Niiluse kingapaber: tohutu nokaga kahlav lind!

bec en sabot du nil 083920 650 400

Kui kohtate Niiluse Shoebelli (Balaeniceps rex) esimest korda kargab sulle silma üks asi: tasakaalutus tema tempos. Tõepoolest, see kahlaja on varustatud väga imposantsete mõõtmetega nokaga, mis on jalgade peenuse suhtes nihkes. Me ei ole kaugel üldiselt peetud harmoonilisest roosa flamingo või hallhaiguri siluetist. Läheme natuke lähemale, et mõista, milleks sellist nokat kasutada saab.

Niiluse Shoebilli kirjeldus

Niiluse kingakella on läänlased avastanud ja kirjeldanud alates 19. sajandi lõpust. Selle teaduslik nimi on Balaeniceps rex : see on perekonna Balaenicipitidae ja perekonna Balaeniceps ainus esindaja.

See on kahlav lind, kelle kõrgus on 1–1,40 meetrit. Selle tiibade siruulatus ulatub 2,30–2,60 meetrini. Selle kaal on 4–7 kg. Tema tiibade liikumine lennu ajal on aeglane. Lind tõmbab kaela tagasi ja sirutab jalad kehaga ühel joonel välja. Selle kiirus kõigub 35 ja 48 km/h vahel. See võib libiseda ja juhtida termilisi hoovusi suurtesse kõrgustesse.

Isast ja emast on raske eristada. Isasel keha on vaevu suurem ja nokk vaevalt pikem kui emastel. Kuid igal juhul pole sulestikus ilmset erinevust, nagu lindudel sageli esineb, isegi pesitsusperioodil, mille jooksul isane oma välimust ei muuda. Mis puutub noortesse, siis nad on veidi pruunimad kui täiskasvanud.

Seetõttu on nad valdavalt hallid linnud, linnu alumine külg on tipust veidi heledam. Pea tagaosas on tal väike suletutt, mille saab harjaks püstitada. Noored on veidi hallimad kui täiskasvanud.

Tema silmad on kollakad kuni hallikasvalged. Need on ülejäänud kehaga võrreldes üsna suured.

Jätka lugemist:  Hiiglaslik Softshell-kilpkonn ehk Cantori kilpkonn

Jalad on pikad ja lõpevad laiade jalgadega. Varbad on pikad ja ilma vööta. Saba on lai.

Nokk ja dieet

Ta on oma noka seisukohalt erakordne kahlaja, peast suurem. Kui inimesed leiavad, et see on ühine pelikanide, marabude või kurgedega, on selle DNA uuringud kinnitanud, et see kuulus pelekaniformide seltsi.

Selle üldnimetus kingapaber tuleneb noka kujust, mis võib olla kollakas või roosakas. Selle pikkus on umbes 24 cm ja laius 10 cm. Ka tema nokk on täpiline enam-vähem arvukate hallide täppidega.

Noka ülemist alalõualuu pikendab konks, mille ülesanne on eelkõige säilitada libiseva saagi haaret. Seda kasutatakse ka linnu pesemiseks ja munade veeretamiseks, kui pesa vajab ümberkorraldamist. Ka selle noka servad on teravad ja lõikamisel kasulikud.

Arve kuju sobib kalastamiseks häguses, madalas veekogus, mis on täis taimi. On ilmne, et see lind ei suuda oma saaki harpuuniga püüda nagu haigurid oma terava nokaga. Saakloomi nähes täidab lind valimatult üsna laialt noka, seejärel paiskab järsu pealiigutusega ülejäägi välja. Seejärel sööb see noka terava servaga tapetud saagi ära.

See lind on Aafrika mandrile endeemiline ja seda leidub tänapäeval teatud piirkondades Sudaanis, Ugandas (Mabamba soo on eriti tuntud Niiluse kingakellade vaatlemise kohana), Keenias, Rwandas, Tansaanias ja Sambias. Ta vajab niisket ala, kus vesi on rahulik või seisev, näiteks mageveesood või üleujutatavad savannid. Talle meeldib pilliroog ja papüürus, mis võimaldavad tal peidikus jahti pidades end peita.

Jätka lugemist:  Kus, millal, kuidas delfiine Prantsusmaal vaadelda?

Tema silmad, mis asuvad pea ees, võimaldavad linnul kaugusi hästi hinnata ja saaki on lihtsam märgata. Ta toitub peamiselt suurtest kaladest, kuid mitte ainult. Mis puutub kaladesse, siis see sööb protoptera (eriti kuival hooajal, kui need luud kopsukalad mattuvad vee lõppedes mudasse), säga ja tilapia. Kuid ta sööb ka konni, vesimadusid, noori krokodille, molluskeid, kilpkonni ja sisalikke. Harvemini võib see olenevalt avanevatest võimalustest tarbida pesast kukkunud lindu, närilist või isegi raipe. Ta ootab liikumatult, kuni saak tema käeulatuses möödub. Kui see juhtub, sööstab ta selle kiiresti kallale ja haarab sellest nokaga. Olenevalt suurusest ja tugevusest võib saak 10 minutit rabeleda.

Internetis tekitab see lind sensatsiooni, sest kuigi ta on üldiselt üsna vaikne, on ta võimeline oma nokaga kokku lööma nii, et see tekitab kuulipildujaga sarnast kõrvulukustavat müra. Need linnud saavad ka omavahel suhelda, tekitades madalaid oigavaid helisid.

Kuidas Niiluse Shoebill paljuneb?

Niiluse Shoebill eelistab üksildast elu. Ka pesitsuspaari moodustamisel (eluaegselt) jahivad isas- ja emasloom eraldi, ühise territooriumi vastasaladel, mille pindala on maksimaalselt 5 ruutkilomeetrit. Need linnud võivad aeg-ajalt kokku tulla väikesteks lahtisteks rühmadeks kohtades, kus toitu on külluslik ja kontsentreeritud, peamiselt kuival hooajal.

Paar moodustub kuiva hooaja alguses. Pesa ehitamise ja poegade sealt lahkumise vahele jääb 6–7 kuud. Pesa läbimõõt on 1–2 meetrit: selle ehitamises osalevad mõlemad vanemad. Võimalik, et ta broneerib mitu aastat järjest. Isane osaleb haudumises ja toitumises (regurgitatsiooni teel). Sidur koosneb enamasti 2 munast, mida inkubeeritakse ligikaudu 30 päeva. Täiskasvanute faasi jõuab sageli vaid üks noor. Kiskjad on haruldased. Maod, seirsisalikud ja pisiimetajad võivad proovida mune rünnata, kuid vanemate kaitse on enamasti tõhus. Täiskasvanud inimesi võivad ohustada mõned Niiluse krokodillid.

Jätka lugemist:  Kas kühmnokkluiki on liiga palju?

Miks Niiluse kingakellade populatsioon väheneb?

2002. aastal oli maailmas nii looduses kui ka vangistuses vähem kui 10 000 Niiluse kingakella. Lind peab seisma silmitsi erinevate ohtudega, millest peamine on märgalade kuivamine, põllumajandusliku tegevuse arendamiseks või kliimamuutuste tõttu. Pojad surevad seetõttu sagedamini toidupuudusesse kui kiskja rünnakusse. Kuivatatud alad võimaldavad sagedasti viibida imetajate karjadel, kes tallavad pesi. Lind on teatud riikides kaitse all, kuid see jääb kaubitsejate sihtmärgiks, kes müüvad teda tema liha pärast, nagu see on Tansaanias, või loomaaiaparkide varustamiseks. See on klassifitseeritud haavatavate liikide hulka.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga