Peamiselt metsas elav haritihane

mesange huppee 062157 650 400

Oma nime võlgneb haritihane peas seisvale mütsile. Euroopas ja Prantsusmaal väga levinud väike pääsulind sagedased peamiselt okasmetsadesse, kus ta leiab toitu ja tunneb end turvaliselt. Kodulinnu portree, kes peaaegu ei eksi oma territooriumilt.

Paridae perekonnast

haritihane (Lophophanes cristatus) kuulub sugukonda Paridae, väikesed kuni keskmise suurusega jässakad pääsusilmad. Seda perekonda iseloomustab sirge nokk, üsna lühike, kuid võimas, võimaldades tal läbistada kõvade seemnete kesta või kaevata surnud puitu. Selle tugevad küünistega jalad on kohandunud metsakeskkonnaga, kus lind areneb, klammerdudes okste külge ja uurides puid igas asendis, ka tagurpidi. Paridae on jagatud seitsmeks alamliigiks, mis erinevad värvi intensiivsuse poolest.

Tutt-tihas

Mustvalgetriibuline erektsiooniline hari, emasel lühem, võimaldab haritihast eristada kõigist teistest Prantsusmaal pesitsevatest väikelindudest. Selle selg on hallikaspruun, küljed on punase varjundiga ja alumine pool kreemikasvalge. Selle valge pea kannab musta silmaklambrit ja kaelal on võrdselt must rinnahoidja ja krae. Täiskasvanutel on silm punane, noortel pruun. Varblase pikkus on umbes 11 cm ja kaal 10–13 g.

Hari-tihane, väga euroopalik

Haritihas elab suuremas osas Euroopast, Hispaaniast Uurali ja Skandinaaviast Põhja-Kreekani. Ta puudub Itaalias ja Suurbritannias (välja arvatud Šotimaal, kus elab väike elanikkond) ning Skandinaavia äärmuslikus põhjas. Prantsusmaal leidub seda peaaegu kõikjal, välja arvatud Korsikal. Peamiselt satub lind okasmetsadesse (kuused, kuused, männid) ja harvemini segametsadesse või puhtaid lehtpuid. Teda täheldatakse nii tasandikel kui ka mägedes, kus ta mõnikord väljaspool pesitsusperioodi ulatub kuni 2300 meetri kõrgusele. Haritihane käib sageli ka soodsate tingimustega parkides ja aedades, näiteks söötmiskohtades.

Hari-tihane, seltsiv lind

Haritihane on istuv liik, kes hoiab oma territooriumi ja kaitseb seda aastaringselt. Mitte häbelik, vaid diskreetne, raskesti ligipääsetav, eelistades varjus püsimist ja lagendikust põgenemist. Nagu kõik tihased, elab see liik tavaliselt koopas ja kaevab surnud või mädanenud puidu kändudesse oma augu. Seltskondlik lind hindab kõrgelt liigikaaslaste seltskonda, kes jagavad samu biotoope (muud tihased, tihased, pugejad) ja kellega koos ta halbadel päevadel toitu otsib.

Hari-tihane, kaugelenägev liik

Haritihane toitub peamiselt väikestest selgrootutest nagu ämblikud, lehetäid, molluskid, vihmaussid ja vastsed (eriti röövikud). Väljaspool pesitsusperioodi tarbib ta okaspuude kõrgustest nokitud seemneid, aga ka marju, pungi ja mõningaid alusmetsas või maapinnal leiduvaid vilju. Talve hakul kogub varblane toiduvarusid, mille ta peidab vaigusesse kooresse ja katab sülje või ämblikuvõrkudega. Külmal aastaajal jagavad neid söötmiskohti sageli kõik rühma liikmed.

Haritihas: ustav paar

Monogaamne liik, haritihas säilitab oma paarilise sidemeid kogu elu. Paaritusajal teeb emane mädapuu tüve või kännu sisse augu. Selle umbes kolme meetri kõrgusel asuvas pesas on samblast, samblikust ja kõrrelistest tops ning karvadest, villast ja sulgedest vaip. Siin munetakse aprillist maini 5–7 muna. Kahenädalase haudumise tagab ema, keda isane tuleb regulaarselt toitma. Mõlemad vanemad toidavad oma tibusid ämblike ja mõne okaspuuseemnega. Pojad tõusevad lendu umbes kahekümne päeva pärast, kuid jäävad söötmiseks veel kuuks täiskasvanust sõltuvaks.

Laienev haritihane

Röövlid, nagu euroopa kull ja väike öökull, on pääsulindude populatsioonis kasside järel teine ​​röövloomade allikas. Suur-kirjurähn on tutt-tihase pesade põhikiskja. Vähesel määral võivad mune või tibusid rünnata närilised ja oportunistlikud närilised (märts, märss, orav). Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt kõige vähem muret tekitavaks liigiks liigitatud liik ei ole praegu ohus. Alates 1981. aastast Prantsusmaal kaitstud lind kogeb metsade tungimise tõttu isegi laienemist. Haritihase eluiga on looduses 5–8 aastat.

Jätka lugemist:  Mesilane, silmapaistev tolmeldaja, loodusele hädavajalik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga