Kährikkoer: kes ta on? Kus ta elab ?

chien viverrin 062308 650 400

Euroopa metsloomade hulka kuulub vähetuntud liige: kährikkoer. Pärast selle aretamist tootmiseks karusnahk, Aasiast pärit koer toodi muistsesse maailma. Väga populaarne Jaapanis, kus see kehastab jõukust, kuid meie riikides peetakse seda looma invasiivseks. Kährikkoera tundmaõppimiseks pole vaja väga kaugele minna, sest tema olemasolu on märgitud Prantsusmaa.

Mis loom on kährikkoer?

Kährikkoer (Nyctereutes procyonoides) on karnivoorlaste seltsi ja nende sugukonda kuuluv imetaja kihvad. Seda nimetatakse tavaliselt “kährikuks” või “märdikoeraks”, kuna see sarnaneb nende kahe loomaga. Väga hästi tuntud Jaapanis, kus see sümboliseerib õnne, on see hüüdnimi tanuki. Jaapani folklooris on loom esindatud youkai kujul, metsavaimuna, millel on ebaproportsionaalsed seksuaalsed omadused ja maagilised jõud. Tanukit leidub paljudes legendides ja viimasel ajal ka videomängudes, animafilmides ja manga.

Kuidas kährikut ära tunda?

Metsiku koerlase suurus on võrreldav a rebane : selle pikkus on 50–70 cm ja turjakõrgus 25–30 cm. Tema põõsas saba on umbes 20 cm pikk. Kährikkoera kaal oleneb tema soost, vanusest ja aastaajad. Seega kaalub loom suvel 4–6 kg ja talvel 6–10 kg. Tema lühikesed jalad meenutavad näriliste, näiteks märdi omi, samas kui karvavärv ja näomask tume sarnasus pesukaruga. Nagu paljudel koertel, on ka kährikul kahekordne karv: hallikas villane esimene kiht ja ülemine kiht, mis on värvitud väga segmenteeritud pruuni, punase, musta ja elevandiluuga.

Jätka lugemist:  Marmoset, ahvidest väikseim: kus ja kuidas ta elab?

Kährikkoer: kuidas ta Euroopasse jõudis?

Liigi esialgne leviala piirdubAasia idaosa: Hiina (Venemaa piir ja kirdeosa), Vietnami põhjaosa, Korea ja Jaapan. Väga populaarne selle poolest karusnahk, hakati looma 1930. aastatel aretusstruktuuride kaudu endisesse Nõukogude Liitu importima. Samal ajal lasti aastatel 1928–1955 vabadusse enam kui 9000 isendit eesmärgiga neid naaberriikides aklimatiseeruda (alati ärilistel eesmärkidel). Seejärel koges liik kärestikku laienemine Skandinaaviasse, Poolasse, Saksamaale ja teistesse Kesk-Euroopa riikidesse. Hoolimata karusnaha tootmise kohutavatest tingimustest, mida loomakaitseühingud hukka mõistsid (sealhulgas 2011. aastal Internetti postitatud video Brigitte-Bardot’ sihtasutusest), need tegevused jätkuvad.

Kährikkoer: kuidas ta Prantsusmaale jõudis?

Prantsusmaal pärineb esimene kinnitatud aruanne 1975. aastast Schwerdorffi piirkonnas Moselle’is. Teine vaatlus kinnitati Aisnes 1979. aastal. Esimesed juhtumid paljunemine
kinnitati 1988. aastal Haute-Saône’i osakonnas. Spetsialistid edenevad 2 hüpoteesi et selgitada kährikkoera ebaühtlast viibimist Prantsusmaal:

  • Saksamaa piirialadel võib selleks olla isendite hajumine Kesk-Euroopas väljakujunenud populatsioonidest;
  • Väljaspool ülalnimetatud piirkondi oleks isoleeritud isendite olemasolu tõenäolisem loomaaiaparkide, tsirkuste või neid kodustada püüdnud isendite põgenemise tõttu.

Mida kährikkoer sööb?

Imetaja järgib dieeti kõigesööja mis seega hõlmab loomset ja taimset päritolu toitu. Selle väga mitmekesine menüü sisaldab väikenärilisi (hiired, hiired), roomajaid (sisalikud), limused (nälkjad), kahepaiksed, väikelinnud, nende munad, aga ka raipe
(liha või kala). Kährikkoer lõpetab oma toidukorra taimedega, nagu marjad, seened või taimekasvatussaadused (melon, viinapuud, maisiseemned jne). Üldine ja oportunistlik, kohandub kergesti kohalike toiduressurssidega. Jaapanis ei ole haruldane näha koeri linnade äärealadel ekslemas, et otsida jäätmed.

Milline on kährikkoera elustiil?

Oma levikualal sagib koer sagedasti metsadesse madalal kõrgusel (alla 700m) sh võsa ja pillirooga piirnevad veekogud, samuti tihe ja niiske alusmets. Imetaja ei kaeva urgu, eelistab hõivata rebase või mägra poolt mahajäetud urgu. See võib ka lihtsalt maapinnale jääda, õõnsasse puusse või oksahunnikusse kokku rullituna. See hämarikliik ja öine magab terve päeva ja läheb päikeseloojangul toitu otsima. Pange tähele, et kährikkoer on ainus koer, kes magab talveunes. Detsembrist veebruarini on tegelikult perioodtalveunestus osalineilmub ainult kõige kuumematel päevadel.

Jätka lugemist:  Mesilane sumiseb: miks? Kuidas ? Millal ?

Kas kährikud on kahjulikud?

Kährikkoera peetakse a invasiivsed liigid, ehk invasiivsed võõrliigid (IAS), sest see koloniseeriks territooriumi põlispopulatsioonide arvelt (rünnakud lindudele pesitsusperioodil, saagi kahjustamine). Sellisena on see alates 2019. aastast kantud Euroopa Liidu jaoks murettekitavate IAS-i nimekirja. Selle reguleeriva raamistiku raames ei tohi looma importida, aretada, transportida, turustada ega tahtlikult loodusesse lasta. Selle hooldus vangistus on samuti keelatud. Prantsusmaal kehtib see jahiseadus ja see on tõenäoliselt klassifitseeritavate loomade nimekirjas kahjulikud prefektuuri määrusega. Seadus näeb seega ette, et kährikkoera võib lõksu püüda aastaringselt ja igas kohas. Seda võib hävitada ka laskmisega prefekti individuaalse loaga, mis on väljastatud jahi üldise lõppkuupäeva ja jahi üldavamise kuupäeva vahelisel ajal.

Kuidas kährikkoer paljuneb?

Kährikkoer elab üldiselt üksildane või paaris, kuid mõnikord võime teda kohata mõne sugulasega. See liik monogaamne
paaritab veebruarist, talvepuhkuse lõpus. Rööbas kestab tavaliselt 2–3 nädalat. Pärast ligikaudu 2-kuulist tiinust sünnitab emane 3–7 poega. Villase karvkattega kutsikad sünnivad pime ja hakka nägema nädala pärast. Territooriumi jälgides ja toitu otsides osaleb isane aktiivselt oma järglaste kasvatamises, kuni need on võõrutamine, umbes 10 kuu vanuselt. Noored jõuavad seksuaalne küpsus
oma esimesel sünnipäeval.

Kährikkoer: ohustatud liik?

Alates looduslikud kiskjad loomast võime tuua näiteks hundi, ilvese, raudkulli, öökulli või isegi kodukoera. THE kokkupõrkeid autod on samuti oluline suremuse põhjus. See väga arglik koer jääb sõiduki esitulede ees kivinenuks ja Jaapanis sureb igal aastal palju neist teedel. Kährikkoer ei ole ohustatud liik, seetõttu on ta loetletud kategoorias “väike mure” Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt ja selle suhtes ei kohaldata üheski riigis mingeid erilisi kaitsemeetmeid. Liigi eluiga on ligikaudu 7 aastat.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga