Mustkurk-varblane, kiire ja kõrge häälega laululind!

bruant gorge noire 152338 1200 738

Foto krediit: Ron Knight

Mustkurk-varblase vaatlemiseks peame reisima üle Atlandi ookeani. See väike pääsulind elab tegelikult Ameerika Ühendriikide lõunaosast Põhja-Mehhikosse. Ilus mustkurguline valge varblane õitseb kuumades ja kuivades Põhja-Ameerika keskkondades, sealhulgas kõrbetes. Just nendel kuivadel ja võsastunud maastikel vilistasid tema noodid kiire laulmine
ja kõrgel istunud.

Kes on mustkurk-varblane?

Mustkurk-varblane (Amphispiza bilineata) on lindude sugukonda Passerellidae kuuluv lind. Sellesse perekonda kuuluvad väikesed pääsupojad, millel on üsna kompaktne siluett, teraviljasöömiseks kohandatud kooniline nokk ja kommetega seotud lühikesed ümarad tiivad. istuv enamikust liikidest. Nende sulestik on üldiselt silmapaistmatu. Me taandame 10 alamliiki mustkurk-varblased:

  • Amphispiza bilineata bangsi (Lõuna-Baja California ja lähedalasuvad saared);
  • Amphispiza bilineata belvederei (Cerralvo saar, California laht);
  • Amphispiza bilineata bilineata (Texase põhja-keskosast Mehhiko kirdeosani);
  • Amphispiza bilineata cana (San Estébani saar, California laht);
  • Amphispiza bilineata deserticola (Ameerika Ühendriikide kuiv lääne-keskosa kuni Baja California põhjaosa, Cortezi mere saared ja Chihuahua loodeosa, Mehhiko);
  • Amphispiza bilineata grisea : (Lääne-Kesk-Mehhiko);
  • Amphispiza bilineata opuntia (Colorado kaguosa kuni New Mexico idaosa, Texase lääneosa ja Mehhiko Coahuila loodeosa);
  • Amphispiza bilineata pacifica (kuiv Loode-Mehhiko);
  • Amphispiza bilineata tortugae (Tortuga saar, California laht);
  • Amphispiza bilineata carmenae (Carmeni saar, California laht).

Kuidas mustkurk-varblast ära tunda?

Mustkurguvarblase pikkus on kuni 15 cm, tiibade siruulatus on 22 cm ja kaal 11–15 g. Selle keha ülemised osad on hall pruun. Valged on kulmud, malaarribad ja keha alumised osad. Varblase kroon ja põsed on hallid. Kooniline nokk, sääred ja käpad on mustjad. Tumedate silmade all on valge poolsilmarõngas. Must laik moodustab noka ja silmanurga vahele kolmnurga. Pikal sabal on ümarad otsad ja valged servad. Mõlemad sugupooled on sarnased. Noortel on must rinnatükk asendunud peente pruunide triipudega ja selg on kergelt triibuline.

Kus elab mustkurk-varblane?

Passerellid pesitsevad edela- ja keskosas Põhja-Ameerika, Nevada ja Wyomingi osariikidest Põhja-Mehhiko keskosani. Talvel rändab mustkurk-varblane USA lõunaosa kõrbetesse. Kliima kuum ja kuiv põõsaste ja võsaga pikitud kõrbemägi on tema jaoks ideaalne keskkond. Lisaks nendele hõredatele ja üksikutele elupaikadele käib mustkurk-varblane sageli loopealsetes, soolavannides ja kuivadel mäenõlvadel, kus paljanduvad kivid ja kruus. Hüüdnime pälvis linnule soodne keskkond kõrbekiisk.

Mida sööb mustkurk-varblane?

Mustkurk-varblane on dieedil kõigesööja. Talvel toitub ta seemnetest ja suvel tarbib taimedega seotud putukaid. Selle taimetoidumenüüsse kuuluvad nii kreosootpõõsas, cholla kaktus, mugirohi, purshia, kääbuskadakas, juka, meskiit, agaav, aga ka erinevad katteseemnetaimed (õistaimed) ja kõrrelised. Niiskematel aastaaegadel varblane ei põlga ära pungad, noored võrsed, puuviljad ja marjad. Et varustada end loomsete valkudega, tarbib mustkurk-varblane lülijalgseid, mis esinevad kuivades keskkondades, näiteks rohutirtsud, ritsikad ja prussakad. Lind neelab mõnikord seedimise hõlbustamiseks kruusa. Toitub maapinnal joostes või kõndides, püstise sabaga. Veeallika puudumisel suudab mustkurk-varblane pikka aega ilma joomiseta ellu jääda, niisutades end ainult toiduga. Tõsise põua korral vähendab see oma tegevust, et seda piirata veekaod. Teda aitavad selles tõhusad neerud, mis hoiavad tema kehas hästi vett. Kõrge kuumusetaluvus muudab selle kõrbekliimaga kõige paremini kohanenud kibuvitsaks.

Mis on mustkurk-varblase laul?

Mustkurk-varblane kiirgab tugeva, kiire, kõrge rütmiga laulu. Hääletused algavad kahe või isegi kolme kiire meloodilise fraasiga, millele järgneb lühike tõusev trill. THE trill tulemuseks on rida selgeid viledaid noote: kaks esimest nooti on üldiselt lühikesed ja selgelt eristatavad, samas kui viimane on pikenenud. See on särtsakas ja korduv laul, nüansirikaste variatsioonidega, olenevalt piirkonnast ja linnust. Isane häälitseb sageli perioodidel paljunemine
emasloomade ligimeelitamiseks, oma territooriumi kaitsmiseks, pesa kaitsmiseks ja kaaslaste ohu eest hoiatamiseks.

Milline on tema elustiil?

Mustkurk-varblane on a osaline ränne : ainult 3 alamliiki on rändavad ja nad liiguvad lühikeste vahemaade tagant. Veresoon on oma pesitsusala lõunaosas istuv. Lind seltskondliktoitub talvel lahtiste rühmadena kõrvuti teiste liikidega, näiteks saluvarblasega (Artemisiospiza nevadensis), õllevarblane (Spizella õlletehas) ja valge krooniga varblane (Zonotrichia leucophrys). Pesitsusajal võtab isane üle territooriumi, mida ta agressiivselt kaitseb.

Kuidas mustkurk-varblane paljuneb?

Selle liigi puhul sõltub paljunemisperiood sellest sajab vihma mis edendavad toiduvarusid. Baja Californias hakkavad paarid moodustuma veebruaris. Pesitsemine kestab märtsist augusti keskpaigani. Asub samas korrus või madalas põõsas (näiteks võsas) moodustab pesa kõrreliste ja vartega kootud lahtise kupatuse. Struktuur on vooderdatud taimsete kiududega, karusnahk
ümbruskonnas kogutud küülik ja lehm, vill, suled ja udusuled.

Kuidas väikseid päkke kasvatatakse?

Emane muneb 3 kuni 4 muna, valge või helesinine, mida see inkubeerib üksi umbes 2 nädalat. Kaks täiskasvanut toidavad tibusid ja hoolitsevad nende eest kuni nende väljalendumiseni, umbes 10–11 päeva vanuseks. Pojad aga püsivad vanemate läheduses veel paar nädalat, enne kui suve lõpus laiali lähevad. Must-kurguvarblases, hauduma sekundit on levinud, eriti aastatel, kui toitu on palju.

Mis on selle kaitsestaatus?

Must-varblase peamistest kiskjatest võime nimetada maod, koiotid, rebased ja röövlinnud, nagu kullid, kullid ja vihurid. Põhja-Ameerika pesitsevate lindude uuringu kohaselt on selle pääsulinnu populatsioonid alates 1960. aastatest vähenenud poole võrra, kuna nende lindude arv on vähenenud ja halvenenud. elupaik. Nähtust seostatakse linnastumisega, sest erinevalt teistest kõrbelindudest ei suuda mustkurk-varblane linna- ega linnalähedase keskkonnaga kohaneda. Näiteks muudab selle maapinnal pesitsemise tõttu haavatavaks nii kasside kiskjate kui ka kariloomade kaudu levivate parasiitide suhtes. Pestitsiidide kasutamine ja võsapõlengud (eriti kliimamuutuste tõttu üha sagedasem) aitavad kaasa selle arvukuse ja leviku vähendamisele. Mustkurk-varblane on aga endiselt levinud kogu oma levilas. See on klassifitseeritud “väike mure” Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimekirjas. Selle pikaealisus on 6 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 18.04.2024 Passereau

Jätka lugemist:  Rähn, halli pea ja väikeste mustade vurridega lind

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga