Pika sabaga oriit, kompaktse kehaga pikksaba-tihane

orite longue queue 162101 650 400

Pikasabalise oriidi peamine füüsiline omadus on nimes: saba on peaaegu sama suur kui tema keha. Keskendu väikesele jässakale varblasele, kelle seltskondlikkus aitab tal talvel ellu jääda…

Pika sabaga kõrvauss: isikutunnistus

Pika sabaga oriit (Aegithalos caudatus) on linnuliik, mis kuulub seltsi Passeriformes (passerines) ja perekonda Aegithalidae. Liik, mida kutsuti ka pikasaba-tihaneks – või varem tupinetiks – ei kuulu sugukonda Paridae, mille liikmed on harilikud tihased (sini-, suur-, hari-, boreaal-, mitte- ja musttihased). Pika sabaga oriidil on 17 alamliiki kogu Euraasia mandril, sealhulgas 2 Euroopa:

  • Aegithalos caudatus caudatus (Põhja-Euroopa);
  • Aegithalos caudatus europaeus (Kesk-Euroopa).

Pikasaba-oritis: must, valge ja roosakas

Pikasabalisel tihasel on isas- ja emaslind välimuselt sarnased. Passerine on ümara ja kompaktse kehaga, väikese nokaga, lühikesed ja ümarad tiivad. Kurk, rind ja pea on valged. Lõheroosa ilmub seljale, kintsule ja abaluudele. Kesk-Euroopa alamliik kannab musta riba, mis kulgeb nokast kuklani, kulgedes silma kohalt, et ühineda seljaga. Selle alaosa on selgelt roosaka varjundiga külgedel, kõhul ja saba all. Pikasabalist oriiti eristab teistest lindudest tema kehaga peaaegu sama suur saba. Varblase pikkus on 13–15 cm (sealhulgas 8–9 cm saba puhul) ja kaal 7–10 grammi.

Pika sabaga tihane, pigem istuv

Pikasabaline oriit elab Euroopas, Lähis-Idas ja Aasias. Külmatundlik, väldib selliseid piirkondi nagu Siber ja mägised alad (maksimaalselt 2000 meetri kõrgusel, olenevalt geograafilisest levikust). Pikk-tihane eelistab sagedasi metsa- ja poolavatud keskkonda; leht-, okas- või segametsad, metsatukad, hekid ja põõsad. Seda leidub ka parkides ja puudega linnaaedades. Pikasabaline oriit on oma leviku parasvöötme piirkondades istuv, kuid kõige põhja pool asuvad populatsioonid on osalised rändajad.

Pikasabaline oriit, putuktoiduline ja viljatoiduline

Pidevalt puid otsiv pikk-tihane toitub peamiselt putukatest, nende vastsetest, nende munadest, aga ka teistest väikestest selgrootutest (ämblikud, lehetäid). Tihti ripub ta tagurpidi, ühest jalast kinni hoides ning uurib tüvesid, lehti ja oksi, et noka abil saaki tõrjuda. Talvel tarbib varblane pungi, seemneid ja marju. Pikasabaline oriit tuleb harva kaldale sööma. Tõsine pakane ja lumi on selle hapra pääsulinnu jaoks kohutavad, kes ei suuda vastupidavat toitu nokitseda. Seetõttu külastab ta usinalt seemnete, riivsaia või rasvapallidega täidetud söötjaid.

Pikasaba-tihane, väga sotsiaalne lind

See eriti koosnev liik areneb aastaringselt mitmest perekonnast koosnevate rühmadena. Pesitsushooajal need rühmad lagunevad, et paarid saaksid moodustada ja poegi üles kasvatada, seejärel taastuvad nad suve lõpus kuni järgmise kevadeni. Külmal aastaajal magavad linnud koos, end sooja hoidmiseks oksal kobaras. Nende seltskondlikkus on nende parim relv talvel ellujäämiseks. Toiduotsingu ajal saadavad pikasabalised oriidid sageli ka teisi liike, nagu tihased, vindid, tihased ja muud väikesed metsapääsukesed. Kuigi seltskondlik, on lind pesitsushooajal territoriaalne ja agressiivne ning ajab minema kõik tema valdusse sattunud sissetungijad.

Väike varblane, aga suurepärane ehitaja

Kui teatud linnuliigid on koopaelanikud, rajab tihane puusse või põõsasse oma õõnsuse. Imetlusväärselt kujundatud selle munakujulisel pesal on katus ja väike ringikujuline külgsissepääs. Keskmiselt 20 cm pikk ja 12 cm kõrge konstruktsioon on looma suurusega võrreldes suurte mõõtmetega. Pesa sein koosneb samblast, samblikest ja koorekihtidest, pakkudes taimestikus täiuslikku kamuflaaži. Struktuuri hoiavad koos ämblikuvõrgud ja putukakookonid. Interjöör on kaunistatud tuhandete sulgede ja karvadega. Oma ehitajaomaduste poolest tuntud paar kulutas oma kodu arendamisele 3–4 nädalat.

Pikasabaline Oritis: perekondlik vaim

Pikasabalisel tihasel toimub esimene munemine märtsi lõpus ja aprilli alguses. Pärast 12–16-päevast haudumisperioodi muneb emane 6–12 valget helepruuni värviga muna, mida ta haub üksi. Sel ajal hoolitseb isane oma partnerile toidu toomise ja territooriumi kaitsmise eest. Kui nad kooruvad, toidavad nende vanemad tibusid 2–3 nädalat enne lendu. Noorloomi toidetakse veel paar päeva enne täielikku võõrutamist. Küll aga jäävad nad perepesa lähedusse, et aidata oma vanematel juunis teise haudme ajal sündinud poegi toita.

Talv, pikk-tihane vaenlane

Korvid, nirk ja maod on pikasabalise oriidi peamised kiskjad. Tema populatsiooni vähenemist teatud levikualadel selgitavad mitmed põhjused: metsade raadamine, elupaikade killustumine ja degradeerumine, aga ka karmid talved (tõsine külm võib põhjustada populatsiooni vähenemise 80%). Vaatamata nendele ohtudele ei peeta pikk-tihaseid ohustatuks kogu levila ulatuses. Lind on Prantsusmaal kaitstud alates 1981. aastast. Seetõttu on keelatud teda küttida, püüda, moonutada ega hävitada tema pesa, mune või keskkonda. Pikasabalise oriidi eluiga on looduses 6–8 aastat.

Jätka lugemist:  Tiigerhai, üks maailma suurimaid hailiike

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga