Tuttav robin, meie aedade kaunis lind: kõik, mida pead selle varblase kohta teadma

rouge gorge oiseau 101916 650 400

Kevade saabumine vastab sageli igasuguste väikelindude tagasitulekule: kas nende rändelt soojadelt maadelt või pesast, kuhu nad talvise karmi kliima vältimiseks jäid. Nende hulgast leiame ühe tuntud väikese terava noka ja punase kurguga: robin. Tõelise Prantsuse aedade saadikuna on alati meeldiv neid puude vahel lehvimas leida, sest nad kuulutavad päikeseliste päevade tagasitulekut. Aga kes see robin täpsemalt on? Millised on selle omadused? Püüame seda väikest linnukest avastada.

Mis on robin?

Tuttav robin (Erithacus rubecula), on väikelind seltsist Passeriformes (seltsi kutsutakse ka “laululindude seltsiks”, kuhu kuulub ka varblane).

Robin elab tavaliselt 1–3 aastat. Kuigi on isendeid, kes on elanud kuni 11 aastat (rekord!), on nende karmid elutingimused selle tõttu, et paljud ei saa isegi esimest talve üle.

See väike, 10–20 cm pikkune lind on ööpäevane, mis tähendab, et tema tegevusperiood on päevane.

Kust leitakse robine?

Seda väikest lindu leidub peamiselt Lääne-Euroopas ja väiksemal arvul Põhja-Euroopas, Skandinaavia maades. Nendes põhjapoolsetes riikides elavad isikud rändavad end külma eest kaitsma Lääne-Euroopasse, talvel isegi Põhja-Aafrikasse.

Aasias elab ka liike, kuid siin räägime ainult Euroopa liikidest.

Robini toitmine

Robin on putuktoiduline lind, kellel on kalduvus viljatoidule. Ta peab jahti alusmetsas või aedades. Päikesepaistelistel päevadel armastab robin vihmausse, jahuusse, tigusid ja ämblikke, aga ka igasuguseid putukaid või üldse selgrootuid. Talvel toitub ta marjadest ja väikestest viljadest, putukad ja selgrootud on palju haruldasemad ja seetõttu raskesti leitavad.

Robin toitub maas, nii et kui soovite teda toita, võite kas visata toidu maapinnale või asetada see ahvenasse. Ta ei saa süüa puu otsas rippuvast rasvapallist.

Jätka lugemist:  6 asja, mida delfiinide keele kohta teada saada!

Robini käitumine

Robin on üksildane ja väga territoriaalne lind. Tegelikult elab iga inimene üksi ja tema laul, kuigi nii meloodiline, on hoiatuseks kaaslastele. Selle punast fliisi kasutatakse ka hoiatussignaalina, mulje avaldamiseks ja territooriumi hõivamiseks või enda kaitsmiseks.

See territoriaalne pool on olemas suvel ja talvel. Kui kaks robini konflikti satuvad, paraadivad nad oma punaste rinnamärkidega, vilistavad väga võimsalt, seejärel võitlevad, kahjuks mõnikord surmani.

Kui meie silmis on robin armas ja kahjutu väike lind, siis tegelikult on ta oma eakaaslaste suhtes väga agressiivne. See on isegi kõige agressiivsem passeriforme.

Inimest ta aga väga ei karda ning harvad ei näe neid laudas või majakestes pesitsemas, eriti talvel.

Levinud on ka see, et näiteks aiatöid tegeva inimese kõrvale maanduvad robiinid. Kuigi ta ei lase end puudutada, ei tunne ta inimeste läheduses viibimise ees hirmu. Seetõttu märkame nende väikeste passerivormide puhul nende käitumises, et inimesed ei kujuta endast tegelikku ohtu.

Robini paljundamine

Pesitsusaeg on ainuke aeg aastas, mil robiinid üksteist taluvad.

See periood kestab aprillist septembrini. Nendel kuudel ehitavad emased pesad, kasutades erinevaid taimseid kiude ja mõnikord isegi loomakarvu. Pesad on üldiselt hästi peidetud ja kõrgel, puuõõnsuses või näiteks aida raamides.

Isased istuvad kõrgel piisavalt selges kohas, et olla eakaaslastele nähtavad, samal ajal lauldes, et emast meelitada. Tegelikult on neid praegusel ajal üsna lihtne jälgida.

Pärast viljastamist läheb emane oma pessa. Ta muneb 5–7 valget punakaspruuni täpilist muna. Ta haudub oma mune pidevalt 13–15 päeva, mille jooksul isane toidab teda.

Pärast koorumist sõltuvad väikesed robinid oma emast umbes kaks nädalat. Nende kahe nädala lõpus hakkavad pojad pesast lahkuma, et teha esimesi lende, kuid iseseisvuvad alles kuu aja pärast.

Jätka lugemist:  Kus, millal, kuidas delfiine Prantsusmaal vaadelda?

Emased võivad Lääne-Euroopas muneda kuni kaks poega aastas. Põhja-Euroopa robinid seevastu teevad aastas vaid ühe.

Nüüd teate nende väikeste passeriformide kohta peaaegu kõike. Saate jälgida neid oma aias lendamas ja mõistate nende tegevust pisut paremini, kui kuulete neid laulmas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga