Aafrika marabu, suur, üsna inetu kahlajalind

marabout afrique 172401 650 400

Õhus tundub Aafrika marabu majesteetlik, kui ta hõljub pikka aega ringides, et oma saaki märgata. Maapinnal paljastab lind inetu kehaehituse, mida iseloomustavad massiivne keha, hallikas sulestik, sulgedeta pea ja pikk kael. Kohtumine suure kahlaja linnuga.

Aafrika marabu, toonekure nõbu

Aafrika marabout (Leptoptilos crumenifer) on linnuliik, kes kuulub seltsi Ciconiiformes ja sugukonda Ciconiidae nagu kurg. Looma pikkus on keskmiselt 1,50 m, tiibade siruulatus on 1,80–2,50 m ja kaal 6–9 kg. Seda leidub kogu Sahara-taguses Aafrikas. Sageli märgalade – soode, järvede, jõgede – läheduses vaadeldav kahlav lind ei sõltu veest. Ta toitub põõsastest, savannidest, niitudest ja muudest keskkondadest, mida iseloomustab piisavalt kõrge temperatuur, et tekitada õhust soojusvoolusid, mis soodustavad tema libisemist. Tõepoolest, oma suuruse tõttu hõljub Aafrika marabu energia säästmiseks pikka aega ilma tiibu lehvitamata.

Aafrika marabout, mitte eriti ilus

Aafrika marabu on üsna inetu kehaehitusega: ta on massiivne, liharoosa kiilaspea, palja kael, millest piiluvad laiali hajutatud sulgede tutid, ja sassis määrdunudvalge krae. Tema selg ja tiivad on kiltkivivärvi, valkjas kõht, imposantne nokk ja pikad jalad on hallid. Asja teeb hullemaks see, et mõnel isendil ripub alasti punaka tooniga gulaarkott, mille pikkus võib ulatuda 35 cm-ni. Maapinnal võtab Aafrika marabu väga iseloomuliku kehahoiaku: ta surub pea õlgadele ja võib ka istuda. Lennu ajal, erinevalt teistest tsiconiiformidest, lendab ta kael kõverdatud nagu haigur.

Aafrika marabout, kõigepealt koristaja

Kui Aafrika marabu on kahlavate lindude välimusega, on tema toitumine lähedasem raisakotkaste omale. Peamiselt röövija kiskja, sööb peamiselt Aafrika suurkiskjate (lõvid, hüäänid jt) poolt hüljatud taimtoiduliste (metsmesilane, pühvlid, sebrad, antiloobid jt) laipu. Nagu paljudel röövlindudel, võimaldab tal ka paljas pea ja kael noka sügavale liha sisse uputada, ilma sulgi määrimata. Aafrika marabu tarbib ka elussaaki, mida ta oma teel kohtab: kahepaiksed (konnad), närilised (rotid), roomajad (madud), kalad, linnupojad ja linnumunad. Kahlav lind ründab eriti flamingosid, nii täiskasvanuid kui ka nende järglasi. Samuti neelab ta suures koguses rohutirtsu ja jaaniussi, kõiki kergesti tabatavaid putukaid.

Aafrika marabu, koosluslind

Tihedalt asustatud piirkondades, kus ta leiab toitu prügilatest, kalasadamates ja loomakasvatusfarmides, on marabout kogunud enesekindlust ega karda inimest. Selle jahitehnika seisneb selles, et hõljub parajal kõrgusel, et jälgida võimalusi ja kui saak on märgatud, sukelduda sellele suurel kiirusel. Liik on üldiselt paikse eluviisiga, mandri keskmesse pesitsema võivad kolida vaid populatsioonid lõunast ja põhjast. See pargilind elab paarikümnest isendist koosnevates rühmades, kellega ta päeval toitub ja öösel ööbib. Pesitsushooajal moodustavad Aafrika marabu suured kolooniad, mis mõnikord koosnevad tuhandetest liikmetest.

Väikesed marabuudid

Aafrika maraboutiga tõotavad paarid üksteisele truudust väga pikki aastaid. Kolooniates pesitsemiseks otsivad linnud kohta toitumisalade lähedal. Rühmad, mis on meelsasti segunenud, aktsepteerivad teisi liike, näiteks pesitsevaid pelikane. Isane ja emane ehitavad pärast paaritumist erinevate taimede abil 10–30 m kõrgusele puupesa. Sinna munetakse 2–3 muna, mida mõlemad vanemad hauduvad vaheldumisi 30 päeva. Sündides on tibud altrilised ega suuda seetõttu iseseisvalt toituda ega ringi liikuda. Paar toidab oma järglasi regurgitatsiooni ja seejärel tahke toiduga. Pojad kasvatatakse kuival hooajal, mil kuivad kliimatingimused nõrgestavad suuri imetajaid, andes rohkem korjuseid. Kuigi noorkalad on sulelised umbes 3 kuu pärast, lahkuvad nad pesast alles kuu aja pärast. Aafrika marabu saab suguküpseks umbes 3-4-aastaselt.

Aafrika marabu ei ole ohus

Tavaline loom, Aafrika marabu on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt klassifitseeritud kui “vähim muret tekitav” ja seda ei peeta ohustatud liigiks. Tema eluiga on looduses 20–25 aastat ja vangistuses kuni 40 aastat. Peaksite teadma, et kiirelt sekkudes surnud või surevate loomadesse, aitab koristaja kõrvaldada mädanenud kehade haisu, piirata epideemiate levikut ja reostust (eelkõige vees). Kõigil neil põhjustel mängib Aafrika marabout oma ökosüsteemis olulist rolli.

Jätka lugemist:  Kas kõrvaklamber või forficula on aias kasulikud?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga