Hallkägu, pesavaras: kõik, mida pead selle linnu kohta teadma

coucou gris 113216 650 400

Kui kevad tagasi tuleb, on meil rõõm kuulda kogu linnulaulu tagasitulekut. Nende hulgast võime ära tunda ühe meile Euroopas väga iseloomuliku: kuulsa “cou-cou”. Kollektiivses meeles pärineb see laul pääsukeselt, aga nii laulab (sellest ka tema nimi) teine ​​lind: hall kägu.

Hallkägu füüsilised omadused

Hall kägu (Cuculus canorus) on lindude seltsi Cuculiformes. See järjekord sarnaneb morfoloogiliselt Psittaciformes’i omaga (mis sisaldab eelkõige kakaduud), selle erinevusega, et nende noka ülaosa ei ole liikuv ja nende pikal sabal on vähem sulgi kui Psittaciformes’il.

Need linnud asuvad tuvi ja varblase vahel, talje tasemel. Nende pikkus on umbes 30 cm, tiibade siruulatus on 55–60 cm, kaal 105–130 grammi ja nende eeldatav eluiga on 10–15 aastat.

Isastel on seljal, kaelal ja peas hallikassinine sulestik, kõht aga triibuline. Nende nokk on hall ja jalad kollased. Naiste puhul on neid kahte tüüpi:

  • üsna klassikaline variant, mis meenutab enam-vähem isaseid, tumedate triipudega,
  • teine ​​haruldasem, punakate/pruunide toonidega seljal ja rinnal, vaheldumisi tumedate triipudega, valgete ribadega lõppeva sabaga.

Halli kägu toitmine

Hallkägu on rangelt putuktoiduline lind, kes toitub peamiselt vihmaussidest, vihmaussidest ja röövikutest. Märkimisväärne on see, et nad on ainsad liigid, mis suudavad seedida pikima torkava karvaga röövikuid.

Jahipidamiseks on hallkägudel äärmiselt terav nägemine, nii et nad suudavad märgata vihmaussi pead kuni 20 meetri kaugusel.

Hallkägu geograafiline levik

Seda üksikut lindu leidub paljudes maailma paikades. Päikesepaistelistel päevadel võib teda kohata Euroopas, peaaegu kogu Aasias, välja arvatud kaugel põhjaosas, aga ka Magribi põhjaosas. Soojematel aastaaegadel on neid võimalik leida ka USA-s, Alaskal ja Gröönimaal, kuid need on äärmiselt haruldased.

Hallkägu on rändlind, talvel lahkub ta Lõuna-Aafrika või Kagu-Aasia suunas.

Vaatamata mitmekesisele levikualale ei ole hallkägul lemmikelukohta. Seetõttu võime seda leida metsast, mägedest (mõnikord kuni 2000 meetri kõrgusel merepinnast) või oma aedades.

Halli kägu paljundamine

Kevade algus tähistab hallkägu naasmist meie piirkondadesse. Tõepoolest, aprilli lõpust-mai algusest algab halli kägu sigimise periood, just sel perioodil kuuleme ka tema iseloomulikku hüüet, seda kuulsat “cou-cou”, mida hääldavad isased emaste ligimeelitamiseks.

Pesitsusperioodil on isased polügaamsed ja emased polüandroossed, mis tähendab, et nii isastel kui ka emastel võivad olla erinevad pesitsuspartnerid. Emane muneb korraga ainult ühe viljastatud muna, keskmiselt kümme korda pesitsusperioodi jooksul, kuid kuni 25 korda, paigutades igasse pessa ainult ühe muna.

Hallkägu kummaline pesitsemine

Emasel hallkägul on väga omapärane munemisviis. See liik teeb nn haudmeparasitismi. Tõepoolest, tema eripära on see, et ta ei tee oma pesa, vaid võtab üle teise pesa.

Ta märkab pesa, kuhu on juba munetud munad, ja ootab, kuni selles pesas olev emane läheb toitu otsima.

Seejärel lendab ta selle pesa juurde ja muneb muna, olles ühe neelanud. linnud teavad, mitu muna nad munevad, võib ema poegade hüljata, kui mõistab, et haudub ühte muna liiga palju. Nii haudub väärkoheldud ema emase kägu asemel ja toidab väikest kägu pärast koorumist.

Noore halli kägu sünd

Noor hallkägu väljub oma munast sageli üks-kaks päeva enne neid, kellega ta pesa jagab. Instinktiivselt ja kuigi ta on sündinud pimedana, kasutab ta ära oma lapsendaja puudumist, kes peab teda ekslikult üheks oma poegadest, et visata teised munad selja abil pesast välja. õõnes, lusikakujuline . Selle pahateo toimepanemisel saab hall kägu kogu kasvamiseks vajaliku toidu, tema potentsiaalsed „lapsendatud vennad ja õed” ei ole enam kohal, et temaga süüa jagada.

Lisaks on sellel noorel parasiitlinnul oranžikaspunane kurk, mis kutsub esile pidurdamatu söögiisu. See kurguvärv on nii atraktiivne, et linnud, kes lähevad poegi toitma teistesse möödasõitvatesse pesadesse, tõmbavad selle stiimuli peale ja tulevad seda noort halli kägu toitma.

Kolmenädalaselt on hallkägud sündides kuni 30 korda suuremad ja on valmis oma lapsendaja pesast lahkuma. Sageli jäävad nad aga kuni 4 või 5 nädalaks.

Hallkägud parasiteerivad 50–60 liigi pääsuliikidel, nagu rabakägu või lagle, kuid vaatamata sellele, mida võiks arvata, ei tühjenda need parasiitlinnud kunagi liiki ühest kohast, pesade arv ei ole üldiselt piisav, emane hallkägu sageli rändavad, et leida uus pesa, kuhu muneda.

Lisaks on harva näha noori hallkägusid, kes elavad täiskasvanueani. Kuna viimane on rangelt lihasööja, siis juhtub, et bioloogiline ema muneb ta viljasööja liigi pessa, mis viib tibu surmani loomsete valkude puudumise tõttu.

Mõned linnud on tundlikud ka oma kurgu värvide stiimulite suhtes, näiteks linasklased, kes vajavad toitmise käivitamiseks pojad noka näpistamist. Hallkägutibu sureb seetõttu ka sel juhul nälga.

Lõpuks juhtub, et noor hallkägu sünnib liiga väikese liigi pessa, kes on nii ablas, et häirib oma lapsendajat liiga palju toidu nõudmisega, et viimane võib pesa hüljata.

Jätka lugemist:  Addax ehk täppninaga antiloop

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga