Sebu, India küüruga lehma liik

zebu 162636 650 400

Unikaalsete atribuutidega kaunistatud sebut ei saa segi ajada ühegi teise veisega: lisaks väga kõrgetele sarvedele eristab imetajat peamiselt väga iseloomulik seljaküür. Algselt Indiast pärit lehma leidub tänapäeval paljudes sooja kliimaga piirkondades maailmas. Rahumeelse ja kuuleka temperamendiga liigi portree.

Sebu, aurohide järeltulija

Sebu (Bos taurus indicus) on aurohhi alamliigi järglane, eelajalooline härg, kelle ilmumine India mandrile ulatub poole miljoni aasta taha. Ligi 10 000 aastat tagasi Indias kodustatud imetajat peavad hindud pühaks loomaks ja see on põllumeeste jaoks oluline abimees. Seejärel levis lehm kogu Aasias ja viidi seejärel Aafrikasse, Austraaliasse, Kesk- ja Ladina-Ameerikasse, kus teda järjestikuste selektsioonide kaudu intensiivselt aretatakse. Isane – imposantsem kui emane – on turjakõrgus 1,50 m, pikkus 1,60 m ja kaalub olenevalt toiduvarude rohkusest 200 kg kuni üle 1 tonni.

Sebu “kärbsepiitsa” nahk

Sebu on maalähedane loom, kohanenud troopilistesse maadesse ja vajab vähe hoolt. Sellel on erinevat värvi karvkate, mis ulatub hallist punaseni, kusjuures domineeriv hele kiht võimaldab tal kuumust taluda. Kabiloomadel on kõrged kõverad sarved, mis on härja omadest pikemad ja toonitud valgeks või mustaks, olenevalt veise sordist. Sebul on suured rippuvad kõrvad ja nahapikendus kurgu all. Seda tüüpi kärbsesaagil on võime nagu hobused vibreerida, et putukaid eemale peletada. Üldiselt pakub selle paks nahk talle head vastupidavust välistele parasiitidele. Sebu eristab aga eelkõige seljaküür…

Sebu rasvane küür

Nimi “zebu” pärineb tiibeti sõnast “zeba”, mis tähendab “küür”. Õlgade kohal asuv rasvane eend tundub meestel massiivsem. Atribuut on olenevalt tõust enam-vähem suur, sirge või rippuv. Rasvaga täidetud kühm on nappuse perioodidel kalorivaru, mis seletab, miks see märjal aastaajal paisub ja kuival hooajal tühjeneb. Indias vähendasid piimatootmise parandamiseks Lääne liikidega läbiviidud ristamised küüru suurust või isegi kaotasid selle.

Zebu: teised riigid, muud kasutusalad

Päritoluriigis Indias kasvatatakse sebut koos põllumeestega piima ja tööjõu pärast. Vanimad isikud vabastatakse ja rändavad maal ja linnades hindude pakutavat toitu otsides. Tänapäeval leidub veiseid mitmes maailma piirkonnas, näiteks Ameerikas (Ladina- ja Kesk-Ameerikas) ja Austraalias, kus ta on saadaval erinevate tõugudena paljudes farmides, mis on ette nähtud tema piima, liha või naha kasutamiseks… troopilises Aafrikas kasutatakse sebut selle äärmise kuulekuse tõttu traktorina põldude kündmiseks ja transpordivahendina.

Sebu, rikkuse märk Madagaskaril

Sebude populatsioon on Madagaskaril miljonites. Mõne hõimu puhul on inimese sotsiaalne staatus võrdeline tema kariloomade suurusega. Seega saavad need, kellel on palju veiseid, koosolekutel oma häält peale suruda. Rituaalide kaudu saadab loom kõiki saarlaste elus toimuvaid sündmusi: sünnitusi, kihlumisi, abiellumisi, matuseid ja muid traditsioonilisi festivale. Antanosy hõimu seas on ütlus, et „kel härga pole, ei pea kaks korda – valjult ja selgelt – ütlema, et ta lahkub”. Teisisõnu, tema lahkumine ei oma tähtsust. Kui kabiloomad on kallid (vastab keskmisele palgale aasta töö eest), eelistavad pered investeerida sebukasvatusse, mitte panna oma raha panka. Pange tähele, et Madagaskari edelaosas on raskesti taltsutavad sebusid (nimetatakse bareaks) loodusesse.

Sebu, suur muru tarbija

Kui aastaaeg on soodne, võib see vähetoitu vajav imetaja päevas tarbida kuni 70 kg rohtu, kõrrelisi, varsi ja muid rohttaimi. Selle seedimine, mis on üks aeglasemaid maailmas, toimub 70–100 tunniga. Protsess võimaldab mäletsejalistel taimtoidulisel taimest eraldada enamiku toitaineid ja seedida halvasti omastatavaid osi. Selle rühmadena elava sotsiaalse looma puhul kuulub kari isase võimu alla, kellel on ainsana õigus emastega paarituda. Ta säilitab oma domineeriva positsiooni kuni lüüasaamiseni võitluses noorema rivaaliga. Selles hierarhilises struktuuris on vasikatel sama staatus kui nende emal.

Sebule ohtu pole

Kuigi paaritumine võib toimuda aastaringselt, sünnib enamik vasikaid kevadel. Emaslind, keda kutsutakse sebüüdiks, toob ilmale 285-päevase tiinuse (sõltuvalt vanema vanusest ja tervislikust seisundist veidi üle 9 kuu) poegi. Vastsündinu suudab vahetult pärast sündi seista ja kõndida ning toidab ema rinnaga umbes 6 kuud. Sebu eluiga ületab 20 aastat, kui ta on pääsenud suurte metsikute kiskjate, näiteks huntide eest. Kuid selle imposantne suurus ja pesitsusaeg pakuvad talle tõhusat kaitset röövloomade eest. Üsna levinud kogu oma levila ulatuses, ei peeta seda ohustatud liigiks.

Jätka lugemist:  Kuidas ehitada aeda siilionn?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga