Emasjänesel, jänesel, võib olla korraga mitu pesakonda jäneseid: õige või vale?

hase 063826 650 400

Loomamaailm on täis müüte või valeuskumusi, paljastades samal ajal sama palju uskumatuid nähtusi. Levinud legendide hulgas on jänese emane hase, kellel on väidetavalt mitu pesakonda korraga poegi. Kas see väide on õige või vale? Avastage vastus ja meie selgitused selles failis.

Kes on baas?

Hase on euroopa jänese emane (Lepus europaeus), või pruunjänes. See imetaja kuulub jäneseliste seltsi ja jäneseliste sugukonda koos erinevate küülikuliikidega. Algselt Mandri-Euroopast ja Aasiast pärit see on praegu levinud kõigil kontinentidel. Seda leidub väga erinevates avatud keskkondades: niitudel (kuivadel või märjadel), kultuurpõldudel, soodes, karjamaadel, kanarbiku nõmmedel, võsamaadel, viljapuuaedadel, steppides, lagendikel, heledates metsades jne. Põhimõtteliselt taimtoiduline ta toitub rohttaimedest, kõrrelistest, marjadest, noortest võrsetest, õiepungadest, köögiviljadest või juurtest olenevalt elupaigast ja praegusest aastaajast. Sellel liigil ei ole seksuaalset dimorfismi, isastel ja emastel on ühised füüsilised omadused. Küülikutest suurematel loomadel on sihvakas siluett, mis on ehitatud jooksmiseks, samuti peenikesed jäsemed. Tegelikult on nad võimelised jooksma kiirusega 60 km/h (tipp 80 km/h) ja hüppama kuni 2 meetri kõrgusele või 3 meetri pikkusele! Nende suurus jääb vahemikku 45–70 sentimeetrit, kui kaal jääb vahemikku 2,5–7 kilo, kusjuures põhjad on veidi kergemad. Nende seljakarv on pruun, sõltuvalt isendist kollaka või punase varjundiga, ja nende kõht on kreemjasvalge. Lõpuks tunneme nad ära nende suurte kõrvade järgi (9–13 sentimeetrit).

Jänese ja jänese paljunemistsükkel

Euroopa jäneste pesitsusaeg kestab üldiselt jaanuarist oktoobrini, haripunkt on kevadel (märts ja aprill). See öine ja üsna häbelik imetaja muudab seejärel radikaalselt oma käitumist. Seetõttu pole sugugi haruldane jälgida põldudel jäneseid, kes üksteist taga ajavad ja esijalgadega löövad. See on tegelikult tüüpiline kurameerimiskäitumine enne paaritumist, mis võib toimuda isaste vahel ilmselgetel rivaalitsemise põhjustel või isase ja emase vahel. Kuumuses emane püüab paarituda kõige vastupidavamate isastega ja kutsub seetõttu esile meeletuid tagaajamisi, kuni saavutab oma eesmärgi. Rootav isane võib soovida paarituda ka emasega, kes ei ole vastuvõtlik, mis toob kaasa ka sugudevahelise võitluse. See nähtus, mida nimetatakse raamatute sirvimiseks, jääb sellele liigile eriti tüüpiliseks. Nende roobaste loomade käitumine on tekitanud isegi tüüpilise ingliskeelse väljendi “hull nagu märtsijänes” (hull nagu märtsijänes), mille võttis üles Lewis Carroll, kes ristis sel viisil oma teose ühe peategelase Alice imedemaal (1865).

Jätka lugemist:  Prantsuse metsa suured loomad: kes nad on?

Haruldane nähtus: superfetatsioon

Kui paaritumine on lõppenud, kestab kana tiinusperiood vaid 41 või 42 päeva. Siiski peaksite teadma, et selle liigi eripäraks on superfetatsioonivõime, st uue raseduse siirdamine emakasse, mis juba sisaldab rasedust. See inimestel äärmiselt haruldane nähtus (meedias on teatatud umbes kümnest kliinilisest juhtumist) on levinum teatud imetajatel, näiteks mägra või ameerika naaritsa puhul. Paar päeva enne poegimist võib seega tiine loom enne esimeste poegade sündi veel kord viljastada.

Seetõttu kannab ta samal ajal sündimiseks valmis embrüoid ja looteid. Liikide paljunemiskiirus kiireneb siis oluliselt, enamik emasloomi suudab aastas kasvatada kuni neli või viis pesakonda, millest igaüks koosneb keskmiselt ühest kuni kolmest pesakondast (isegi kui see võib ulatuda kuni kuueni). Seejärel võib alus aheldada pesakonnad, mis järgnevad üksteisele või kattuvad lühenenud tiinusaja jooksul.

Antiikajal mainis seda ainsat nähtust juba Aristoteles oma teostes Loomade ajalugu, kui Herodotos rõhutas selle looma uskumatut viljakust. See on jänesele ja jänesele omane superjõud, et tõsta liigi sigimisedukust. Seda nähtust uurisid Kathleen Röllig ja Leibnizi loomaaia- ja metsloomade uurimise instituudi (Berliin) teadlaste meeskond 2010. aastal. Kõigepealt jälgisid teadlased nelja sigimishooaja jooksul jaama uurimistöösse kuuluvat jäneste kolooniat, jälgides nende käitumist. seejärel kinnitades oma hüpoteese ultraheliuuringuga. Seejärel korrati seda protsessi umbes saja vaba eluviisiga. See pole aga süstemaatiline nähtus, superfetatsioon puudutab vaid pooltes siin uuritud isenditest.

See liigne käitumine jääb sellegipoolest sellele liigile omaseks ja tuleneb tõenäoliselt evolutsioonilisest kohanemisest erinevate ohtudega, mis ohustavad isendite ellujäämist. Euroopa jäneste jaoks on neid tõepoolest palju: haigused, halb ilm, jahipidamine, maanteeliiklus, põllumajandustööd jne. Looduses on need loomad eelkõige suurte röövlindude, aga ka teatud koerte või kasside, sealhulgas liikide saagiks. erinevad sõltuvalt geograafilisest asukohast. Seega võime pruunjänese looduslike kiskjatena nimetada rebast, hunti, ilvest, kodukoeri või -kasse, kulleid või isegi koioti.

Jätka lugemist:  Miks on putukad tingimata väikesed?

Jäneste elu

Sündides on beebidel juba täielik karvkate, õige termoregulatsioon ja hästi avatud silmad. Samuti saavad nad oma jäsemeid väga kiiresti liikumiseks kasutada. Emane imetab neid ainult üks kord päevas, pärast päikeseloojangut, ja läheneb neile ainult sel korral. Seejärel võõrutatakse jänesed kolme-neljanädalaselt, saades täielikult iseseisvaks. Samuti kasvavad nad väga kiiresti, mistõttu on neid raske täiskasvanutest eristada. Siiski tuleb märkida, et noorte suremus on endiselt äärmiselt kõrge, peamiselt haiguste tõttu. Pooled neist pole sageli enam elus, kui jaht sügisel avatakse. Neil, kel õnnestub ellu jääda, saavutatakse suguküpsus kolme-nelja kuu paiku, mis võimaldab jänestel järgmise aasta algusest paljuneda.

Pruunjänes, tavaline liik

Hoolimata mitmesugustest teda ähvardavatest ohtudest on euroopa jänes Prantsusmaal suhteliselt levinud liik. Selle populatsioon varieerub olenevalt osakondadest, millest mõned on rakendanud reguleerivaid meetmeid või jahipidamise taasasustamise plaane, kuna see on ulukiliik. See loom on praegu loetletud IUCN-i (Rahvusvahelise Looduskaitseliidu) kategoorias “Least Concern”, kuigi on oluline jälgida liikide vähenemise kõverat. Pruunjänese või jänese eeldatav eluiga looduses on kümme kuni kaksteist aastat.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga