valge külgriba külgedel. Bennetti wallaby omalt poolt on kuklal punane värv, sellest ka hüüdnimi red-necked wallaby. Ventraalne osa on üldiselt heledamat tooni. Peas on kaks ovaalset teravatipulist ja liikuvat kõrva, mida pikendab ülahuule kõrgusel valge triibuga tähistatud must koon.

Wallaby, hüppav maestro

Kuna need on lühikesed, tunduvad wallaby esijalad atroofeerunud, kuid tema käed on mitmel viisil kasulikud: ta kasutab neid toestamiseks aeglaste liigutuste ajal, haardeks, et haarata toitu ja viia see suhu või isegi hügieeniks, et kammida. mantel ja kriimustus. Selle tagajäsemed – pikemad ja võimsamad – aitavad kiiremini kõndida. Selle kiired liigutused toimuvad hüppeliselt tänu jalgade lõdvestavale efektile, saba toimib tasakaalustajana. Marsupial võib joosta kiirusega 15 km/h ja ulatuda ohu korral kiiruseni 60 km/h. Kui ta hüppab keskmiselt 1 m kõrgusele ja 3 m pikkusele, on rekorditeks 1,80 m kõrgust ja 7 m pikkust.

Wallaby, Austraaliast… Prantsusmaale!

Wallabiesi erinevad perekonnad on laialt levinud Austraalia ida- ja lõunarannikul, Tasmaanias ja paljudel Bassi väina saartel. Olenevalt liigist võib neid kohata savannides, segametsades, võsas alusmetsas või kivistel aladel. Teadmiseks peaksite teadma, et Rambouillet’ metsas (Yvelines) elab väike Bennetti wallabies’i koloonia. Seitsmekümnendatel põgenesid Château Sauvage’i loomapargist mitmed kukkurloomad, et asuda elama Yvelini metsa, kus nad paljunedes moodustasid umbes saja isendi suuruse populatsiooni. Täna on see kadumas, ilma et me tegelikult teaksime, miks. Salaküttimine, eksootiliste liikidega kaubitsemine või lemmikloomade püüdmine on hetkel vaid hüpoteesid.

Wallaby, range taimetoitlane

Wallaby on taimtoiduline loom, kes tarbib peamiselt ürte, rohtu, taimi, lehti, heina, teravilja, juuri, koort, pungi, lilli ja puuvilju. See üsna öine liik tegutseb jahedas: ta toitub koidikul ja hilisel pärastlõunal, et saaks päeva kuumematel tundidel varjus puhata. Väike joodik, kukkurloom joob ainult kuuma ilmaga, sest tema toidus sisalduvast veest piisab, et ta saaks ennast hüdreerida. Jahutamiseks niisutab imetaja oma esijalgu süljega.

Wallaby, üksildane ja seltskondlik samal ajal

Wallaby on territoriaalne ja üsna üksildane loom, kes tuleb kokku ainult paljunemiseks või toitumiseks. Olenevalt territooriumi pakutavast toiduvarude rohkusest võivad koos eksisteerida mitmed klannid ja moodustada paarikümne- kuni sajaliikmelisi rühmitusi. Iga hõimu tuumiku moodustavad suguvõsa: isane, mõned emased kui ka aastased noored või eelmise aasta noored. Paaritushooajal on partnerit otsivad isased üksteise suhtes väga agressiivsed. Võitluse ajal püüab kukkurloom vastasel kätest kinni haarata ja seejärel vägivaldseid lööke teha.

Magus tasku beebi wallabyle

Emane sünnitab olenevalt liigist pärast 2–5-nädalast tiinust maksimaalselt üks kuni kaks poega. Pärast väljasaatmist hävitab embrüo, olles endiselt pime ja kurt, oma ümbriku ja põgeneb. Vaid mõne grammi kaaluv ta roomab mööda ema kõhtu kukkurloomakotti. Seal klammerdub ta ühe udara külge, mida ta imeb 4–5 kuud, enne kui ta õue läheb. Noorloomad on võõrutatud ja iseseisvunud umbes 9 kuu pärast ning saavad suguküpseks 1–2 aasta vanuselt.

Wallaby: üsna stabiilne populatsioon

Täiskasvanuna on wallabyl ainult üks kiskja – dingo –, samas kui poegi satuvad koerad, rebased või röövlinnud. Looduskaitsestaatus on liikide lõikes erinev. Enamik populatsioone jääb suureks ja neid ei ohusta kahanemine. Nende jaht on isegi Austraalias lubatud. Seevastu Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punase nimekirja kohaselt on ohustatud 5 kalju-valabia liiki: väike kalju-walaby, Lääne-Austraalia kalju-walaby, must-saba-kivi-walaby, Proserpine õli ja Sharmani õli. . Loosiloom elab looduses keskmiselt kuni 12 aastat ja vangistuses 20 aastat.

Jätka lugemist:  Rohutirtsud: paljunemine ja elutsükkel

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga