Tammekasknäär, elektrisiniste laiguliste tiibadega

geai des chenes 065222 650 400

Loomult kahtlane tammepasknäär eelistab lagedal lennata pigem puude latvades telkida. Korvid on kuulda rohkem kui näha. Kas käratsev karje äratab teie kõrvad? Niisiis, vaadake üles taeva poole ja imetlege lindu, kes läheb puult puule tammetõrusid korjama, nagu orav. Varblane on elektrisiniste laiguliste tiibade järgi kergesti äratuntav.

Tammekässa isikuleht

Tammekasknäär (garrulus glandarius) kuulub seltsi Passeriformes ja sugukonda Corvidae, keskmised kuni suured pääsulinnud. Registreeritud 34 alamliiki on lind väga polümorfne, kuid siiski tuvastatav. Kui selle sulgede värvus sõltub maailma piirkonnast, kus ta elab, täheldame ainult värvimuutusi, eriti mantli tasandil, mis võib olla hallikasbeež ja/või võra, mis võib olla üleni must.

Tammekässa värvikas sulestik

Erinevalt enamikust kaine sulestikuga korvididest kannab tammepasknäär kirjut karvkatet, mille erksad värvid tõmbavad pilku: selg on oranžikaspruun, tagumine valge, saba must ja osa tiibu eristab helesinise triibuga. musta ja valgega. Tema valkjas näos on silmade all kaks jämedat musta joont ja see on kaetud erektsioonivõimelise korgiga, mis harjastub, kui lind on põnevil. Seksuaalne dimorfism puudub. Suurus: 30 kuni 35 cm; Tiibade siruulatus: 55–60 cm; Kaal: 150 kuni 250 g.

Kus tammepasknäär elab?

Tammekärni pesitsusulatus ulatub üle Euroopa (v.a Põhjamaad), Lähis-Idasse, Põhja-Aasiasse ja Põhja-Aafrikasse. Lääne-Euroopas on tammepasknäär peamiselt tasandike või keskmäestiku (kuni 1500 m kõrgusel) lind. See istuv liik elab eelistatavalt lehtmetsades (pöök, sarvepukk ja tamm), kuid sagedased ka kõikides kohtades, kus on puid ja põõsaid, nagu linnapargid või elamuaiad, eeldusel, et need alad on suhteliselt võsastunud ja tihedad. Puuviljaarmastajat tammepasknääri leidub sageli viljapuuaedades.

Jätka lugemist:  Koolibri (kolibri), väikseim kõige kiiremini löövate tiibadega lind

Tammekässa võrreldamatu kisa

Metsa valvuriks peetud tammepasknäär hoiatab oma istuval puul tugevate häälitsustega kõigi võimalike ohtude eest. Tema kõige sagedasem nutt on piiksuva ja kriipiva tooniga, mis võib küll kõrva üllatada, kuid mis on liigile väga iseloomulik. Tamme pasknääril on suur hääleulatus ja suurepärane võime jäljendada teisi tema territooriumil viibivaid linde, näiteks röövlinde. Pesitsemise ajal võib ta eraldada väikseid kolinaid ja omamoodi vilesid, mis moodustavad palju meloodilisema laulu.

Tammekasknäär, osaliselt rändel

Ägeda temperamendiga tammepasknäär eelistab hoida inimestest distantsi. Kui ta talvel sööturit märkab, läheneb ta sellele väga ettevaatlikult, kui koht on kindel. Lind on väheliikuv, kuid teda peetakse osaliseks rändeks, sest Põhjamaade populatsioonid võivad sügisel rännata soojematesse piirkondadesse. Tema lühikesed laiad tiivad, mis on metsase keskkonnaga harjunud, ei sobi pikamaareisiks. Tema väljaränne toimub üsna aeglase lennuga, mida hoitakse madalal kõrgusel. Kartes kokku puutuda kiskjatega, põgeneb korvid avatud keskkondadest ega kõhkle tegemast regulaarselt ja rahustavaid pause metsakeskkonnas.

Tammetõrud, suur tammetõrude tarbija

Nagu kõik korvid, on ka tammepasknäär kõigesööja. Tema toit koosneb peamiselt metsaviljadest, eelistades tammetõrusid, mis moodustavad poole tema toidust. Linnule meeldivad väga ka puuviljad, marjad ja teraviljaseemned. Kevadel, kui lihatoitu on külluses, sööb ta selgrootuid (ussid, putukad, vastsed), aga ka sisalikke, aeglaseid usse, pisiimetajaid (närilisi) ning mõningaid teiste liikide mune ja tibusid. Sügisel on tammepasknääri põhitegevuseks tammetõrude varude kogumine – mida ta talletab lehtede alla, kännu või puujuurte sisse – ja mida ta püüab talvel leida.

Iseseisvad tibud kahekuuselt

Paaritumishooaeg algab märtsis-aprillis hääle- ja žestidemonstratsioonidega. Sel perioodil kaitseb iga isane jõuliselt oma territooriumi rivaalide eest. Seejärel isoleerivad paarid end paaritumiseks ja kasvatavad oma järglasi üles suurima äranägemise järgi. Emasloomal on ainult üks poeg aastas ja ta muneb kolm kuni kümme muna, mida ta haudub kuusteist päeva. Kui tibud lenduvad kolme nädala pärast, toidavad tibusid mõlemad vanemad seitse kuni kaheksa nädalat, seejärel saavad nad iseseisvaks.

Jätka lugemist:  Vaala rasedus: kuidas see juhtub? Kui kaua?

Ei mingit ohtu tamme pasknäärile

Tammekasknääri saagiks võivad sattuda närilised (mändmarten), röövlinnud, nagu tädilind, või kodukassid. Tema eluiga on seitse kuni kaheksa aastat, harva üle kümne aasta. Lind ei ole ohustatud liik, teatud Prantsusmaa piirkondades on tema populatsioon isegi suurenenud. Varblane ei ole aga hinnatud, kui ta ründab põllukultuure seemneid nokkima või viljapuuaedu, et puuvilju röövida. Prantsusmaal peetakse tammepasknääri teatud osakondades kahjulikuks loomaks. Seetõttu on liikide võtmise tingimused ette nähtud prefekti puhta loaga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga