Mida delfiinid söövad? Uurige kõike nende toitumise kohta

que mange dauphin 062225 650 400

Delfiinid tunnevad avalikkuses palju sümpaatiat: vaadake vaid veeloomaaedades korraldatud etenduste edu. Peab ütlema, et neil on palju varasid, mis selgitavad nende võrgutamisvõimet. Nende suu kuju jätab mulje, nagu nad naeraksid. Neil on hätta sattunud inimeste päästjate maine. Lisage sellele nende intelligentsus ja saate looma, keda peetakse üldiselt sõbralikuks. Delfiinid pole aga kaugeltki tõeliselt tuntud. Kas te oskaksite öelda, mida delfiin sööb? Seda me selles artiklis teile paljastame.

Meeldetuletus delfiinide perekonnast

Delfiinide perekonda (delphinidae) kuulub nüüd 36 liiki, mis on rühmitatud 17 perekonda. Neil kõigil on sama anatoomiline tunnus: kahe esimese kaelalüli ühinemine (mis piirab nende peade liikumist).

Selle suure loomapere võib jagada kahte rühma:

  • Sissejuhatuses mainitud väikesed delfiinid, kellele laiem avalikkus delfiinidest rääkides mõtleb. Need ei ületa 4 meetrit. Pudelinina-delfiin, mida nimetatakse ka pudelnina-delfiiniks või tursiops (Tursiops truncatus) on tuntuim;
  • Suured delfiinid, kellest üks on orka (nimetatakse ka mõõkvaalaks).

Esimesest rühmast räägime esmalt veidi lähemalt. Orcad on meie viimase lõigu teema.

Delfiinid on lihasööjad

Kõik delfiinid on lihasööjad. Nende uurimine looduses ei ole lihtne. Meil on ka rohkem andmeid vangistuses viibivate delfiinide vaatlemise kohta. Umbes 230 kg kaaluv pudelnina-delfiin sööb päevas 8–10 kg kala. Rase naine vajab rohkem, st 15 kg päevas. Võimalik, et vabalt peetavad delfiinid vajavad suuremaid koguseid, kuna nad kulutavad rohkem energiat toidu otsimisele, aga ka seetõttu, et leitud saagil ei pruugi olla vangistuses pakutavatega samaväärseid toiteomadusi.

Sööduv toit sõltub paljudest teguritest: asjaomasest liigist, selle arengupiirkonnast, aastaajast ja isendite vanusest. Delfiinid on levinud erinevates keskkondades nagu suudmealad, jõed, rannikuveed ja avameri. Üldiselt söövad delfiinid kala (makrell, kilud, merlang jne), peajalgseid (kalmaar, kaheksajalg, seepia jne) ja karpe ( krabid, krevetid jne).

Jätka lugemist:  Pistrik, pistriku perekonna tuntuim röövlind

Ilmselgelt ei tohi me unustada, et delfiinid on imetajad. See tähendab, et sündides toitub delfiin ema piimast, mis on väga rasvane, et võimaldada lapsel piisavalt kiiresti kasvada, et vaenulik keskkond üle elada. Kahe kuuga kahekordistab delfiinipoeg oma sünnikaalu. See eranditult piimatoit säilib 3–4 kuud. Siis toitub laps veel kolmeaastaseks saamiseni piimaga, kuid üha harvemini, täiendades oma dieeti üha suurema kala osakaaluga.

Hammaste tekkimine, mis käib toiduga

Delfiinidel on mõne erandiga hambad, mis paiknevad ülemises lõualuus. Erinevalt meist, kellel on erineva rolliga hambad (lõikehambad, purihambad, eespurihambad ja purihambad), on need delfiinidel kõik sarnased: me ütleme, et loom on homodont. Nende kuju ja asukoht varieeruvad sõltuvalt delfiini liigist ja toitumisest. Seega on delfiinide toitumist võimalik kindlaks teha lihtsalt tema lõualuu ja hammaste kuju uurides.

Niinimetatud ihtüofaagsed delfiinid (kes söövad ainult kala), nagu pudelnina-delfiin või delfiinid perekonnast Stenella (nagu triibuline delfiin ja vurrdelfiin), on hammaste arv vahemikus 80 kuni 150. Nende otsad on suu sisekülje poole kaardus, mis võimaldab neil libedat saaki kindlalt hoida.

Teutofaagsetel delfiinidel (kes söövad peajalgseid või molluskeid), nagu pilootvaaladel, on ümaram lõualuu, millel on vähe hambaid, mis paiknevad alalõual. Harva võib ülemises lõualuus olla 1 või 2 paari vestigiaalseid hambaid. Risso delfiin on nende delfiinide näide. Ta toitub peaaegu eranditult peajalgsetest (ja eriti kalmaaridest), kuid võib mõnikord toituda väikeste kaladega.

Delfiinide jahi tehnika

Kõik delfiinid ei kasuta samu jahitehnikaid. Olenemata elupiirkonnast, on enamiku pudelninadelfiinide tarbitava saagi puhul see, et nende pikkus ületab harva 30 cm.

Rannaäärsed delfiinid elavad väikestes rühmades ja jahivad üksikult. Igaüks ründab ihaldatud saaki üksinda. Nad võivad läheneda kaldale väga lähedale, et oma sihtmärke nurka panna, ja tegutseda kuni 2 m sügavustes vetes. Nende toitumine on mitmekesisem kui avamerel elavatel kolleegidel, sest nad söövad kõike, mida nad leiavad: angerjat ja muid põhjas elavaid kalu, peajalgseid, krevette jne. Mullet on peetud nende lemmiktoiduks.

Jätka lugemist:  Kust vaalu vaadata Prantsusmaal ja mujal maailmas?

Avamerel elavad delfiinid elavad mitmesajast isendist koosnevates rühmades. Jahti peetakse organiseeritud rühmades, varahommikul ja hilisõhtul. Kõigepealt moodustatakse väikesed rühmad. Seejärel hajuvad nad jahipiirkonnas laiali, säilitades samal ajal helikontakti, et omavahel suhelda. Tänu nende kajalokatsioonisüsteemile tuvastavad nad kalaparved. Menüüde moodustavad tursk, makrell, heeringas või salat. Kui kooli märgatakse, teavitatakse sellest teisi rühmi. Seejärel ümbritsetakse ta ümber. Paanikasse sattunud kalad tõmbuvad koolis kokku, muutes nende püüdmise lihtsamaks.

Saime jälgida erinevate delfiinide liikide kokkutulekut. Sellist käitumist õigustaks vajadus olla piisavalt arvukas, et seista silmitsi haide ohuga, kui nad esinevad, sest nendel liikidel ei ole ühesugused toitumisharjumused ja seetõttu nad ei konkureeri. Täheldatakse ka tuunikalasid delfiinidega arvukalt ühinemas, tõenäoliselt seetõttu, et delfiinide järgimine hõlbustab saagi leidmist. Nagu fregatid, suured merelinnud, püüavad nad ka kalu, kes delfiinide eest põgenevad. Kahjuks aitab selline käitumine kaasa delfiinide saagi suurenemisele algselt ainult tuunikala jaoks mõeldud kalavõrkudes.

Kuidas määratletakse delfiinide toitumine vangistuses?

Üldiselt on vangistuses delfiinidele pakutavate kalade valik piiratud kaheksa liigiga: makrell, kilu, valge merlang, põhjaputassuu, heeringas, lutikad, punakass, tursk.

Seejärel koostavad selle loomaarstid spetsiaalselt: menüüd koostatakse individuaalselt. Vanus ja tervislik seisund mõjutavad koguseid, aga ka veetemperatuuri või kala kättesaadavust. Ratsioone jagavad loomapidajad võivad seista silmitsi toitumiseelistustega. Seejärel võivad nad proovida stimuleerida hüljatud toidu tarbimist tasusüsteemi kaudu. Kui see aga ei aita, peab loomaarst koostama uue menüü.

Orca dieet

Orka, delfiinidest suurim ja ookeanide suurim kiskja. See neelab päevas kuni 230 kilo toitu. See kütib nii väikseid delfiine kui ka kalu (tuunikala, heeringas, lõhe), hülgeid, elevanthüljeseid, merelinde, pingviine, kilpkonni, kalmaari ja haid ning isegi teatud vaalaliike. See on ka üks haruldasi vaalalisi, kes ründab teisi mereimetajaid.

Orkad on olenevalt sihitud saagist välja töötanud laia valiku jahitehnikaid.

Jätka lugemist:  Kas talvel peaks linde toitma? Plussid, miinused ja ettevaatusabinõud

Antarktikas saavad nad kokku ja moodustavad laine, mille ülesanne on destabiliseerida jäälaval seisvaid pingviine. Nad peavad nad lihtsalt kinni püüdma, kui nad vette kukuvad.

Argentinas saavad orkad piisavalt hoogu, et veest välja tulla ja randa jäetud hüljesteni jõuda. See nõuab jõuliselt palju peenust, sest kui nad liiga õrnalt viskavad, on hüljestel aega enne uut rünnakut põgeneda ja liiga võimsalt paiskudes võivad nad madalikule sõita ja surra, sest nad ei suuda sihtkohta naasta. vesi.

Kui orkad vaala jahtivad, ründab üks neist segajana ema, samas kui teised orkad hoolitsevad vasika eest.

Väikeste kalade parved paiknevad kajalokatsiooni järgi. Orkid tulevad lähemale ja tekitavad ümberringi mingisuguse mullide seina, mis sisaldab kooli. Siis tuleb neil vaid sabaga kooli lüüa ja uimastatud saak ära tarbida.

See lai strateegiline palett näitab looma suurt intelligentsust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga