Pringel, väike hambuline vaalaline

marsouin commun 101021 650 400

Liiga väike, et äratada vaalapüüdjate iha, on pringlil imetaja, kes õitseb kõigis maakera parasvöötmes ja külmades vetes. Suumige sisse hambulist vaalalist, kes ei talu elu vangistuses.

Pringli isikuleht

Phocoenidae sugukonda kuuluv pringli (Phocoena phocoena) on vaalalistest väikseim: selle pikkus on keskmiselt 1,5 m ja kaal 60 kg. Isasloomast veidi suurem emane võib ulatuda 2 meetrini ja kaaluda 80 kg. Vaalalised jagunevad kahte rühma:

  • Odontocetes (või hammaste vaalalised), sealhulgas pringlid, delfiinid, orkad, narvalid, belugaad ja kašelottid;
  • Müstiidid (ehk vaalalised) toovad kokku hambutuid merehiiglasi, nagu liigid, mida nimetatakse tõelisteks vaaladeks.

Pringli kirjeldus

Pringlit aetakse mõnikord segi väikese delfiiniga. Siiski eristab teda oma sugulasest kooniline pea, lühike koon (rostrum), teravad hambad ja vähem märgatav rasvapunn (melon). Selle selg on must, küljed helehallid, kõhupool aga valge. Vaalalisel on vähendatud ja kolmnurkne seljauim, lühikesed ja ümarad rinnauimed, samuti horisontaalne ja võimas sabauim (saba).

Kus pringli elab

Pringlit leidub Põhja-Atlandi rannikul: läänes USA-st Gröönimaani ja idas Mauritaaniast Skandinaaviani. Samuti käib see sageli Vaikse ookeani põhjaosa vetes Californiast Alaskani ja Jaapani ranniku ümbruses. Vaalaline, kes elab ka Mustas meres ja Kaspia meres, on tõusnud uuesti pinnale teatud Põhja-Saksamaa jõgedes (kus ta oli reostuse tõttu põgenenud). Te peaksite teadma, et sajand tagasi rändas loom Seine’i jõest üles Pariisi. Kunagi Vahemere piirkonnas levinud imetaja on Prantsusmaa ja Hispaania rannikult kadunud alates 19. sajandi lõpust. Pringel eelistab madalat parasvöötme külma vett (alla 16°C) ja läheneb regulaarselt rannikuäärtele, jõesuudmetele ja sadamatele.

Pringli dieet

Pringlid toituvad peaaegu eranditult madalast sügavusest leitud kaladest. Olenevalt geograafilisest levikust tarbib ta heeringat, moiva, kilu, kukeseeni, turska, anšoovist, merikeelt, sardiini ja isegi makrelli. Imetaja täiendab oma menüüd tigude, vähilaadsete, kalmaaride ja seepiatega. Tema saak on tavaliselt alla 25 cm pikk (ta ei saa alla neelata suuri tükke) ja kaalub umbes 4,5 kg päevas. Toidu tuvastamiseks kasutab pringli kajalokatsiooni või otsib merepõhja liivast.

Pringli iseloom

Arglikum ja kartlikum kui delfiin väldib pringli kontakti inimestega. Seda on raske jälgida, sest ta hüppab veest välja harvemini ja näitab vähem uudishimu paatide vastu kui tema sugulane. Üksildase temperamendiga vaalaline elab enamasti üksi või paaris. Mõnes üksikus kohatud rühmas on vähem kui 10 inimest. See väga hea ujuja suudab saavutada maksimaalse kiiruse 60 km/h, kuuludes ta kõige kiiremate vaalaliste hulka. Istuva iseloomuga, rändab lokaalselt, kui toiduvarud osutuvad ebapiisavaks.

Pringli sigimine

Kui teatud pringlite rühmad eelistavad paaritumiseks madalaid rannikuvetes, siis enamik populatsioone pesitseb avamerel.Euroopas toimub paaritumine suvel ja seejärel, pärast 11-kuulist tiinust, toimub kudemine.Madalad jäävad maist augustini. Sünnil jõuab väike pringli – umbes 75 cm pikkune ja 5 kg kaaluv – spontaanselt pinnale, et teha esimesi hingetõmbeid. Vastsündinu toitub eranditult rinnapiimast, mis on väga rasvarikas (50%) ja hakkab seejärel kala sööma 5 kuu vanuselt, kui puhkevad esimesed hambad. Kõik hambad on tal välja kasvanud 7 kuu vanuselt ja aasta pärast lahkub ta emast. Isased saavad suguküpseks 2–3 aasta vanuselt ja emased umbes 3–4 aasta vanused.

Pringli kaitse ja pikaealisus

Suurhai ja eriti orka on pringli peamised kiskjad. Kuigi tema arvukus kipub vähenema, on ta oma levila kõige levinumate vaalaliste seas ja teda ei peeta ohustatud liigiks. Liiga väike, et vaalapüüdjatele huvi pakkuda, pole imetajat tegelikult kunagi aktiivselt kütitud. Ohud loomale tulenevad esmalt merereostusest (peamiselt raskmetallide tõttu), seejärel nende juhuslikust püüdmisest kalavõrkudesse. Mitmed delfinaariad on püüdnud pringleid vangistuses hoida, kuid arvestades nende vajadusi ja nõrkust, hukkus enamik katsealustest mõne nädala jooksul. Väikeste hammastega vaalalist kaitseb Berni ja Washingtoni konventsioon. Selle pikaealisus on 25 aastat.

Foto krediit: AVampireTear

Jätka lugemist:  Kas linnarottidest on kasu?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga