Tiirud, suur merelindude perekond

sterne 144526 650 400

Meripääsukesteks kutsutud tiirudel on 6 perekonda ja 44 liiki. Need väikesed merelinnud moodustavad suure perekonna, mida leidub kõigis maailma meredes, Arktikast Antarktikani. Lähivõte pesitsevatest ja kolooniates elavatest vesikärbestest.

Tiirude isikuleht

Tiirud, mis kuuluvad seltsi Charadriiformes ja perekonda Laridae, jagunevad mitmeks perekonnaks:

  • Gelochelidon;
  • hüdroprogne;
  • Thalasseus;
  • Sterna;
  • Sternula;
  • Onühhoprioon.

Need 6 tiiru perekonda levitavad 44 liiki, mille hulgast võib nimetada haudtiirt, kuningtiirt, tiiru, elegantset tiiru, hõbetiirt, harilikku tiiru või isegi põhjatiiru. Nende suurus ja kaal varieeruvad 20 cm ja 50 g väiketiiru puhul kuni 56 cm ja 750 g kaspia tiiru puhul.

Tiirude kirjeldus

Peale nende suuruse on tiirude vahel vähe füüsilisi erinevusi: sihvakas siluett, sälguline saba, vööjalad, piklik, terav ja värviline nokk (punane, kollane või must), pikad ja peenikesed tiivad ning sügavalt sälkunud saba nagu pääsukestel. Nende peas on must kate ja nende sulestik on kõhul valge ja seljal tuhahalli varjundiga. Prantsusmaal levinuim liik harilik tiir (Sterna hirundo) on punase nokaga, millel on musta otsaga punkt, jalad samuti punased, suured valged tumedate otstega tiivad, ülevalt kahvatuhall keha ja alt valge. Selle liigi pikkus on kuni 35 cm ja tiibade siruulatus 95 cm ning kaal 90–150 g.

Kus tiirud elavad

Kui 44 liiki tiiru hõivavad kõik planeedi mered, elab enamik troopilistes või subtroopilistes piirkondades. Lisaks harilikule tiirule tervitab Prantsusmaa veel üht suvilast, väiketiiret (sternula albifrons). Need kaks liiki veedavad talve Lääne-Aafrika rannikul ja jõuavad Euroopasse alles märtsi lõpust. Prantsusmaal viibides külastavad nad nii rannikualasid (kus eelistatavalt pesitsevad kivistel laidudel või randadel) kui ka magedas vees: jõgedes, järvedes ja jõgedes, nagu Loire ja Rein. Kõik liigid on suured rändajad: läbides aastas 71 000 km (rekordiks on püstitatud 96 000 km), viib arktiline tiir läbi pikima teadaoleva rände kogu loomariigis.

Ternide dieet

Olenevalt liigist toituvad tiirud peamiselt väikestest mage- või soolaveekaladest: tobiast, merluusist, heeringast, makrellist, gadidae, turska, polloki, kilttursa, tindi jt. Saagi otsimiseks lendab lind üle vee. hõljub seejärel, kui sihtmärk on märgatud, lööb selle, sooritades suurejoonelise vertikaalse sukeldumise. Palmiped tarbivad ka peajalgseid, vähilaadseid, konni ja keset lendu üles korjatud putukaid. Mis puutub tiir Hanseli (Sterna nilotica), lisab see oma menüüsse maismaal leiduvad väikesed imetajad (närilised) ja roomajad (sisalikud).

Paljunemine tiirudel

Paarid tõotavad teineteisele lojaalsust ja kohtuvad igal aastal pesapaigas. Seejärel sooritavad nad lennu ajal kurameerimise, mille jooksul emane isast jälitab. Maapinnale naastes pakub see oma partnerile süüa, seejärel tiirleb ta ümber, näidates uhkelt saba. Pesa ehitatakse olenevalt liigist jämedalt maapinnale, riffile või taimestiku sisse. Väga tihedad kolooniad pesitsevad koos ja võivad olla eriti agressiivsed sissetungijate, inimeste või loomade suhtes. Emane muneb 1–3 muna, mida ta haudub umbes 3 nädalat. Pojad iseseisvuvad keskmiselt 25 päeva pärast koorumist.

Ohud tiirule

Tiirude munade ja tibude saagiks on sageli kullid, kajakad, varesed, pistrik, rebased, rotid või märtrid. Pesitsevaid liike kaitstakse Prantsusmaal 29. oktoobri 2009. aasta ministri määrusega, millega keelatakse lindude pesitsus- ja puhkealade hävitamine, muutmine või halvenemine. Lisaks veereostusele ja igasugustele sekkumistele, nii looduslikele kui ka inimtegevusele, on elupaikade muutmine peamiseks ohuks võrkjalgsetele liikidele. Hilised üleujutused võivad munad minema uhtuda ja isegi lühiajaline jalutajate häirimine või paadi dokkimine võib embrüod tappa. Tiirude haudmed on tegelikult väga haavatavad, sest mune tuleb pidevalt haududa. Merelinnu eluiga on 25 aastat.

Jätka lugemist:  Siili paljundamine: kuidas see toimib?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga