Tarsier, suurte silmadega väike öine ahv

tarsier 070547 650 400

Tarsier erineb teistest oma tohutute silmadega, mis annavad talle väga hea öise nägemise. Kummalise näoga maailma väikseim primaat äratab kadedust. Kagu-Aasias on selle intensiivne püüdmine lemmikloomana selgelt kaasa aidanud selle populatsiooni vähenemisele. Suumige ahviliiki, mis näevad välja nagu Gremlinid, kes lasevad end vangistuses surra.

Tarsier, ahv, keda saab käes hoida

Tarsier (Tarsius) on perekond haplorrhine primaadid, mis erinevalt Strepsirrhines’ist on kaotanud rinaariumi (või trühvli) nina kasuks. Tarsiidaliste sugukonda kuuluv ahv jaguneb leviku järgi 3 rühma. Seega eristame lääne-, ida- ja Filipiinide tarsieri. Erinevate liikide hulgas (12–18, arvu üle vaieldakse) võime tuua näiteks Horsfieldi tarsieri (Tarsius bancanus), Dian tarsier (Tarsius bancanus), Pelengi tarsier (Tarsius pelengensis), Sangihe tarsier (Tarsius pumilus), pügmee tarsier (Tarsius sangirensis), spektraalne tarsier (Tarsius tarsier), Filipiinide tarsier (Tarsius syrichta) ja Lariang tarsier (Tarsius lariang). Aasia imetaja on maksimaalselt 10 cm pikk, isasloom kaalub 80–160 g ja emane umbes 110 g. Maailma väikseim primaat mahub inimese peopessa.

Tarsier: mitmesuunalised kõrvad

Tarseri välimus varieerub peenelt liigiti, kuid kõigil on spetsiifilised omadused, mis hõlbustavad nende öist ja metsalist elustiili. Seega pikendab imetaja väikest jässakat keha altpoolt pikk ketendav saba nagu rotil. Peaaegu alasti ja tavaliselt karvapahmakaga läbistatud sabaosa toimib statiivina, mis hoiab tasakaalu ja seisab oksal püsti. Selle siidine, paks karvkate ulatub hallist pruuni või punakaspruunini. Tema suured kilejad kõrvad, mis sarnanevad nahkhiire omadega, on äärmiselt tundlikud kõige pisematele helidele ja on võimelised liikuma igas suunas.

Tarsieri suured punnis silmad

Lisaks miniatuursele suurusele iseloomustavad tarsierit peamiselt suured punnis silmad, mis võivad ulatuda 1,5 cm-ni (suuremad kui tema aju). Nagu öökullilgi, on ka selle eripäraks see, et ta suudab oma pead 180° pöörata ja seega oma keha liigutamata enda taha näha. See võime, mille võimaldab painduv ja elastne kael, võimaldab tal kompenseerida silmade liikumatust, mis on liiga suured, et oma pesades pöörata ja kolju külge kinnitatud. See kummaline loom inspireeris Tähesõdade saaga kuulsa tegelase meister Yoda ilmumist. Kuid ka tarseri välimus meenutab kangesti Ameerika filmi Gremlinid ohjeldamatud olendeid.

Jätka lugemist:  Sääsetõrjepesad: kas need on tõhusad? Kas need on kahjulikud?

Tarsier, nimi, mis on päritud selle tarsilt

Tarsier võlgneb oma nime jalalaba tagumisele osale, mida nimetatakse tarsuseks, mis on eriti piklik. Täpsemalt sulanduvad sääreluu ja pindluu otste vahel asuvad tarsaalid pahkluu juures kokku. See eripära toimib amortisaatorina, kui see hüppab ühelt puult teisele. Tagumised jalad kaks korda pikemad, kui keha võimaldab tarsieril end tüvest tüvele liikuda. Samuti on imetajal primaatidest kõige pikemad käed (oma suuruse suhtes). Nimelt, et tarsier ei kõnni vaid liigub hüppeliselt, nagu konn. Sõrmedel ja varvastel on kleepuvad padjad ja küüned, mis aitavad loomal haarata oksi ja saaki. Hoolitsemiseks kasutatakse teisele ja kolmandale varbale asetatud kõveraid küüniseid.

Tarsier, ahv Kagu-Aasiast

Primaat koloniseerib eranditult Filipiine ja Indoneesiat. Selle levik ja elupaik varieeruvad olenevalt liigist, siin on mõned näited:

  • Spektritarsjer elab peamiselt Indoneesias, Celebesis (Sulawesi) ja Seleyari saarel, kus ta sageneb vanades ja sekundaarsetes metsades, samuti rannikul ja istandike servades. Spektritarseri kirjeldatakse sageli kui madalikut, mida leidub tavaliselt alla 100 m kõrgusel;
  • Horsefieldi tarsier (tarsius bancanus), mis on pärit Lõuna-Sumatralt ja Borneol, õitseb erinevates elupaikades, nagu tihedad bambused, džunglid ja vihmametsad. Liiki leidub ka madalas võsas taimestikus, sealhulgas külade ümbruses;
  • Filipiinide tarsier (Carlito syrichta) on, nagu nimigi ütleb, liik, mis on levinud Filipiinide kaguosas (Boholi, Dinagatsi, Leyte, Samari ja Mindanao saared). See hõlmab vanu ja sekundaarseid metsi merepinnast kuni 750 m kõrguseni;
  • Kõrgmäestiku pügmee tarsier (tarsius pumilus) leidub Celebesis (Sulawesi), kõrgmäestiku troopilistes metsades.

Tarsier, ainus 100% lihasööja primaat

Tarsier on ainus täielikult lihasööja primaat maailmas, teised on kas taimetoitlased või kõigesööjad. Ahv toitub peamiselt putukatest nagu mardikad, rohutirtsud, ritsikad, prussakad, liblikad, ööliblikad, palvetavad mantis, sipelgad ja isegi tsikaadid. Mõned tarsierid jahivad selgroogseid, nagu sisalikud, konnad või maod. Selle pikad sõrmed ja varbad võimaldavad tal tabada ka lendavaid liike, nagu nahkhiired ja väikelinnud, kelle sulgi ja nokat ta suudab tänu tugevatele lõualuudele ja hammastele tarbida. Kui tarsier oma saagist kinni haarab, sulgeb ta kindlasti silmad, et kaitsta neid võimalike hammustuste või rünnakute eest.

Tarsier, öine jahimees

Tarsier on loom, kes peab öösel jahti ja puhkab päeval päikese eest varjatult. Magades valib ta vertikaalse oksa tihedas taimestikus, õõnsa puu või maapinna lähedal asuva lehestiku maksimaalse värskuse saavutamiseks. Nagu nahkhiired, suhtlevad ahvid oma eakaaslastega kõrgsagedusliku ultraheli abil, mida enamik loomi ei kuule. See võime võimaldab tal jääda diskreetseks ja kiskjad ei märka teda. Sotsiaalne käitumine oleneb liigist: idatarsier, kõige seltsivam, elab sageli väikestes kahe- või kolmeisendilistes rühmades, samas kui üksildane läänetarser leiab oma kaaslasi alles pesitsusajal.

Jätka lugemist:  5 head põhjust putukate kaitsmiseks!

Väike tarsieri beebi

Tarsier võib sigida igal aastaajal ja tal on kaks pesakonda aastas. Ligikaudu 6-kuulise tiinusperioodi lõpus sünnitab emane poeg, kes on väga arenenud. 1,80–1,90 cm koos sabaga ja 25–27 g kaaluva vastsündinu silmad on avatud ja paks karvkate alates hetkest, kui ta maailma tuleb. Imikul õnnestub kahe päevaga mööda tüve ronida ja nelja päeva pärast puult puule hüpata. Ema liigub järglasega suus või kõhu külge klammerdudes. Ta imetas oma last 2 kuud, enne kui julgustas teda sööma nagu täiskasvanud. Kui pojad on üksi jahti pidama, lahkuvad nad emakarjast, et luua oma territoorium. Suguküpseks saab ta vanuses 1–2 aastat.

Tarsier, ohustatud liik

Arvestades oma suurust, on tarsier lihtne saak paljudele loomadele, nagu kassid, röövlinnud, puumadud ja väikekiskjad. Seda liiki ohustab enim elupaikade hävimine, mis on tingitud metsade raadamisest põllumajanduse (õlipalmide ja muude istanduste), kaevandamise ja kariloomade karjatamiseks mõeldud maa puhastamise tõttu. Lisaks elamispinna halvenemisele tekitab primaadile häireid massiturismi surve. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) peab kõiki tarsieri populatsioone “kahanevateks”.

Tarsieri jaoks surmav vangistus

Tarsieri kasutamine lemmikloomana on suuresti kaasa aidanud selle populatsiooni drastilisele vähenemisele. Peaksite teadma, et see primaat ei talu elu puuris, sest vaatamata oma väiksusele vajab ta arenemiseks suuri ruume. Väga äreva temperamendiga tarsier võib end moonutada, kui ta on vangistuses või inimese juuresolekul häiritud. Vaatlused on tegelikult näidanud, et stressist räsitud ahv on võimeline laskma endal surra, blokeerides oma hingamise. Ta võib surra ka siis, kui lööb oma habrast väikest pead väga tugevalt vastu puuri trelle. Kaitsemeetmed keelavad nüüd tarsieri püüdmise, tapmise või vangistuses hoidmise. Imetaja eluiga on looduses 8–12 aastat.

Jätka lugemist:  Venezuela puudliliblikas: naljakas valge liblikas

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga