Bengali tiiger: kus ja kuidas ta elab? Kas ta on endiselt ohus?

tigre du bengale 150713 1200 738

Fotokrediit: Charles J. Sharp

20. sajandi jooksul suri välja kaheksast tiigri alamliigist 3. Ilma kaitsemeede, võib majesteetlik Bengali tiiger ühel päeval seda hukatuslikku nimekirja pikendada. Selle suure kassi populatsioon on asunike ja maharadžade ajast alates dramaatiliselt langenud, kasvades 100 000 isendilt praeguseks 4000-le. Alati jahtinud salakütid, Bengali tiiger on praegu looduses elavate tiigrite kõige ohustatuim alamliik. Portree uhkest olendist, kes peidab end metsade vahelIndia
ja Bangladesh.

Kes on Bengali tiiger?

Bengali tiiger (Panthera tigris tigris) on seltsi kuuluv imetaja lihasööjad ja perekond Felidae. Suurem osa selle elanikkonnast on koondunud territooriumile, mis piirneb India ja Bangladeshiga. Paarsada isendit leiame ka Nepalis, Bhutanis ja Birmas. Bengali tiigri elupaigas on mitmesuguseid ökosüsteeme, kuid selle peamiseks tunnuseks on paks taimestik mis võimaldab tal saaki küttimiseks maskeerida. Kassile meeldivad eriti niisked metsad, džunglid, soised alad ja eelkõige nende keskkond mangroovid jõgede poolt rikkalikult kastetud. Bengali tiiger otsib veepunkte mitte ainult janu kustutamiseks, vaid ka suurte rohusööjate püüdmiseks, kes sinna jooma tulevad.

Millised on Bengali tiigri omadused?

Kassil on sama värvimuster oranži karvaga tiigrite ja vertikaalsed jooned mustad või pruunid, mis muutuvad sabal rõngasteks. Ventraalne osa ja jalgade sisekülg on varjundiga valge või kreemjas, samuti mustaga. Imiteerides džunglis valguse ja varju mõju, võimaldab see iseloomulik karvkate Bengali tiigril oma keskkonda sulanduda, et saaki paremini üllatada. Sihvaka ja võimsa kehaga isasloomade pikkus on koos sabaga kuni 3 m, turjakõrgus 1 m ja kaal keskmiselt 225 kilo. Väiksemad, emased on 2,5 m pikkused ja kaaluvad umbes 135 kilo. Oma olemuselt üksildane bengali tiiger ei armasta oma territooriumi jagada ja teeb sellest tuntuks, piiritledes oma linnuse uriinekskremente ja puude koort purustades.

Mida Bengali tiiger jahib?

Bengali tiiger on kiskja üksildane Ja öine mis toitub eelkõige hirvedest, ahvidest, metssigadest, pühvlitest ja isegi gauridest (gayals), mis on maailma suurimad veised. Need kaaluvad kuni 1 tonnehk 3 korda suurem kui tiigri kaal. Mass, mille kass peab vedama turvalisse kohta, sest ta sööb saaki kohapeal harva. Kui vähegi võimalik, vaatab tiiger haavatavatele loomadele (vanad, vigastatud, haiged), tiined emased või noored loomad, kelle kiirus on väiksem. Võimas ja lühikestel distantsidel kiire tiigril puudub pikal kiirusel jooksmiseks vajalik vastupidavus. Seega ei ole ta võimeline jälitama hirve, kes võib ulatuda 75 km/h, rohkem kui 500 m. Seetõttu tugineb ta kamuflaažile ja üllatuse element loomi püüdma. Lihasööja eelistab seetõttu jahti pidada varitsedes. Kui sihtmärk on tema vaateväljas, läheneb ta sellele diskreetselt roomates. Pimestava hüppega ründab ta küljelt või tagant, uputades oma küünised ja kihvad väikese saagi kaela või kurku, et lämmatada suuri veiseid. Päevasel ajal puhkab bengali tiiger ja läheb õhtuhämaruses uuesti jahti pidama.

Kuidas Bengali tiiger paljuneb?

Kui Bengali tiigri paljunemine võib toimuda aastaringselt, täheldatakse haripunkti novembrist aprillini. Emane kuumeneb iga 3–9 nädala järel, kuid väetamine on võimalik vaid lühikese 3–6 päeva jooksul. Pärast paaritumist hülgab isane oma partneri, kes hoolitseb nende järglaste üksi kasvatamise eest. Umbes 3 ja poole kuu pikkuse tiinuse lõpus toob emane ilmale 2–4 poega, kes on kurt Ja pime oma elu esimese 10 päeva jooksul. Ta hakkab neile andma tahket toitu 2 kuu vanuselt, kuid jätkab rinnaga toitmist kuni 6 kuu vanuseni. Tasapisi järgivad noored ema, et õppida jahi- ja ellujäämistehnikaid. Umbes 1-aastased tigonid suudavad ise püüda väikseid saaki ja 16 kuu vanuselt ründavad nad suuremaid loomi. Perekond püsib koos 2-3 aastat enne lahkuminekut, kui ema valmistub uuesti paarituma. Bengali tiigrid jõuavad oma seksuaalne küpsus umbes 3–4 aastat emastel ja umbes 4–5 aastat isastel.

Bengali tiiger: millised on selle kadumise põhjused?

Toiduahela tipus paikneval Bengali tiigril pole looduslikke kiskjaid. Inimene kujutab loomale peamist ohtu. Praegusel ajal on ohte kassi kohal hõljuvad:

  • THE salaküttimine et rahuldada püsivat nõudlust tiigritoodete järele mitmes Aasia riigis. Selle ülev karv ja organid, mida kasutatakse traditsioonilises meditsiinis, on eriti hinnatud. Laiaulatuslik ebaseaduslik kaubitsemine vastutab kasside täieliku hävitamise eest mitmetes nende kaitseks loodud reservaatides. Nii on see Sariska tiigrikaitsealal ja Panna rahvuspargis, kus need tuli uuesti asustada;
  • Seal sportlik jaht, kuigi see on keelatud, jätkab tiigripopulatsiooni hävitamist. Loom, ilus ja diskreetne, jahitakse alati trofeena või püütakse kinni, et seda lemmikloomana müüa;
  • Tema hävitamine elupaik. Põllumajandusmaa pindala suurendamiseks kasutatakse metsi ja soosid, kus elab bengali tiiger. Intensiivse põllumajanduse nähtus viib ka selle saagi kadumiseni.

Milliseid kaitsemeetmeid võtta Bengali tiigri jaoks?

Liik on klassifitseeritud kategooriasse “ohusRahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimekirjas. Inglise asunikud ja maharadžad on pikka aega jahtinud tiigrit, kelle populatsioon langes 20. sajandil, langedes vaid 100 000 isendilt. 4000 Täna. Ohustatud loodusliku looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) I lisa kohaselt on kõigi tiigritoodetega kauplemine ülemaailmselt keelatud. Tema jaht on praegu illegaalne kuid Bengali tiiger on endiselt väga ohustatud. Imetajate kaitsmiseks on algatatud arvukalt programme ja umbes nelikümmend reservid loodi. Tänu asjaomaste riikide (India, Nepal, Bhutan, Bangladesh ja Birma) ühistele jõupingutustele hakkas tiigrite arvukus 2016. aastal kasvama, tähistades esimest kasvu enam kui sajandi jooksul. Hea uudis pärast seda, kui kaheksast tiigrite alamliigist kolm on juba välja surnud (Jaava, Bali ja Kaspia tiigrid). India on võtnud kohustuse kolmekordistada kasside populatsiooni aastaks 2030.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 06.04.2024 Carnivore Feline

Jätka lugemist:  Vombat, Austraalia kukkurloom, ainus loom, kes toodab kuupmeetrilisi väljaheiteid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga