Valge pelikan, üks suurimaid veelinde

pelican blanc 174115 650 400

Selle mõõtmed koos kaaluga muudavad valge pelikani üheks suurimaks veelindeks. Selle imposantne suurus ei takista tal saavutamast graatsilist ja kiiret lendu, saavutades 55 km/h. Portree kalaliigist, kes kasutab ujumise ajal oma pikka nokat võrguna.

Valge pelikani isikutunnistus

Valge pelikan (Pelecanus onocrotalus) on seltsi Pelecaniformes ja sugukonda Pelecanidae kuuluv veelinnuliik. Tema suurus (1,40–1,70 m), tiibade siruulatus (2,70–3,60 m) ja kaal 8–11 kg liigitavad selle kõige raskemate lendamisvõimeliste lindude hulka. Nagu kormoranidel ja tissidel, on ka tema jalgadel neli võrega ühendatud sõrme, teistel võrkjalgsetel on pöidlad vabad.

Valge, must ja kollane pelikan

Valge pelikanil on imposantne siluett, pikk kael, lame nokk, mis võib mõõta kuni 45 cm, pikad ja laiad tiivad, lühikesed, kuid võimsad jalad. Looma eristab üleni valge värvus, välja arvatud mustade lendsulgedega tiibade alakülg. Pea taga on isasloomal väike volangis hari ja pesitsusajal on tema rind roosaka värvusega. Noka põhi, selle nahatasku (gulaarkott) ja plastron on kollase varjundiga. Valge pelikani liha on roosad kuni oranžid jalad ja mustad silmad.

Valge pelikan, sõltuv veest

Valge pelikan elab Kagu-Euroopas (Kreeka ja Doonau delta), Aasias (Türgist Kesk-Aasia ja Indiani) ning troopilises ja Lõuna-Aafrikas. See satub sageli vee- ja niiske keskkonna, madalate järvede, soode, roostiku, jõesuudmete, rannikulaguunide ja paksu taimestikuga soode servadele. Talvel liigub ta rannikule lähemale, et jõuda kaitstud lahtedesse, laguunidesse ja deltadesse.

Valge pelikani ühispüük

Suur veelind järgib eranditult kalatoitu ja kalastab rühmades. Kõrvuti asetsevad isendid moodustavad poolringi ja lükkavad kala ujudes ja tiibu lehvitades kalda poole. Kui saakloom on lõksus, püüavad valged pelikanid selle oma pika nokaga kinni ja hoiavad seda oma gulaarkotti. Seda arve alla pandud kollaka nahataskut kasutatakse kalapüügil randumisvõrguna. 13-liitrise mahuga mahutab kuni 4 kg kala hilisemaks tarbimiseks. Ablas, valge pelikan neelab iga päev keskmiselt 1–1,5 kg toitu. Selle gulaarne kott aitab reguleerida ka kehatemperatuuri äärmise kuumuse korral.

Valge pelikan, elegantne purilennuk

Koguduslik ja seltskondlik valge pelikan elab kolooniates, mis koosnevad mõnekümnest kuni mitme tuhande isendist. Kui ta ei kalasta, puhkab ööpäevane lind end hooldades ja veekindluse säilitamiseks oma sulestikku poleerides. Nagu haigur või Aafrika marabu, lendab ka võrkjalglind kaela kokku keerates ja on väga graatsiline jälgida. Imetlusväärne purilennuk, valge pelikan teab suurepäraselt, kuidas õhuvoolusid energia säästmiseks kasutada. Osaliselt rändel, Aafrikasse või Kagu-Aasiasse rändavad talve veetma vaid levila põhjapoolseimad populatsioonid. Tõeline vaatemäng, nende pikki lende rühmades iseloomustavad V-formatsioon ja sünkroonsed tiivalöögid.

Lasteaed väikestele valgetele pelikanidele

Valges pelikanis paaritub monogaamne paar kogu elu. Ta ehitab oma pesa väga toorelt, kasutades maapinnale (liiv, kivi, pilliroog) või puuharu kogutud oksi. Emane muneb keskmiselt 2 muna, mille haudumine – vaheldumisi vanemate poolt – ei ületa 35 päeva. Esimestel nädalatel vastutavad isa ja ema oma tibude toitmise eest regurgitatsiooni teel. Umbes ühe kuu vanuselt lahkuvad pojad pesast, et ühineda sõimega, mis toob kokku kõik pojad. Nad viibivad seal 2–3 kuud, mis on aeg, mil nad saavad oma täieliku sulestiku ja saavad ära lennata. Valge pelikan saab suguküpseks 3–5 aasta vanuselt.

Valge pelikan: lagunenud elupaik

Valge pelikani ei peeta kogu levila ulatuses ohustatud liigiks. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on selle liigitanud kõige vähem muret tekitavaks. Tema arvukus aga väheneb peamiselt märgalade kuivamise tõttu, mis annavad suurema osa toidust (maaharimine, vee ammutamine jne). Lind kannatab ka pesitsuspaiga hävimise, veereostuse ja kaluritega konkurentsi tõttu. Valge pelikani eluiga on looduses 20–25 aastat ja vangistuses kuni 30 aastat.

Jätka lugemist:  Kes oli Dodo, see väljasurnud lind?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga