Marsh Harrier: kes ta on? Kuidas ta elab?

busard des roseaux 153049 1200 738

Fotokrediit: Michele Lamberti

Nagu nimigi ütleb, elab rabakull ümberringi veekohad ja märgalad. Suurim Euroopa tiir, kes toitub ainult elusatest, vigastatud või surnud loomadest, alates jaaniussidest kuni kitsede ja kilpkonnadeni. Saame tuttavaks selle põneva ööpäevase röövlinduga, keda võib teatud piirkondades jälgida Prantsusmaa.

Kes on rabakull?

Rabakull (Circus aeruginosus) on lind, kes kuulub seltsi Accipitriformes ja perekonda acipiteerib. Ta esindab ühte kolmest Lääne-Euroopa kulliliigist hall-kulli kõrval (Circus pygargus) ja kanakull (Circus cyaneus). Koguneb perekond Accipitridae ööpäevased röövlinnud millel on ühine:

  • Väljendunud seksuaalne dimorfism, emane on isasest suurem;
  • Arenenud binokulaarne nägemine, mis muudab jahipidamise lihtsamaks;
  • Konksuline nokk, mis suudab liha purustada;
  • Kõverad ja teravad naelad (talonid), mis on võimelised saaki haarama ja kandma;
  • Monogaamne paljunemisviis enamiku liikide jaoks.

Kuidas rabakulli ära tunda?

THE suurem Euroopa jänesed on 48–56 cm pikad ja tiibade siruulatus 115–130 cm. Isane kaalub umbes 540–750 g ja raskem emane 660–800 g. Röövlind on pikad tiivad, ümaramad kui teistel jänestel, ja suur saba. Lisaks suurusele on seksuaalne dimorfism rabakull leidub ka sulestikus:

  • THE meessoost
    on kreemika kuni punaka värvusega pea ja rind peenete tumedate triipudega. Pealmised osad on pruunid, enam-vähem heledate laikudega, eriti kattekihtidel. Kõht ja jalad on sügavpruunid ning saba hallikas;
  • Seal naissoost
    on väga tume, kreemika pea ja õlgadega. Kere alumine pool on pruun heledate triipudega. Kõht on üldiselt ühtlasem ja tumedam. Lennusulgede sisekülg on ülejäänutest kahvatum ja saba on hallist kuni helepunakaspruunini. Noorloom on emaslooma omast veelgi tumedama sulestikuga ja tiival pole heledat ala.

Mis on selle levikuala?

Rabakull on ökotsooni lind Lääne-Palearktika. See koloniseerib suurema osa Euraasiast ja ka Magribi riikidest. Tema pesitsusala ulatub Lääne-Euroopast (Pürenee poolsaar, Prantsusmaa, Inglismaa) Loode-Hiinani ja Lõuna-Skandinaaviast Väike-Aasia kaudu Kesk-Mongooliani. Prantsusmaal areneb rabakull Atlandi ookeani rannik, Morbihanist Girondeni, põhjas, Keskpiirkonnas kuni Lorraine’i ja Alsace’i, sealhulgas Ile-de-France’i. Tema esinemisest teatatakse ka Saône’i jõel ja Vahemere rannikul. Kaks populatsiooni klassifitseeriti järgmiselt alamliik
: Põhja-Aafrika oma (Circus aeruginosus harteri) ja Ida-Aasia (Circus aeruginosus spilonotus).

Kuhu raba-kull rändab?

Lõunapoolseimad populatsioonid on elanikud, samas kui Põhja-, Kesk- ja Ida-Euroopast pärit populatsioonid rändavad ümber Vahemere, Magribi piirkonna troopilisse Aafrikasse. Teine elanikkond suundub India subkontinendi poole kuni Tseilonini. Suurem osa Prantsusmaa elanikkonnast on paiksed, ainult põhja- ja idapoolsed populatsioonid talvituvad lõuna pool.

Mis on sookulli elupaik?

Nagu nimigi ütleb, soosib rabakull keskkonda märg. Ta väldib tihedaid metsi ja kõrgeid kõrgusi, välja arvatud Aafrikas ja Aasias, kus teda võib näha kuni 2000 m kõrgusel. Röövlind tegutseb eelistatavalt tiikide vööndites, soistes alades, järvedes, rannikusoodes, mahajäetud soolaaladel ja muudel aeglaselt liikuvate vooluveekogude kallastel. Rabakull pesitseb neid veekogusid ja märgalasid ümbritsevates taimekoosseisudes. Kuid me jälgime asutust üha rohkemates kohtades kuivemaks nagu heinaniidud või viljapõllud. Aafrikas jahib rabakull hea meelega põllukultuuridel, näiteks riisipõldudel.

Mida rabakull sööb?

See üldine kiskja ja oportunistlik toitub ainult elusatest, vigastatud või surnud loomadest. Selle väga mitmekesine menüü sisaldab paljusid närilised (hiired, kährikud), küülikud, aga ka pisilinnud (rööpad, koopad, pardid, lõokesed, lagled, piits) ja kahepaiksed. Atlandi ookeani rannikul rohkem kui üks sada saaki (sealhulgas kolmandik imetajatest) on identifitseeritud palvemassist kuni kodukitseni, sealhulgas harilik tiigikilpkonn (kilpkonn), tähnikpelodüüt (kärnkonn) ja angerjas. Camargue’is läbi viidud uuringus moodustasid linnud kolmveerandi rabakulli saagist. THE putukad kütitakse peamiselt talvitusaladel, näiteks Aafrikas jaanitirtsud.

Kuidas rabakull elab?

Röövlind magab, pesitseb ja peab sageli jahti üksildane kuid ta võib rännata ja magada maksimaalselt kahekümnest isendist koosnevates rühmades. Rabakullid asuvad siis öistel ööbimiskohtadel maapinnal, üldiselt avatud niiskes keskkonnas. Varisemist on täheldatud metsaaladel ja erandkorras metsades. Sellel üsna seltskondlikul linnul saab isane harjutada bigaamiat ja paarid pesitsevad lahtised kolooniad, mille pesad asuvad üksteisest mõnekümne meetri kaugusel. Rabakull ei ilmuta tugevat territoriaalsust, vaid pesa vahetu lähedus on kaitstud liigikaaslaste läbipääsu eest.

Kuidas raba-kull pesitseb?

Seal kurameerimisrituaal
on suurepärane vaatemäng, mille jooksul isane sooritab pikki pöörlevaid lende mööda territooriumi, seejärel sukeldub oma partneri poole – mõned neist on spiraalid – ja ka piruette. Emasloomaga koos esitatavad koreograafiad, mis sisaldavad simuleeritud rünnakuid, toimuvad madalamatel kõrgustel ja pesitsuskoha lähedal. Sageli aastast aastasse samas piirkonnas asuv pesa ehitatakse ümber veekohad, kõrgel rohttaimestikul. See koosneb pilliroo vartest ja on 60–80 cm lai.

Kuidas selle tibusid kasvatatakse?

3–6 munast koosnev rabakull muneb üsna varakult (aprilli keskpaik, mai algus). Emane muneb 1–2-päevaste intervallidega ja haudub alates esimesest ladestunud munast, seega puhangute ajastust. Haudumine kestab keskmiselt 31 kuni 34 päeva, mille jooksul isane varustab oma partnerit ning samuti on tema kohustus tibusid koorumisel toita. Sündides täielikult sõltuvad tibud jäävad pesasse umbes kolmkümmend päeva, alustades samal ajal ümbritsevat taimestikku kõndides. Lendumine toimub 35–40 päeva vanuselt, kuid poegi jätkatakse jahti õppides, sageli koos emaga, söötmist umbes 1 kuu. Noored rabakullid jõuavad seksuaalne küpsus
vanuses umbes 2 kuni 3 aastat.

Kas rabakull on ohus?

Alates kiskjad kulli, eriti selle munade ja tibude kohta võime nimetada lihasööjaid imetajaid (rebased, metssead, martensid, nirk) ja teisi röövlinde, näiteks tuulelohesid. Siiski ei peeta seda liiki praegu oma levila piires ohustatuks. See on liigitatud kategooriasse Väike mure Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt. Selle linnu kohal hõljuvad aga ohud, näiteks:

  • Põllumajandustöö (kombainide möödudes sureb igal aastal palju tibusid);
  • Roostiku taandareng drenaaži, loodusliku kuivatamise või märgalade tahtliku hävitamise kaudu (näiteks karjatamiseks);
  • Häirimine pesitsusperioodil (kalapüük, turism), raba-kull on eriti arg;
  • Metssigade vohamine võib kohapeal laastada poegi ja pesasid;
  • Mürgistus, eriti surnud loomade kaudu (jahigraanulid, mürgiste toodete kasutamine võitluses nutira ja ondatra vastu).

Kas sookakk on kaitstud?

Rabakull on Euroopa ja riiklikul tasandil kaitstud mitmel põhjusel. sisse Euroopa, sisaldub see linnudirektiivi I lisas ja Berni konventsiooni II lisas, mille eesmärk on eelkõige tagada selle looduslike elupaikade säilimine. Lisaks annab Bonni konventsioon sellele ülemaailmse kaitse staatuse kuirändliigid. Nagu kõiki röövlinde, kaitseb rabakull Prantsusmaa määrusega 17. aprillist 1981. Sellega seoses on keelatud seda kinni püüda, vigastada, tappa või tahtlikult häirida. Prantsuse seadused keelavad ka selle pesade ja munade hävitamise, samuti elupaikade kahjustamise. Rabakull võib looduses elada kuni 15 aastat, kuid tema keskmine eluiga on tavaliselt umbes 10 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 11.07.2024 Carnivore Predator Raptor

Jätka lugemist:  Harilik võlvik, rühmades elav kahlajalind

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga