Rästas, väga häbelik pääsulind

grive draine 155537 1200 738

Musträstas, kes armastab mardikaid ja puuvõõrikuid, hõivab keskkonda poolavatud kes pakuvad talle tuba ja toitlustust. Loomulikult kahtlane, see suur pääsulind on pidevalt valvel, valmis põgenema vähimagi häire korral. Kütitav Prantsusmaal, paksem rästad tunneb kergesti ära nende helehalli sulestiku järgi, mis on rohkelt mustakirju. Portree.

Kes on äravoolurästas?

Soor voolab (Turdus viscivorus) kuulub sugukonda Turdidae, pääsupojad keskmise kuni suure suurusega, näiteks musträstas, robin ja ööbik. Musträstas on keskmiselt 28 cm pikk ja 45 cm tiibade siruulatus. 110–160 g kaal on rästadest suurim. Me taandame 3 alamliiki
rästa äravoolud vastavalt levialale:

  • Turdus viscivorus viscivorus elab Euroopas (Suurbritannia, Rootsi, Norra, Soome, Lääne-Venemaa, Prantsusmaa, Hispaania, Portugal, Itaalia, Türgi, Kreeka) Põhja-Iraaki ja Loode-Iraani;
  • Turdus viscivorus deichlerilõunapoolsemalt, esineb Marokos, Atlase mägedes, Alžeerias, Tuneesias, Korsikal ja Itaalias (Sardiinias);
  • Turdus viscivorus bonapartei on levinud Siberis, Afganistanis, Pakistanis, Himaalajas, Nepalis, Kasahstanis, Türkmenistanis ja eelkõige Põhja-Iraanis.

Kuidas musträstast ära tunda?

Euroopa äravoolurästa tunneb esmalt ära selle suure suuruse järgi. Välimuselt väga kahvatu, sellel on ülaosa tavaline hall vaid katkestatud kergete piiridega lennusulgedel ja tiivakatted. Selle rind, kõht ja küljed on valkjas, mis on täpiline paljude suurte mustade laikudega. Põsel, silma all ja kõrvakanali taga on mustjas joon. Tema silmad on tumedad ja paks nokk on tume, põhjas kollane. Tema jalad on kollased. Alamliik bonapartei on veidi suurem (30cm), peal pikemad ja kahvatumad tiivad. Alamliik deichleri on sulestik sarnane bonapartei kuid selle suurus on võrreldav viskoosse omaga. Kuivendatud rästast ei esine seksuaalne dimorfism.

Kus musträstas elab?

Kuivendav rästas koloniseerib suure osa Lääne-Palearktika domeenist. Tema globaalne levitamine ulatub Suurbritanniast Lõuna-Siberini, Skandinaaviast Magribi reljeefideni, läbi Väike- ja Kesk-Aasia kuni Himaalajani. Elupaiga valikul lähtutakse 2 kriteeriumi : ühelt poolt avatud poollagedatele kohtadele, kus on kerge juurdepääs maapinnale toitumiseks ja teiselt poolt kerged metsamaad pesitsemiseks. Meie piirkondades kipub liik asustatud keskkondadest eemale hoidma, otsides okaspuude, pöökide ja segametsadega tasandikke ja mägimetsi, metsaservi, salusid, raiesmikuid ja puiskarjamaid. sisse Vahemere, külastab ta sageli künklikke ja mägiseid alasid, mis on täis viljapuuaedu, okaspuid, kadakaid või segametsi. Magribis ja selle levikuala idaosas leidub teda kuni 1700 m kõrgusel.

Kuhu musträstas rändab?

Kuivendava rästa pesitsusala ulatub kogu Euroopasse, kuid 3 piirkonda eriti paistavad silma: Skandinaavia, Venemaa ja Suurbritannia. Külma talvega kontinentaalse kliima tõttu on põhja- ja idapoolsed populatsioonid rändavad. Skandinaaviast ja Kesk-Euroopast pärit isendid talvitavad Belgiast Põhja-Hispaaniasse, sealhulgas Lõuna- ja Lääne-Hispaaniasse. Prantsusmaa. Teised ühinevad Põhja-Aafrikas elavate lindudega. Briti tööjõud näib olevat üsna istuv või liigub läheduses. Migrandid suunduvad üldiselt Edela-Prantsusmaa poole. Soomes ja Rootsis rõngastatud isenditel tehtud vaatlused näitavad rännet Kagu-Euroopa suunas. Ida alamliik bonapartei, mis asub Himaalajas, talvitab lõunapoolsematel laiuskraadidel: Ida-Venemaal, Kasahstanis ja Tadžikistanis. Levila lõuna- ja läänepoolsemad populatsioonid on peaaegu kõik istuvnäiteks alamliigi liikmed deichleri. Tagasiränne algab veebruaris talvitusalast põhja pool, veebruari lõpus Vahemere ümbruses ja märtsis Magribis viibinud kuivendatud rästastel.

Millest musträstas toitub?

Kuivendatud rästas võtab dieedi kõigesööja aastaringselt, segades taimi ja selgrootuid. Kevad-suvel tarbib ta peamiselt putukaid ja nende vastseid. THE mardikad on tema lemmiktoit, millele järgnevad ritsikad, rohutirtsud, sipelgad, liblikad, aga ka ämblikud, vihmaussid ja maod (teod, nälkjad). Pesitsusajal jahib rästas osariigis saaki vastne oma poegi toita. Ta otsib maapinnalt putukaid, liikudes väikeste hüpetega ja eemaldades nokaga kõike, mis võib neid varjata. Tüdrukule meeldivad ka paljud teised puuviljad, viirpuu, pihlaka, valge servi, ligusse, kadaka, sarikapuu, kibuvitsa, metskirsipuu, luuderohu, õuna, mooruspuu, viinapuu või maas langenud metsmaasika marjad ja seemned. Sügis-talvel koosneb selle menüü peamiselt taimsetest materjalidest, mida täiendavad saadaolevad selgrootud. Kuivendatud rästas teatavasti pidutseb puuvõõrik mille üks peamisi levitajaid oma väljaheidetega on. See võlgneb oma teadusliku nime sellele parasiitaimele, ladina keeles “viscivorus”, mis tähendab “puuvõõriku sööja”.

Drenaažirästas: milline on tema elustiil?

Kardetava temperamendiga musträstas on pidevalt valvel ja väidetavalt on rästast kõige kahtlustavam. See rämps pole oma poolest tuntud seltskondlikkus ja kuigi migrandid liiguvad mõnikord väikestes lahtistes rühmades, on see nähtus ebatavaline. Lind elab üldiselt üksikuna, isegi pesitsusajal. Monogaamne Ja territoriaalne, kaitseb musträstas oma piirkonda, eriti paaritumisperioodil, ja võib olla sissetungijate suhtes agressiivne. Suure puu otsas istuv isane kinnitab oma kohalolekut lihtsate korduvate mustritega kõrge häälega lauluga. Paarid hakkavad moodustuma talve lõpp, pesitsema märtsist juulini-augustini põhjapoolsetest piirkondadest pärit rändajatele. Mida lõuna poole liigute, seda varasem sigimine algab.

Kuidas linnupoegi kasvatatakse?

Emaslind ehitab pesa 5–10 m kõrgusele kahvel suurest puust. Sellest saab üsna suure tassi, mille keskmine välisläbimõõt on 18 cm ja siseläbimõõt 10 cm. Tass on kootud kuivade varte, juurte, sambla ja sambliku abil. Interjöör on vormitud muda
ja vooderdatud okste ja lehtedega. Emane muneb kõige sagedamini 4 muna, kergelt sinakas- või kahvaturohelised ja helepruuni peenetäpilised. L’inkubeerimine – mis kestab 12–15 päeva – teostab peamiselt emane. Poegasid toidavad pesas mõlemad vanemad, kuid on tavaline, et isane jätkab üksinda toitmist, kui tema partner haudub teist sidurit. Tibud jäävad pesasse 2 nädalat ja väljuvad 2 nädalat pärast esimest lendu. Kuivendatud rästas esineb sageli 2 poegavõi isegi 3 olenevalt selle levikupiirkonnast.

Kas musträstas on ohustatud liik?

Musträstas on lind levinud mida ei peeta ohustatud liigiks. Sellisena on see Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimekirjas kõige vähem murettekitavas kategoorias. Prantsusmaal kuulub see jahitavate ulukite hulka. Alates oht
(v.a looduslik röövloom), mis võib mõjutada kuivendatud rästapopulatsioone, sealhulgas: jahipidamine, ilmastikutingimused (liikide rände ja leviku määrav tegur) ja nende arvukuse vähendamine. elupaigad. Liigi ellujäämiseks vajab maastikke vaheldumisi avatud keskkonda (niidud, nõmmed, haritavad alad) ja salusid, salusid, pikki hekke suurte puudega. Igasugune nende keskkondade muutmine on talle ebasoodne. Musträsta eluiga on 11 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 18.02.2024 Passereau

Jätka lugemist:  Mida orav sööb? Kas me saame teda talvel toita?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga