Kas prussakad teavad, kuidas lennata?

cafard voler 090809 650 400

Enamikul prussakatest on kaks paari tiibu. Elytra omamine ei tähenda aga paljude nende putukate jaoks, et nad oskavad lennata. Enamik prussakaid langeb ohu vältimiseks punktist A punkti B. Lisaks on see võime ainult isastel prussakatel. Kuigi enamik meie koduprussakaid libiseb, on mõned väga head piloodid, eriti looduslike liikide seas. Niisiis, kes on planeedi kõige kuulsamad liuglevad ja lendavad prussakad? Kas nende ebameeldivate putukate sissetung peaks panema teid kartma voodile või diivanile maandumist? Seda kutsumegi kohe avastama.

Purilennukid, prussakad, kes eelistavad põgenemiseks kasutada oma parimat relva

Paljudest prussakate (Blattela) perekondadest ja alarühmadest, millest 30 peetakse üle maailma kahjuriteks, kasutab vaid käputäis ohtu põgenemiseks või vertikaalsete liikide puhul, nagu saksa prussakas, ühinevad toiduotsinguga. Nende sihvakas lame kere on roomamiseks ja kiireks jooksmiseks voolujooneline: oma mõõtmetega võrreldes võivad nad saavutada kiirust 5 km/h. Nende eksoskeleti paindlikkus võimaldab neil libiseda kõikidesse tühimikesse, mis on mõnikord meie silmadele nähtamatud. Nende liikide hulgas on emasloomad enamasti tiibadeta, ainult isastel on libisemisvõime.

Saksa prussakas, libisemisvõimeline kahjur

Meie kodudes leiduvate soovimatute hulgas on Saksamaal endiselt levinuim prussakas Prantsusmaal. Seda leidub kõigil mandritel, välja arvatud Antarktika. Lisaks inimesele ohtlike haigustekitajate kandmisele on tal väga kiire paljunemiskiirus. Nagu kõik kahjulikud prussakad, ei ole lendamine nende eelistatud transpordivahend. Ohu korral või vajadusest võib prussakas siiski oma kaks paari tiibu välja panna ja kasutada oma läbipaistvat elytrat punktist A punkti B libisemiseks või maandumise tagamiseks.

Jätka lugemist:  Kalaparv: määratlus, omadused, milline organisatsioon?

Idamaine prussakas, teine ​​libisev kahjur

Ka meie interjööridesse armunud idamaine prussakas oskab lennata lühikestel vahemaadel. Suutmata siledatel pindadel ronida, on lennuorganitest sellest vähe kasu. Lisaks ei võimalda selle vähendatud elytra isastel ja veelgi väiksem emastel ning raske ja pikk keha lendu: see garaažide ja põrandate prussakas on roomamiseks palju paremini varustatud.

Suriname prussakas

Puitu söövad putukad, Suriname prussakad, partenogeneetilise paljunemisega ovoviviparous, hõljuvad tõenäoliselt ainult isased. See (Blaberidae Pycnoscelinae), kes võib muneda viljastamata mune, kaevab söötmiseks puitu. See on üks prussakatest, mis on võimeline akendele ronima, keda kasvatatakse teiste loomade toitmiseks või nn lemmikprussakatena. Kui see lendab, siis üldiselt lühikestel vahemaadel.

Enamik kahjulikke prussakaid on peamiselt roomajad, kes eelistavad toitumiseks ja paljunemiseks hämarat valgust ja pimedust. Tuleb märkida, et kõigi prussakaliikide puhul on tiivad ainult imago või täiskasvanud.

Lendavad prussakad

Vähesed kahjulikud liigid on tegelikult võimelised prussakates lendama, nende morfoloogia ei ole lihtsalt pikkade lendude jaoks kohandatud. Looduses on selliste metsikute liikide, nagu metsprussakad, ellitrad piisavalt arenenud, et võimaldada neil oma keha õhus juhtida.

Austraalia prussakas, kahjur, kes ei karda õhku tõusta

Pikatiivaline liik (Periplaneta australasiae) on Austraaliasse sisse toodud kosmopoliitne liik. Arvatakse, et see pärineb Aafrikast, kuna see õitseb niiskes ja soojas keskkonnas. Looduses hindab ta niiskeid kohti ja tunneb rõõmu taimestikust või lagunevast loomsest ainest. Meie kodus, kõigesööja, võib see ahmida magusaid toite, rasvu, liha, aga ka küünelõikeid, juukseid, surnud putukaid, nahkjalatseid või teie raamatute ja paberi köiteid. Pea ümber leitud tiibade kollane värvus eristab teda Ameerika Ühendriikides leitud prussakast (Periplaneta fuliginosa). Viimased suudavad lennata ka lühikesi vahemaid.

Põgenev lobopteran

(Loboptera decipiens) on kõige levinum liik Euroopas, eriti Vahemere ümbruses. Emane, isasloomast suurem, ei ole lennuvõimeline. Täiskasvanute suurus on 13–30 mm. Selle tunneb ära sügavmust keha järgi, mida tõstab esile kreemikasvalge ääris rinnal ja kõhul. See metsik prussakas peidab end surnud puidu all ja eelistab elada vabas õhus kui meie kodudes. Isane putukas võib lehvitada lühikesi vahemaid.

Jätka lugemist:  Miks tsikaadid laulavad ainult suvel?

Kuuba prussakas

See lendamiseks eriti andekas putukas, mille pikkus on isasel 15 mm ja emasel kuni 24 mm, suudab lennata. Värvuselt kahvaturohelisest kollaseni, nende levikuala puudutab ilmselt Kuubat, aga ka Kariibi mere piirkonda, Floridat ja Texast. Aktiivsed päeval ja öösel täiskasvanud kuusjalgsed projitseerivad õhku, et koloniseerida uusi territooriume tänu oma tihedale elytrale. Nad on väga populaarsed koduputukatena, aga ka roomajate või ämblike toitmiseks.

Suurim lendav prussakas

Kesk-Ameerikast pärit prussakas (Megaloblatta spp), mis võib tiibu sirutades ulatuda 10 cm pikkuseks ja tiibade siruulatuseni 18 cm. Selle populatsioon on ka Lõuna-Ameerikas. Kuigi see on väga muljetavaldav, ei peeta seda kahjuriks ja see ei lähene inimesele. Nümfid, nagu nende vanemad, on tähelepanuväärsed oma suuruse ja musta värvi poolest. Prussakad (Megaloblatta spp) hindavad niisket ja sooja keskkonda. Nad toituvad puukoorest ega kõhkle puude otsa ronimast. Nagu paljud putukad, kasutavad prussakad kiskjate tõrjumiseks stridulatsiooni.

Kuidas valmistatakse prussakate lennuorganeid?

Morfoloogia on kõigi prussakate puhul sama, olenemata sellest, kas neid peetakse kahjulikeks või mitte. Keha massi toetamiseks halvasti kohanenud prussakate õrnad ja õhukesed tiivad on mõeldud pigem hüppe toetamiseks või kukkumise aeglustamiseks. Isegi prussakad, kes suudavad lennata, on piiratud lühikeste vahemaadega. Enamik emaseid prussakaid, olenemata nende kuuluvusest, ei suuda lennata, kuna nende tagatiivad on liiga lühikesed.

Kahe paari tiibadega varustatud eesmised kaitsevad putuka keha ja tagumised tiivad, hapramad ja poolläbipaistvamad. Esitiivad, vastupidavad ja läbipaistmatud, rulluvad lahti, et võimaldada tagumisel elytral ja loomal sooritada hüppeid või lende piisavalt arenenud elytraga liikide puhul.

Ainult imagod saavad oma elytrat kasutada. Tegelikult saavad täiskasvanud inimesega igati sarnase nümfi tiivad kuju alles viimase sulamise lõpus.

Jätka lugemist:  Põhja-Gannet, üks suurimaid merelinde

Prussakas: eriti tõhus morfoloogia roomamiseks ja peitmiseks

Lisaks suurusele või prussakate paljunemistsükli erinevustele on neil putukatel sarnane keha, mis on loodud jooksmiseks ja väikseimatesse tühikutesse libisemiseks. Prussakal on tugev eksoskelett, mis koosneb kõhust, suust, silmadest, kahest antennist ja 6 jalast. Neil on ka kaks paari iseseisvaid tiibu. Nende jalad, suud ja kõht sisaldavad sensoorseid organeid, mis võimaldavad neil tuvastada häireid nii välisõhus kui ka toidus või sõbra juuresolekul. Eelistades ööd või hämarust, kohtab päeval mõnda isendit väga harva. Ja isegi kui see juhuslik kohtumine juhtub, on see tänu selle tihedalt asetsevate jalgadele ja liigutuste tuvastamise lihtsusele niipea, kui valguse sisse lülitate, juba kadunud. Lisaks tugevale eksoskeletile on viimasel ka suur paindlikkus, mis võimaldab putukatel end tasandada, et peituda väikseimagi prao sisse. Seetõttu ei pea prussakas teie ega tema kiskjate eest põgenemiseks minema lendama.

Kuigi see putukas puhastab loodust ja toitub rohkem mädanevast toidust, kannavad nad endaga kaasas palju haigustekitajaid. Tagamaks, et need soovimatud inimesed poleks teie kodus elama asunud, on kõige parem nende kohalolek kiiresti tuvastada ja kutsuda spetsialist neist lahti.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga