Xerus ehk palmrott, kolooniates elav Aafrika näriline

xerus 062813 650 400

Kserus ehk palmrott on Aafrikast pärit näriline. Erinevalt oma sugulasest oravast ei roni see väike imetaja puude otsa, vaid hoiab käpad alati maas. Korduv loom, ta areneb kolooniates, millel on ühine urg. Portree.

Kseruus, orava lähisugulane

Kserus ehk palmrott on väikeimetaja, kes kuulub seltsi Rodentia (närilised) ja perekonda Sciuridae, kuhu kuuluvad ka harilikud oravad. Perekonda xerus, mida nimetatakse ka uruoravaks või palmoravaks, kuuluvad järgmised liigid:

  • Xerus erythropus, eriti levinud Lääne-Aafrikas (Maroko, Mauritaania, Senegal, Etioopia, Uganda jne);
  • Xerus inauris ehk neeme urguv orav on endeemiline Lõuna-Aafrikas (Lõuna-Aafrikas, Botswanas ja Namiibias);
  • Xerus rutilus ehk kahvatu palmrott Ida-Aafrikas.

Xerus: saba on sama pikk kui selle keha

Kserusel või palmrotil on paks karv, mis on olenevalt piirkonnast ühtlaselt helepruunist tumepruunini. Kere pealt lühike ja sabast põõsas, karvkate on maapinna värviga ühtlustuv. Valge pikisuunaline triip kulgeb piki selle külgi – õlast kuni tagumiseni -, samas kui peenem joon raamib selle suuri silmi. Kõht on hall või valkjas ja selle saba musta, valge ja pruuni ääristatud. Oma ümara pea ja pika ninaga sarnaneb kserus oma nõbu oravaga, kuid teda eristavad väikesed, peaaegu nähtamatud kõrvad. Olenevalt liigist kaalub palmrott 300–1 kilo, pikkus on 22–30 cm ja tema kehaga sama suur saba on 18–28 cm pikk.

Palmrotti hästi hoitud urg

Nagu varem näha, asuvad erinevad kseruuliigid Aafrika mandril mitmes piirkonnas. Nende mitmekesine elupaik hõlmab savanne, avatud metsamaad, metsi, poolkõrbeid ja kuiva keskkonda. Näriline magab peakambris, mis on paigutatud uru põhja, millel on mitu galeriid ja sissepääsud, mille ta on kaevanud oma pikkade kõverate küüniste abil. Tema madal varjupaik asub tavaliselt põõsa juurtes ning on maapinnal kaetud kuiva rohu ja okstega. Juhtub, et sciuridae blokeerib ligipääsu oma kodule mullaga, et saaks täiesti ohutult magada. Istuv ja kodune loom hoolitseb oma kodu eest, mida ta regulaarselt hooldab, eriti pärast halba ilma, et pääseda ligi.

Xerus, eriti mahlakas ja putuktoiduline

Kserus on kõigesööja liik, see tähendab, et ta sööb taimset ja loomset päritolu toitu. Selle mitmekesine toit sisaldab võrseid, juuri, lehestikku, jahvatatud vilju, varsi, mugultaimi (bataat, maniokk, jamss), teravilja (mais), maapähkleid, kreeka pähkleid ja muid seemnete sorte. Palmirott sööb aeg-ajalt putukaid, mune, väikelinde ja sisalikke. Teadmiseks kasutab kserus oma saba päikesevarjuna, kui ta lõõskava päikese all toitu otsib.

Palmrott, rahulikult kuival maal

Vaatamata oma sarnasusele ja suhetele oravaga ei ole kserus puuliigid ja elab eranditult maapinnal. Sarnaselt surikaatidega suudab ta silmapiiri jälgimiseks seista tagajalgadel. Kui palmrott suudab haistmissignaalide kaudu kiskjaid tuvastada, tunneb ta teele puistatud väljaheidete lõhna ja uurib oma toitumisala väga ettevaatlikult. Ohu korral on tema esimene reaktsioon oma auku varjuda. Kui tema urgu pole läheduses, harjastab näriline oma saba, sirutab küüniseid välja ja kostab läbistavaid hüüdeid, mille eesmärk on ründajat hirmutada. Kui Aafrika kohalikud elanikud omistavad sellele mürgise hammustuse, siis tegelikult võivad selle süljes sisalduvad streptokokid põhjustada tõsiseid bakteriaalseid infektsioone.

Kogukonnaelu Xéruses

Palmirott on väga seltskondlik liik, kes elab kuni kolmekümnest isendist koosnevates kolooniates. Peaksite teadma, et väljaspool sigimisperioodi elavad isased üksi, emased ja pojad aga koos. Hõimu liikmed jagavad kollektiivseid urusid, mis koosnevad ulatuslikest galeriide võrgustikest. See seltskondlik loom võtab võpatamata vastu teiste näriliste, näiteks surikaatide läheduses. Rangelt ööpäevane kserus lahkub igal hommikul toitu otsima, kuid peaaegu ei eksi oma august välja, olles valmis sinna varju otsima vähimagi ohu korral. Sel ajal kaitseb vahimees territooriumi ja annab kõrgete viledega häiret. Kui imetaja on rahul, veedab ta pärastlõuna tavaliselt päevitades ja end hooldades, enne kui naaseb ühisruumi ööbima.

Xérus: kiiresti omandatud küpsus

Kseruste paaritumine toimub aastaringselt, haripunkti täheldatakse talvel. 64–78-päevase tiinuse lõpus on emane Xerus erythropus sünnitab 1 kuni 2 poega. Neeme urguva orava seas (Xerus inauris), tiinus kestab lühemalt (42–49 päeva) ja pesakonnas võib olla 4 poega. Sündides pimedad ja alasti, vastsündinud avavad silmad 1 kuu pärast maailma tulekut. Nad jäävad urgu 1,5 kuuks ja võõrutatakse 52 päeva pärast. Naiste hulgas puudub sotsiaalne hierarhia vastavalt nende vanusele. Seega lahkub suguküpseks saanud (umbes 6 kuu vanuseks) noorloom suguvõsast, noor emane jääb aga hõimu. Šaakalite, metskasside ja röövlindude kütitud Aafrika näriliste eluiga on umbes 10 aastat.

Jätka lugemist:  Armastan karpkala, hiina ja taimtoidulist karpkala

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga