Watusi, tohutute sarvedega koduveised!

watusi 151453 1200 738

Nõbu Aafrika Meie Euroopa kodulehmast eristavad watusi tohutud sarved, mille tiibade siruulatus võib ületada 2 meetrit. Paljud Ida-Aafrika hõimud pidasid seda kuningate veisteks ning see sümboliseerib rikkust ja võimu. Seda kingitakse pulmadeks või vahetatakse küladevahelise konflikti lahendamiseks. Saame tuttavaks watusidega – loomaga, kes on suurepäraselt kohanenud piirkondadega, kus on vaeva nähtud põud.

Kes on watusi?

Watusi (Bos taurus primigenius) on Kesk- ja Ida-Aafrikast pärit koduveis, kus teda peetakse pühaks loomaks, sotsiaalse prestiiži sümboliks. See kuulub järjekorda artiodaktüülid
ja bovidide perekond. Nimetatakse ka ankole-watusi, selle nimi pärineb “watutsi”, suahiili mitmuse sõnast tutsi (karjakasvatajad). Tema esivanem aurohid (Bos primigeenius) olid juba pikad sarved, mida tõendavad mitmed kaljuteosed (näiteks Lascaux’ koobaste omad). Indias umbes 2 miljonit aastat tagasi ilmunud metsloom auroch levis seejärel üle Euraasia. Samal ajal läks see kõrvale 3 alamliiki
:

  • Euroopa ja Lähis-Ida aurohid (Bos primigenius primigenius) tekitas küürutud koduloomad, mille hulka kuulub eelkõige Euroopa lehm (Bos taurus taurus) ;
  • Aasia või India aurohhid (Bos primigenius namadicus) põlvnesid kühmudega koduveistest, nagu sebu (Bos taurus indicus) ;
  • Põhja-Aafrika aurohid (Bos primigenius africanus).

Kus watusi elab?

Watusi elab savannid ja stepid Kesk- ja Ida-Aafrikas, eriti Ida-Aafrika järvede piirkonnas. Riigid, kus selle aretus on kõige levinum, on Uganda, Rwanda, Burundi, Kongo Demokraatlik Vabariik ja Tansaania. Neid veiseid on imporditud ka mujale maailma (Põhja-Ameerikasse, Euroopasse, Austraaliasse jne), kus nad tekitavad turismistruktuurides sensatsiooni. sisse Prantsusmaa, saab seda imetleda mitmes loomaaias, nagu Thoiry (78), Maubeuge (59), Boissière du Doré (44), Peaugres Safari (07) või Sigeani Aafrika kaitseala (60) . Watuside esinemine väljaspool Aafrikat on aga väga marginaalne.

Kuidas watusi välja näeb?

Watusi turjakõrgus on umbes 1,70 m ja kaal 500 kg kuni 1 tonn. Loomal on jõuline ja lihaseline morfoloogia, piklik pea, keskmise suurusega kõrvad ja üldiselt lai koon. THE seksuaalne dimorfism on üsna väljendunud: isased on suuremad, nende sarved on suuremad ja neil on õlgade kõrgusel küür (rasvavaru). Watusi lühike sile karv võtab tooni punapea, millega sageli kaasnevad rohkem või vähem olulised valged laigud. Samuti kohtame musta karvaga, valgete laikudega täpilisi isendeid (harakas).

Millest on tehtud watuside sarved?

Watusi esimene eristav tunnus on selle tohutud sarved, mis võivad ulatuda 2,40 meetrini ja kaaluda umbes 15 kg. Nagu kõik veised, koosnevad needki keratiin, kiuline valk, mida leidub loomade sarvkudedes, sealhulgas kabjades ja küüntes. Selle veise sarved on lüürakujulised, kõverduvad väljapoole ja tõusevad ülespoole. Watuside õnneks on sisemus osaliselt õõnes, muidu ei kannataks ta oma pea raskust. Selle sarvede imposantne suurus võimaldab imetajal seda reguleerida kehatemperatuur soojust hajutades, aga ka end kiskjate eest kaitstes. Neid eksponeeritakse uhkelt veisenäitustel ja võistlustel, mistõttu on watusid oma ilu ja muljetavaldava välimuse poolest eriti hinnatud tõug.

Mis eesmärkidel watusi kasvatatakse?

Watusil on kuulekas ja väga seltskondlik mis hõlbustab selle paljunemist. Isegi kui see ei anna palju piima, võimaldab selle tootmine juustu valmistada, samal ajal kui selle liha tarbitakse mõnikord tseremooniate ajal. Selle sõnnik kuivatatakse, et seejärel teha majade seinu või kasutada seda põlev. Selle nahk muudetakse riiete, vaipade ja voodipesu valmistamiseks nahaks. Kohati kasutatakse selle uriini köögiriistade desinfitseerimiseks. Watusi kasutatakse ka põllumajandustöödel veoloomana. Loom on hinnatud kohalike elanike seas, sest lisaks sellele, et ta on kuumakindel ja erinev haigusedkohaneb see kehva söödakvaliteedi ja põuast tingitud veepuudusega.

Miks on watusi püha?

Lisaks majanduslikule huvile on watusidel teatud Aafrika hõimude seas tugev sümboolika. Kui loom on ühtaegu püha ja kasulik, siis karja omamine on märk sellest võimsus ja rikkust perele. Üksikisiku staatus sõltub tema kariloomade tähtsusest ja ilust. Kui kariloomad on küla omand, võib peade vahetus pitseerida allkirja liidulepingud, tugevdada sõprust ja lahendada konflikte. Pole harvad juhud, kui pulmas pakutakse watusi kaasavaraks. Väljaspool tseremoniaalset konteksti selle liha ei tarbita ja looma ei tapeta. Küll aga võib looma reiele teha kerge lõike, et tema kätte võtta veri ja jooge seda kuumalt, et saada jõudu ja elujõudu, nagu traditsioon ette näeb.

Millest watusi toitub?

Watusi järgib taimtoidulist dieeti. Kuivõrd mäletsejalised, neelab kiiresti suure koguse taimi, mida ta talletab oma vatsas (veiste esimene kõht, mis asub kõhuõõnes). Seejärel regurgiteerib loom osa sisust toidubooluse kujul, mille ta närib ja uuesti alla neelab. See liik seltskondlik kes elavad suurtes karjades, kipuvad üle karjatama, kahjustades teisi taimetoitlasi, nagu antiloobid, sebrad või gnuud. Nagu eespool märgitud, eristub watusi selle poolest kohanemisvõime kuivadesse piirkondadesse ja suudab ellu jääda, kui toitu on vähe ja vett napib.

Kuidas watusi paljuneb?

Naiste inna tsükkel kordub tavaliselt iga 21 päeva järel. Isased tuvastavad, kui lehmad kasutavad kuumust keemilised signaalid ja käitumuslikud. Erinevalt teistest imetajatest ei tekita rööbastik rivaalide vahel ägedaid võitlusi paaritumisõiguse pärast. Pärast viljastamist hakkab emane a rasedusaeg 9–10 kuud, mille jooksul loode areneb emakas. Enamasti koosneb pesakond ainult ühest vasikast, kes kaalub sündides 14–23 kg. Karjas vastutab tädi (kaitselehm) poegade jälgimise ja kaitsmise eest terve päeva. Öösiti noored magavad karja keskpunkt, mida ümbritsevad täiskasvanud, kes ei kõhkle oma sarvi kasutamast, et kaitsta end kiskjate eest. Võõrutamine toimub 6 kuu pärast ja seksuaalne küpsus saavutatakse umbes 2-aastaselt. Watusi eeldatav eluiga on umbes 25 aastat.

Kas watusi on ohustatud liik?

Üldiselt ei ähvarda koduloomi väljasuremine, sest nad on inimeste poolt kaitstud. Watusi vajab aga suuri ruume ja rahvastiku kasv – muu hulgas – viib selleni karjamaade vähendamine
saadaval (külade konfliktiallikas). Väiketalunikel võib seega tekkida raskusi oma kariloomade söötmisel ja nad loobuvad selle tõu aretamisest, eelistades teisi, kes on vähem ahned ja toodavad rohkem piima. Need loomad ei ole aga tulusamad, kuna põua ja haiguste suhtes vähem vastupidavad sunnivad kasvatajaid kasutama kulukaid ravimeetodeid. antibiootikumid ja antiparasiitikumid. Kuna paljud põllumehed ei tea, mida teha, pöörduvad nad nüüd põllumajanduse poole. Kui see suundumus jätkub, võib see kaasa tuua väljasuremine põlisrahvaste rassi ja sellega kaasnevate traditsioonide osas on see igal juhul teatud Ida-Aafrika hõimude hirm.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 04.02.2024

Jätka lugemist:  Lumekull: valge lind suurte kollaste silmadega, Quebeci embleem

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga