Gibbon, sabata ahv, keda esindavad mitmed liigid

gibbon 064200 650 400

Kuna gibonil, nagu kõigil hominoidsetel primaatidel, puudub saba, on tal tohutud käed, mis teevad temast õlavarrega maestro. Mitmeks liigiks jagatud loomal on erinevad füüsilised omadused. Kohtumine inimahvidest kõige väiksematega.

Gibbon, inimese kauge nõbu

Gibbon kuulub maailma viie viimase hominoidse primaadi hulka. Sellesse inimahvide rühma kuulub 2 perekonda:

  • Hominiidide hulka kuuluvad šimpans, gorilla, bonobo ja orangutan. Selle suguvõsa liikmeid – kelle hulka kuuluvad ka inimesed – iseloomustab eelkõige kahejalgsus ja arenenud aju, mis annab neile tugevad võimed sotsiaalseks eluks ja õppimiseks;
  • Hülobatiide nimetatakse tavaliselt gibonideks. Väiksemate mõõtmetega eristuvad nad käte pikkusega keha suhtes, rangelt arborealistliku eluviisi, brahhiatsiooni kui liikumisvahendi ja monogaamsel paaridel põhineva sotsiaalse korralduse poolest.

Gibbon, perekonnad ja liigid

Kuigi teadusringkonnad ei nõustu selle täpse arvuga, jaguneb hylobatidae perekond üldiselt 4 perekonda (allpool) ja 14 liiki:

  • Houlocks (ida-, lääne-houlock);
  • Hülobaadid (agiilne gibon, Mülleri gibon, valgekäeline, kapot, harilik gibon jne);
  • Nomaskus (must gibbon, kollaste põskede, valgete vurridega jne);
  • Symphalangus syndactylus (Siamang).

Gibbon: ilma sabata, kuid pikad käed

Nagu kõigil inimahvidel, puuduvad ka hülobatiididel sabad, kuid nad erinevad oma sugulastest oma väiksema suuruse poolest. Isased ja emased on 40–65 cm pikkused ja kaaluvad 5–7 kilo, samas kui veidi suuremad siamangid on 65–90 cm ja 8–10 kilo. Gibboneid iseloomustavad väga pikad käed ja ainulaadne randme struktuur, mille auku paigutatud kuulikujulised luud võimaldavad kaheteljelisi liigutusi, mida hominiidid ei suuda teha. Gibbonid on olenevalt liigist ja mõnikord ka soost mustad, punased, hallid või kollakad. Näiteks värvilises gibonis on isane must heledate vurrude ja emane blond, koljul on tume laik.

Gibbon, alati puude sees

Hylobatidae perekonna esindajaid leidub Lõuna-Aasia troopilistes ja mägimetsades: Indias, Tais, Bangladeshis, Bhutanis, Hiinas, Birmas, Malaisias, Indoneesias jne). Endeemilised liigid asuvad Sumatra, Java ja Borneo saarel. Kõigis neis riikides elavad gibonid puude otsas ega tule peaaegu kunagi maapinnale. Kõik on arboraalsed ja liiguvad õlavarrega, kõigutades oma keha käteotstega ja rippudes okste küljes ühe ja seejärel teise käega.

Gibbon, frugivore, folivore, putuktoiduline

Kui gibonid on kõigesööjad, eelistavad nad taimset ainet. Paljud liigid järgivad põhiliselt mahlakast toitumist, kuvades oma menüüs troopilistes metsades elavate puude vilju, näiteks viigimarju. Oma levilas peavad hülobatiidid kohanema kahe aastaajaga: esimese niiske ja viljaka aastaajaga, mis soodustab puuviljade ja marjade kasvu, ning teise kuivatiga, mille jooksul nende lemmiktoitu napib. “Madalhooajal” on valik piiratud ja primaadid on sageli sunnitud sööma eelkõige putukaid, mune ja väikelinde. Vaesed jahimehed, paljud neist taganevad lillede, lehtede, varte või pungade juurde. Näiteks siamang on kergesti folivorous.

Gibboni territoriaalne laul

Gibboni arborealistlik eluviis võimaldab tal väga väledalt puult puule liikuda. Olenemata sellest, kas loom mängib kaasolendiga või põgeneb kiskja eest, suudab loom sooritada õhus üle 10 m hüppeid, enne kui end viimasel minutil oksalt kinni püüab. Valgekäeline gibon (või lar gibbon), mis on võimeline saavutama kiirust 65 km/h, on maailma kiireim ahv. Seevastu hülobatiidid liiguvad maapinnal väga aeglaselt ja maanduvad sinna vaid vajaduse korral. See ööpäevane loom magab õhtuhämarusest koiduni keskmiselt neliteist tundi. Väga territoriaalsed gibonid on tuntud oma häälitsuste poolest: nad laulavad hommikul ja õhtul, et piiritleda oma valdkond ja tugevdada sotsiaalseid sidemeid.

Gibboni perekondlik vaim

Monogaamsed, gibonite paarid jäävad truuks kogu eluks. Mõlemad partnerid sünnitavad poegi iga 2–3 aasta tagant. Pärast tiinust, mis kestab veidi üle 7 kuu, toidab vastsündinut ema rinnaga kuus kuud, seejärel hoolitseb tema eest sageli isa. Perekonda võib koondada mitu erinevas vanuses poega, sest noor – ehkki umbes 3-aastane iseseisev – lahkub perekookonist alles 6-7-aastaselt, kui ta on omakorda täiskasvanud ja paaritumisvalmis.

Gibbonid on kriitiliselt ohustatud

Tiiger, pilvikleopard, leopard, marmorkass, püüton ja teatud röövloomad (kotkad) on giboni peamised kiskjad, eriti une ajal. Selle laul kujutab endast ohtu ka ahvile, keda salakütid kergesti märkavad. Primaati kütitakse ärilistel eesmärkidel (liha, lemmikloomad, traditsiooniline meditsiin) või trofeedeks. Selle languse peamine põhjus on aga selle elupaikade hävitamine metsade raadamise tõttu näiteks palmiõli kasutamiseks. Enamik liike on ohustatud ja mõned liigid on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt ohustatud. Hülobatiidide eluiga on looduses 30 aastat ja vangistuses 40 aastat.

Jätka lugemist:  Coati, kährikule lähedane imetaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga