Must punakas, seinaööbik või punane saba

rougequeue noir 085314 650 400

Inimese kohaloluga kohanenud must punatäht elab linnas, maal ja mägedes, kus ta pesitseb seinte või kivide pragudes. Lisaks sellele, et see häbelik varblane laulab oma kopsude otsas, on ta kergesti märgatav ka tumeda sulestiku ja selgelt punase saba järgi. Suur plaan.

Lai levik musta punastardi jaoks

Must punatäht (Phoenicurus ochruros), seinaööbik ehk punasaba on Euraasia linnuliik, kelle levila ulatub Atlandi ookeanist Ida-Hiinani, peamiselt keskmistel laiuskraadidel. Loom kuulub seltsi Passeriformes (passerines) ja Muscapidae sugukonda. Must punakasvaja alamliiki on 6:

  • Phoenicurus ochruros gibraltariensis (Euroopa ja Põhja-Aafrika);
  • Phoenicurus ochruros ochruros (Väike-Aasia);
  • Phoenicurus ochruros semirufus (Lähis-Ida) ;
  • Phoenicurus ochruros phoenicuroides (Idad ja Aasia);
  • Phoenicurus ochruros murinus (Kesk-Aasia) ;
  • Phoenicurus ochruros rufiventris (Idad ja Aasia).

Must, hall ja oranž punastart

Sulestiku värvus varieerub sõltuvalt linnu levikust. Prantsusmaal leitud alamliik (gibraltariensis) on keha esiosa (kroon, kõri, rind, silmad) must, ülemised osad aga antratsiithalli tooni. Kõht näitab gradienti helehallist tumehallini. Teisese lennu sulgede välisservadel on tiibadel selgelt eristatav väike valkjas laik. Sabal on keskmiste sabasulgede tasemel tumepruun-hall toon, seejärel kaunistab kogu keha tagaosa enamikule punakatele liikidele omase oranži värviga. Emasloomal on sulestiku värvus kahvatum kui isasloomal. Pääsla pikkus on keskmiselt 14 cm, tiibade siruulatus 26 cm ja kaal 16–18 g.

Must punatäht, rändlind

Nagu eespool näha, elab must punatäht Euraasias, välja arvatud teatud põhjapoolsed piirkonnad, nagu Skandinaavia ja Venemaa, mis on lõunas vaid väga vähesel määral hõivatud. Seinaööbik koloniseerib ka Lähis-Ida, Aasia (v.a Kagu-Aasia ja Jaapan) ning Põhja-Aafrikat. Sügisel rändab Põhjala elanikkond Vahemere basseini talvitama, samal ajal kui Lääne-Euroopa populatsioonid on paiksed. Ida pool jõuavad rändajad India poolsaarele, Araabia poolsaarele ja Kirde-Aafrikasse. Levila lõunaosas teostab must punatäht lihtsalt kõrgusrännet, et pääseda liiga kuuma kliima eest. Seejärel leidub seda Maroko atlases, Põhja-Alžeeria, Iraani ja Kesk-Aasia, Pamiri ja Himaalaja mägedes.

Must punatäht, linna- ja mägede elanik

Pesitsemiseks ja jahipidamiseks eelistab must-punatihas lageda pinnase või vähese taimestikuga alasid kuni 2500 m kõrgusel. Liik on seega tavaline kivistes keskkondades – mägistel aladel ja mererannikul –, kus ta leiab oma eelistatud elupaiga: kivid, kaljud, kaljud, kivised nõlvad, kuristikud… Atraktsioon kaljuseintele, mis andis talle hüüdnime ööbiku. seinad. Varblane käib sageli ka põllumaadel, kust ta toitu leiab. Lind on kasvava linnastumisega hästi kohanenud kuni antropofiilseks liigiks, st inimestega asustatud paikades. Ei ole haruldane, et seda võib täheldada kodude katustel, olgu see siis äärealadel või linna südames.

Must punastart, söötjal haruldane

Must punatäht järgib sisuliselt putuktoidulist dieeti, mis koosneb erinevatest maismaa selgrootutest, peamiselt putukatest ja nende vastsetest: ämblikud, sajajalgsed, vihmaussid, väikesed molluskid jne. Ümbruskonna uurimiseks selgele toele istudes sööstab pääsulind otse oma saagile. lööb nad maa peal kinni. Ta teab ka, kuidas neid tiival kinni haarata, kuid kasutab seda jahipidamisviisi vähem. Merepiirkonnas võib must punatäht tarbida mõõna tõttu paljastatud minikoorelisi. Alates sügisest, kui loomset päritolu toitu napib, tõmbub müüriööbik väikestest puuviljadest ja marjadest valmistatud taimtoidu juurde, mida ta ei korja maast, vaid nopib puu otsast. Seemneid ei armasta must lind söötjates harva.

Must punatäht: vaevuselt koosnev liik

Seda häbeliku lindu on lihtne jälgida, sest inimese kohalolek teda ei hirmuta. Varjata püüdmata positsioneerib must punatäht end sageli silmapaistvalt vaiale, traadile või põõsale ning tõmbab tähelepanu rohkete hüüete ja eriti kõlavate lauludega. Kuival maal ebamugav, varblane on üldiselt mures ja liigub mööda maad närviliselt vertikaalselt saba vehkides. Must punatäht ei ole seltskondlik liik ega moodusta rühmitusi, välja arvatud mõned väikesed suguharud, mis võivad pesitsusajal moodustuda. Sellel aastaajal muutub isane agressiivseks ja territoriaalseks, jälitades iga tema domeeni sisenevat sissetungijat.

Poolkoopaline pesa must-punatihasele

Pesitsedes otsib must punatäht seinast või kaljuseinast kõikvõimalikke enam-vähem lahtisi lõhesid. Hoonel pesitseb lind katuse all, seina ülaosas või konstruktsioonitalal. Varblane ehitab suure lahtise pesa, kasutades kuivasid taimi: oksi, lehti, rohtu, juuri, põhku, sammalt jne. Karvade ja sulgedega vooderdatud tassi muneb emane 4–6 säravvalget muna, mida ta haudub. umbes 13 päeva. Mõlemad vanemad toidavad tibusid umbes 2 nädalat, seejärel veel 15 päeva kuni 3 nädalat pärast väljalendu. Must punatihas annab aastas 2–3 poega ja naaseb alati samale kohale pesitsema.

Must punatäht, tavaline ja laialt levinud

Kodukassid ja teatud röövloomad on musta punatihase peamised kiskjad. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt kõige vähem muret tekitavaks liigitatud loom on laialt levinud ja oma levilapiirkonnas sageli levinud. Sellisena ei peeta seda ohustatud liigiks. Prantsusmaal viidatakse pääsulindudele ministri 29. oktoobri 2009. aasta määruses, millega kehtestatakse kogu territooriumil kaitstavate lindude nimekiri ja nende kaitse tähtajad. Musta punatähni eluiga on 8–10 aastat.

Jätka lugemist:  Siberi katku kärbes või stomox, kipitav kärbes!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga