Jerboa, väike pikkade jalgadega metsik näriline

gerboise 095700 650 400

Jerboa on väike näriline, kellel on väga üllatav välimus oma väga pikkade tagajalgade ja suurte kõrvadega. Seda aetakse sageli segi liivahiirega. Tegemist on aga kahe täiesti erineva loomaga, kes ei kuulu ühte perekonda. Jerboad on Dipodidae, liivahiir aga Muridae. Uurime, kes on jerboa, väike kõrbeloom.

Jerboa: peamised omadused

Üldnimetus jerboa viitab umbes kolmekümnele näriliste perekonda kuuluvale liigile Dipodidae ja erinevatele žanritele, mille hulgas võime näiteks tsiteerida:

  • Allactaga : Gobi jerboa, Siberi jerboa, neljavarvas jerboa…,
  • Dipus : kareda jalaga jerboa,
  • Eukoruudid : pikakõrvaline jerboa,
  • Jaculus : suur jerboa…

Igal liigil on teatud eripärad, kuid kõigil jerboadel on palju ühiseid omadusi. Nad on pärit Aasiast ja Põhja-Aafrikast.

Jerboa on öine näriline. Sellel imetajal on väga väikesed esijalad, kuid väga pikad tagajalad ja tugevate lihastega reied, mis võimaldab tal hüpata 2 meetrit ja joosta kiirusega umbes 25 km/h. Pange tähele, et just sel põhjusel kasutame araabia keeles seda terminit yerbo (kust nimi gerboise pärineb prantsuse keeles) ja mida võib tõlkida kui “suured reied”. Sellest hoolimata on sellised hüpped väga muljetavaldavad väikese looma jaoks, kelle pikkus on koos sabaga keskmiselt vaid kolmkümmend sentimeetrit. See on väga pikk ja toimib pendlina.

Sellel on õhuke pea, mille ülaosas on väga suured kõrvad, ja tema väikest koonu ümbritsevad suured vibrissid. Tema karvkate, mille värv on sarnane liiva omaga, võimaldab tal maskeerida oma loomulikus keskkonnas, nimelt olenevalt liigist kõrbealadel, okasmetsades või steppides. Selle tagajalgadel on harjased, mille ülesanne on vältida jerboa libisemist, eriti kui seda jälitatakse.

Liigiti on kaal erinev, mõned jerboad kaaluvad vaid 50 grammi, teised aga 180–200 grammi. Nende väikenäriliste eeldatav eluiga on hinnanguliselt 24–48 kuud.

Jerboa: eluviis

See ööloom elab üksi, välja arvatud sigimisperioodil. Öösel tuleb välja ja jahib, päeval jääb peidupaika. See on umbes 2 meetri sügavune urg, mida ta kaevab oma pisikeste esijalgadega. Talveperioodil jääb ta talveunne.

Ta järgib peamiselt taimetoitu, mis koosneb peamiselt kuivatatud puuviljadest, kuivast rohust, juurtest, seemnetest, kuid toitub ka putukatest, mis varustavad teda vajalike valkudega. Esijalgadega haarab ta toitu.

Jerboa: paljunemine

Just talveuneperioodi lõpus hakkab jerboa paljunema. Emane ehitab väga hubase pesa karvadega, mida ta looduses kogub (kaamel või muu). Pärast paaritumist kestab tiinusperiood 21 päeva, mõnel liigil aga 28-30 päeva. Igas pesakonnas võib olla 2 kuni 5 väikest jerboat.

Nendel pikkade tagajalgadega väikestel närilistel on raskusi vangistuses elamisega. Katse tehti, kuid need ei andnud ebasobivate elutingimuste tõttu lõplikke tulemusi. Ärgem unustagem, et tegemist on kõrbepiirkondade loomadega, mis ei sobi kokku kodustamisega. Lisaks ei ole need loomad eriti vastupidavad. Lõpetuseks tuleb märkida, et metsikust keskkonnast vabanedes hülgavad emased tavaliselt oma pojad, kes on määratud kindlale surmale. Kuid isegi looduses ähvardab mõnda jerboaliiki nüüd väljasuremine.

Fotokrediit: Elias Neideck

Jätka lugemist:  Koolibri, ainus lind, kes suudab lennata tagurpidi: tõsi või vale?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga