Kalakotkas, suurepärane röövlind, eranditult kalatoiduline

balbuzard pecheur 162257 650 400

Kalakotkas ei võlgne oma nime juhusele. See on eranditult kalatoiduline, ta püüab kala selgetes vetes, kus kalu on lihtne märgata. Lähivõte suurejoonelisest linnust, kes kannab üht kõige kontrastsemat sulestikust kõigi röövlindude seas.

Kalakotkas isikuleht

kalakotkas (Pandion haliaetus) on seltsi Accipitriformes ja perekonda Pandionidae kuuluv ööpäevase röövlind, kelle ainsaks esindajaks ta on. Tema suurus on 50–60 cm pikk, tiibade siruulatus 140–170 cm ja kaal 1,2–2 kg, emane isaslind on massiivsem. Kalakotkal on 4 alamliiki:

  • Haliaetus (pesitseb kogu Palearktikas, sealhulgas Mandri-Prantsusmaal ja talvetab Aafrikas, Filipiinidel ja Indoneesias);
  • Carolinensis (pesitseb Põhja-Ameerikas ja rändab Kesk- ja Lõuna-Ameerikasse);
  • Ridgwagi (istuv, pesitseb Yucatanis, Belize’is ja Kariibi mere piirkonnas);
  • Cristatus (elab Austraalias ja Vaikse ookeani lõunaosa saarestikus, sealhulgas Uus-Kaledoonias).

Kalakotkas, kõik vastupidi

Kalakotkal on sihvakas keha, samuti pikad kitsad nurgelised tiivad, millel on mustad lennusuled ja randmed. Selle lühike kandiline saba on triibuline hallide ja mustjate servadega. Selle tumepruun selg ja tiivad on kontrastiks puhta valge rinnaga, kus ilmub tume rinnariba. Tema õhuke kahvatu pea kannab musta peapaela ja kollaseid silmi. Pikk konksuga nokk on mustjas, kohati alt hallikassinine. Selle paljastel jalgadel on väga võimsad sõrmed, mida pikendavad kõverad ja teravad küünised. Peale kaaluerinevuste eristab emane suur pruunikashall või punane krae, mis isasel puudub või ei ole eriti väljendunud.

Kalakotkas, Prantsusmaal

Kalakotkas on üks väheseid röövlinde, kes on levinud kõikidel mandritel peale Antarktika. See asub põhjapoolkera boreaalses ja parasvöötmes, Ladina-Ameerikas, Kagu-Aasias ja Austraalia rannikul. Euroopas leidub lindu peamiselt Skandinaavias ja Šotimaal. Prantsusmaal pesitseb liik peamiselt Korsikal ja Kesk-piirkonnas. Talvel lahkub röövlind põhjapoolsetest piirkondadest, et minna pehmemasse kliimasse. Euroopa elanikkond rändas Põhja-Aafrikasse ja Lähis-Itta, kui sinna jäid Vahemere kolooniad. Spetsiaalse toitumise tõttu satub loom sageli järvede, tiikide ja jõgede juurde ning teda vaadeldakse ka mererannikul.

Kalakotka selgeveeline püük

Kalakotkas sööb ainult kala, mille ta püüab hästi harjutatud tehnikaga. Selgete vaiksete vete kohal lennates jälgib röövlind madalas sügavuses ujuvat saaki. Kui sihtmärk on leitud, voldib ta tiivad kokku, et alla hüpata. Veele lähenedes sirutab ta oma pikad jalad välja ja avab küünised laiaks. Siis sirutab ta tiivad täielikult laiali, kastab pea, et vahuleemest läbi näha ja haarab kala oma võimsate küünistega. Ta kannab ohvri oma pessa või ahvena juurde, et seda õgida. Nappuse ajal suudab kalakotkas end rahuldada väikeste imetajate, kahepaiksete, roomajate, putukate ja koorikloomadega.

Meessoost väljavalitu trofee

Kalakotkal on paar pesitsusajal monogaamne ja eraldub rände ajal. Raptors võivad pesitseda lahtistes kolooniates, mille pesad asuvad üksteisest mõnesaja meetri kaugusel. Liigi pojad, eriti isasloomad, võtavad omaks filopaatliku käitumise, st kipuvad jääma või instinktiivselt tagasi sündima, et paljuneda. Naastes oma pesitsuspaika, ehitab isane ühe või mitu pesa, mille kohale ta end iga päev välja näeb, et paarilist võrgutada. Tema kurameerimisnäidik on suurejooneline: loom tõuseb kiiresti ja väga kõrgele, hoides uhkelt kala küüniste vahel. Seejärel sooritab ta enne suletud tiibadega sukeldumist lühikese hõljumise, näidates oma trofee. Pärast seda, kui emane on oma lemmikpesa valinud ja pakkumise vastu võtnud, võib paaritumine aset leida.

Kalakotka vanemad hoolitsevad enda eest

Kalakotkad kasutavad pesade tegemiseks 3 tüüpi tugesid: kaljud, puud ja elektripostid. Nende kogukas looming võib ulatuda 1 m kuni 1,5 m läbimõõduni, mõnikord rohkemgi. Emane muneb aprillis-mais 3 kreemikat pruunide laikudega muna, mida ta haudub 35–40 päeva. Pärast koorumist veedavad vastsündinud enam kui 6 nädalat ema kaitse all. Isane vastutab ainuisikuliselt tibude toitmise eest hoolitseva emase varustamise eest. Pojad tõusevad lendu järk-järgult 7–8 nädala vanuselt. Seejärel julgustab saagitarbimise vähendamine neid isaga püügikohtadele kaasa minema ja end toitma õppima. Emantsipatsioon toimub umbes 6 nädalat hiljem. Kalakotkad pesitsevad tavaliselt alles kolmandal aastal.

Väljasuremisest päästetud kalakotkas

Tema maine tiikide rüüstajana on toonud kalakotkale pika tagakiusamise. 7. mai 1883. aasta seaduse kohaselt määrati see “kahjulikuks ulukiks” tapetud pea kohta lisatasu. Intensiivse jahi ohvriks langenud loom kadus Mandri-Prantsusmaalt täielikult 20. sajandi alguses (Korsikal oli 1974. aastal kohal vaid 4 paari). Ülemaailmse leviku poolest on röövlind Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) nimekirjas “vähim muret tekitava” kategoorias, kuid teda peetakse Mandri-Prantsusmaa haudelindude punases nimekirjas haavatavaks. Pärast Prantsusmaal võetud kaitsemeetmeid suureneb kalakotka populatsioon praegu. Linnu eeldatav eluiga on 20–25 aastat, kuid peaaegu 50% poegadest hukkub esimesel eluaastal.

Jätka lugemist:  Ornitoloogiline vaatlus: millise varustusega linde vaadelda?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga