Keiserpingviin, suurim Antarktikas elav pingviin

manchot empereur 102258 650 400

Keiserpingviin on hämmastav lind, kes on võimeline elama planeedi kõige karmimates kliimatingimustes. Üllatav ka, kui ta oma muna jalgadega haudub. Lähivõte dokumentaalfilmi uskumatust tähest Keisri jalutuskäik.

Suur ja raske pingviin

Keiser pingviin (Aptenodytes forsteri) võlgneb oma teadusliku nime Johann Reinhold Forsterile, kes on üks esimesi loodusteadlasi, kes seda kirjeldas. Loom kuulub seltsi Sphenisciformes ja perekonda Spheniscidae. See on 1,20 meetri kõrgune ja 20–40 kg kaaluv pingviinidest suurim ja raskeim. See meenutab pingviini, kuid erineb sellest kahe olulise punkti poolest: pingviin elab põhjapoolkeral ja suudab lennata, samal ajal kui pingviin elab lõunas – Antarktikas – ega suuda lennata.

Keiserpingviin: must, valge ja kollane

Keiserpingviini selg, pea, ülemised tiivad ja saba on mustad. Tiibade sisekülg, kõht ja saba alumine pool on valged, rindkere ülaosas kalduvad kahvatukollaseks. Linnul on kõrvade juures erekollane laik ja oranžikasroosa alumine alalõug. Selle pikk, õhuke nokk (mõõduga kuni 8 cm) on kumer ja osaliselt suleline. Lühike ja lai, selle poolvöödega jalad on musta värvi.

Ekstreemse külmaga kohanenud keha

Keiserpingviini leidub eranditult Antarktika mandril, välja arvatud poolsaar. Kui välistemperatuur ulatub -50°C ja vee temperatuur alla 0°, puutub lind kokku Maa kõige vaenulikumate kliimatingimustega, kus ükski teine ​​loom ei saa areneda. Kuidas ? Tema sulestik, mis koosneb neljast soomusekujuliste sulgede kihist, tagab suurema osa kaitsest külma eest, millele on lisatud märgatavalt paksu rasva. Seega suudab keiserpingviin säilitada sisemist soojust 38°C juures.

Keiserpingviin, apnoeäss

Väikesed pelaagilised kalad moodustavad suurema osa keiserpingviinide toidust. Vähilaadsed (krillid) ja peajalgsed (kalmaar) täiendavad selle menüüd. Jahipidamiseks sukeldub lind vee alla ja püüab seejärel saagi pinnale tõustes. Suurepärane ujuja, suudab jõuda kiiruseni 30 km/h, sukelduda rohkem kui 500 m sügavusele ja viibida seal 15–20 minutit. Liik on apnoe jaoks suurepäraselt kohanenud, kuna selle hemoglobiinil on spetsiifiline struktuur, mis on võimeline toimima madala hapnikusisaldusega.

Jätka lugemist:  Kas prussakad teavad, kuidas lennata?

Kilpkonna tehnika

Keiserpingviin on sotsiaalne ja seltskondlik liik, kes moodustab suuri kolooniaid, olgu siis sigimisperioodil maismaal või jahi ajal merel. Tugeva külma eest kaitsmiseks harjutavad linnud kilpkonnameetodit: nad tõmbuvad kokku kompaktsesse rühma, kus keskel olevad isendid soojendavad end ja annavad seejärel teed ruumi perifeerias asuvatele liigikaaslastele. Erinevad häälitsused võimaldavad keiserpingviinidel nii üksteisega suhelda kui ka leida oma partneri tuhandete koloonia liikmete hulgast.

Keiserpingviini pikk marss

Paaritumishooajal teeb keiserpingviin ideaalse pesapaiga leidmiseks pika jalutuskäigu jääl. See on ainuke pingviiniliik, kes pesitseb lõunatalvel, kui ägedad tuuled puhuvad kuni 200 km/h ja öö valitseb peaaegu püsivalt. Paar ei tee pesa: emane muneb tema jalgadele ühe muna ja kannab selle õrnalt üle isase omadele, et tema munad ei puutuks kokku lume ja jääga. 62–67 päeva jooksul kogunevad isasloomad väikestesse tihedatesse rühmadesse, hoides seega oma munade temperatuuri 31 °C. Tulevased isad paastuvad kogu inkubatsiooniperioodi tänu rasvavarudele, kuid sellest hoolimata kaotavad nad kuni 45% oma kaalust.

Keiserpingviin: ema tagasitulek

Naastes juuli keskpaiga paiku, on emane tunnistajaks oma tibu koorumisele. Seejärel võtab ta üle isasloom, kes saab 2–3 nädalaks merele naasta, et toita ja kaalus juurde võtta. Vastsündinut toidetakse kalapudruga, kuni see lahkub umbes 4–5 kuu vanuselt. Kui tibu sünnib enne ema naasmist, toidab isane teda söögitoru eritisega, mis võimaldab tema järglastel ellu jääda maksimaalselt 2 nädalat. Teadlased ei tea, miks keiserpingviinid sünnitavad poegi kõige karmimal aastaajal, kuid oletavad, et see periood pakub neile ellujäämiseks soodsaid tingimusi.

Keiserpingviin: ohustatud liigi lähedal

Keiserpingviini peamised kiskjad on hüljes, leopardhüljes, orka ja sõrmmerilõvi. Teatud merelinnud, nagu hiiglaslik metslint, skua või McCormick skua, ründavad tibusid. Looma ohustavad mitmed ohud: tema toiduvarude vähenemine, mis tuleneb ülepüügist, aga ka inimeste kohalolek (teaduslik, turist), mis areneb Antarktika tsoonis ja aitab kaasa lindude paljunemise häirimisele. Kliima soojenemine põhjustab tõenäoliselt ka jää sulamist ja seega ka pesitsuspaikade kadumist. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on liigitanud liigi “peaaegu ohustatuks”. Keiserpingviini keskmine eeldatav eluiga on hinnanguliselt 15–20 aastat.

Jätka lugemist:  Harilik geen, raskesti jälgitav kiskja: kus ja kuidas ta elab?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga