Nuttalli ööpukk, ainus lind, kes suudab talveunne jääda!

engoulevent de nuttall 163044 1200 738

Foto krediit: Jake Schneider

Väga lühikese, kuid laia nokaga ja vibrissidega varustatud Nuttall’i ööpuit on kohandatud lendavate putukate püüdmiseks. Lisaks sellele ainult see liik öine on suured silmad, mis aitavad öösel jahti pidada. Kuid Nuttalli ööpukk paistab silma teises piirkonnas. See on tegelikult ainus lind maailmas talveunne jääma. Kui temperatuur langeb ja toitu napib, aeglustab loom ainevahetust ja satub letargiasse, mis võimaldab tal talve üle elada. Portree linnust, kes võib isegi talveunes haududa!

Kes on Nuttall’s Nightjar?

Nuttalli ööpukk (Phalaenoptilus nuttallii) on lind, kes kuulub sugukonda caprimulgidae. Teadmiseks laenavad kaprimulgid oma nime ladinakeelsest terminist caprimulgus, mis tuleneb sõnadest capra (kits) ja mulgere (imema), sõna-sõnalt “kitse imema”. Vanad inimesed uskusid, et öösiti sisenesid öösiti talli imetama kitsed, kahjustades udaraid ja takistades kitsedel piima tootma või muutes nad pimedaks. Selle liigi ingliskeelne nimi (Common Poorwill) kordab selle laulu (pou vil’, pou vil’). Kuus alamliiki on kirjeldatud, põhinedes suuresti geograafial (kuigi talvised levialad kattuvad, nagu näeme hiljem selles artiklis):

  • Phalaenoptilus nuttallii nuttallii;
  • Phalaenoptilus nuttallii californicus;
  • Phalaenoptilus nuttallii hueyi;
  • Phalaenoptilus nuttallii dickeyi;
  • Phalaenoptilus nuttallii adustus;
  • Phalaenoptilus nuttallii centralis.

Kuidas Nuttalli ööpukki ära tunda?

Sellel Ameerika linnul on siluett kompaktne, mida tähistavad saba ja lühikesed tiivad ning väikesed õhukesed jalad. Suurte tumedate silmadega suur kaelata pea tugevdab selle jässakat välimust. Tema väga lühike, kuid lai alla kaarduv nokk on sisustatud vibrissae
nurkades. Selle sulestik salapärane
on musta, pruuni, halli ja valge täpiline ning selle lendsuled on punasega kaetud. Liik ei esine seksuaalne dimorfism. Isased ja emased on identsed ja neil on ainult väikesed eristavad tunnused, nagu valge otsaga sabasuled isastel ja härjapea sabasuled emastel. Viimaste mõõtmed on veidi suuremad kui isastel. Nuttalli ööpudru pikkus on keskmiselt 20 cm, tiibade siruulatus 43 cm ja kaal umbes 51 g.

Millises maailma piirkonnas ta elab?

Nuttall’s Nightjar leidub kogu lääneosas Põhja-Ameerika. Ta pesitseb Lääne-Kanadas (Briti Columbia, Alberta ja Saskatchewan) kuni Mehhikoni, läbides Ameerika Ühendriikide lääneosa (California, Arizona, Colorado ja Texas). Septembrist novembrini rändavad Kanada populatsioonid oma levila lõunaosadesse (Lääne-Ameerika osariigid) Kesk-Mehhikosse ja naasevad aprillist maini. Populatsioonid lõunapoolne lähevad pesitsusajal, veebruarist märtsini põhja poole ja naasevad oma talvitusalale oktoobrist novembrini. Mõned lõunapoolsed populatsioonid asuvad samas piirkonnas terve aasta kuid rändavad paaritumishooajal kõrgemale ja talvel madalamale.

Mis on Nuttall’s Nightjari elupaik?

Nuttall’s Nightjar leidub piirkondades kuiv Ja avatud erinevatest keskkondadest, nagu rohumaad, võsa, metsad, mäed ja kõrbed. Lind eelistab lühikese rohu- või põõsastikuga alasid, leht- või okasmetsi. Selle elupaika iseloomustavad sageli kivised paljandid ja järsud nõlvad. Ahvenalt ja vaatlemiseks eelistab Nuttalli ööpukk avamaa lähedust ja vähe taimestikku. Pesitsemiseks on valitud palju okaspuid, nagu ponderosa mänd ja douglas-nulg. Pesitsusperioodil elab kaprimulgid üldiselt 500–1000 m kõrgusel, kuid mõningaid isendeid on vaadeldud ka üle 2500 m kõrgusel.

Nuttall’s Nightjar: milline on selle elustiil?

Rangelt öine, ööbik veedab suurema osa oma päevast maas, madalatel okstel, mahalangenud puutüvel, kännul või maapinnas looduslikesse õõnsustesse peidetuna. Suvi, see jääb immobile
ahvenale, et elada üle äärmise kuumuse, mis iseloomustab tema levila teatud piirkondi. Nuttall’s Nightjar suudab hingeldades tõhusalt soojust hajutada (selle suur suu on tugevalt kapillaariseeritud) ja suudab hoida kehatemperatuuri 42 °C, kui ümbritseva õhu temperatuur on 48 °C. Loom on aktiivne ainult siis, kui hämarus ja öö jooksul.

Mida Nuttall’s Nightjar sööb?

Caprimulgid on a putuktoiduline
kelle toitumine koosneb peamiselt mardikatest ja ööliblikatest (Lepidoptera). Muud putukad moodustavad selle menüüst mitte rohkem kui 10%. Näib, et saak on valitud suuruse järgi, minimaalse pikkusega 5–7 mm. See selektiivsus võib maksimeerida toiduallikatest saadavat energiat või kujutada endast putukate alumist piiri, mida Nuttalli ööpukk suudab tuvastada nõrk valgus. Nuttall’s Nightjar jahib õhtuhämarusest koiduni, eelistades oodata putukaid maapinnal või madalal ahvenal. Teadlased on täheldanud ka jahitegevuse kasvu, kui ööd on hästi valgustatud kuu. Ühe uuringu kohaselt teeb lind 200–300 öist lendu, et saada minimaalselt 9,7 g toitu, et säilitada oma kaalu paljunemise ajal, mis nõuab suuri energiakulu.

Kuidas see kaitseb end kiskjate eest?

Nuttall’s Nightjar näitab mitmeid käitumisviise, et riske piirata kisklus. Esiteks piirab selle öine tegevus tema kohtumisi arvukate päevaste kiskjatega. Seejärel võib ta oma öiste vaenlaste, näiteks öökullide olemasolu tuvastades oma laulu vähendada. Tema liikumatus istub või pesa peal võimaldab tal vältida liikumiste tuvastamist. Lisaks tema salajas sulestik
hõlbustab selle kamuflaaži. Munade ja tibude liigutamine iga 2 päeva tagant võimaldab neil vältida ka märkamist (väljaheidete kogunemine näitab sageli nende olemasolu). Lisaks jäävad vanemad liikumatuks pesitsemise ajal, kuni sissetungija läheneb 1 meetri kaugusele. Sel ajal tormavad nad tavaliselt pesast välja ja maanduvad karjudes, et kiskja tähelepanu hajutada. Samuti võivad nad sissetungijate hirmutamiseks pessa jääda ja teha susisevat või urisevat häält, sasitada sulgi või lehvitada tiibu.

Nuttall’s Nightjar: kuidas see talveunestub?

Nuttall’s Nightjaril on erakordne võime talveunne jääda. See nähtus ainulaadne linnus täheldati esmakordselt hooajal 1947–1948, kui metsik isend leiti vähemalt 85 päeva talveunes. Seda tähelepanekut kinnitasid hiljem arvukad laboriuuringud. Uuringud jõudsid järeldusele, et Nuttall’s Nightjar sisenes a letargia vastuseks keskkonnastressile, nagu toiduvarude vähenemine või ebasoodsad ilmastikutingimused. Talvel, ainevahetuse aeglustumine lind põhjustab hingamisteede ja südame löögisageduse vähenemist ning kehatemperatuuri, mis järgib täpselt keskkonna temperatuuri. Kui ümbritseva õhu temperatuur tõuseb vahemikku 15–19 °C, väljub loom torporist ja muutub uuesti aktiivseks. Veel ühte tähelepanuväärset nähtust täheldati paaril, kes haudus talveune ajal mune. Kui aga see kohanemine võimaldab vanematel energiat säästa, vähendab see energiat elujõulisus
munad ja suurendada pesa hülgamise määra.

Kuidas Nuttalli ööpukk paljuneb?

Selle liigi puhul on paarid monogaamne üheks hooajaks. Kevadel laulab Nuttalli ööpukk õhtust koiduni, et meelitada emaseid ja kinnitada oma kohalolekut potentsiaalsete rivaalide seas. Uuringud on näidanud, et territoriaalse kaitse tõttu kulutavad isased rohkem kui 5 korda tavapärasest ainevahetuse kiirusest. Palju suurem näitaja kui teistel lindudel ja mis seletab tema kaalulangust sigimise ajal. Pesa ei ehitata, välja arvatud väikesed madalad lohud maapinnal või väga lähedal (kivi, känd jne)

Kuidas linnupoegi kasvatatakse?

Sidur koosneb 2–4 puhmasvärvilisest munast, mida inkubeerib 3 nädalat 2 täiskasvanut. Päeval hauduv vanem tunneb kergendust alles õhtul, kuid munad (või tibud) võivad jääda väga lühikeseks ajaks jahile ja ainult öö. Märkame, et isane haudub mune rohkem päeva jooksul, kuid pärast koorumist hautab tibusid päeva jooksul üldiselt emane. Vanemad pakuvad toitu regurgiteeritud putukad kuni nende tibude väljalendumiseni, mis toimub 20–23 päeva pärast koorumist. Teine haudmepesa paigutatakse juulist augustini esimesest umbes saja meetri kaugusel asuvasse pessa. Isane vastutab seejärel esimese haudme poegade toitmise eest, samal ajal kui tema partner haudub uut poega.

Kas Nuttall’s Nightjar on ohustatud liik?

See väike lind tunneb paljusid kiskjad tulevad õhust või maast. Nende hulka kuuluvad suur sarvikkull, kriiskav öökull, koiotid, mäger, põhjakull, lõgismadud, männimadu, rebased ja isegi kriimustatud skunk. Nuttall’s Nightjar ei peeta ohustatud liigiks ja seda ei kaitsta oma levila piires. See on klassifitseeritud kategooriasse “Väike mure” Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt ning see ei sisaldu ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) lisades. Selle eluiga vangistus pole teada, sest lind ei kohane sellega. Tema oodatav eluiga looduses ei ole täiendavalt dokumenteeritud, kuna looma öised harjumused muudavad selle uurimise keeruliseks. Rõngastatud isendi vaatlused on näidanud, et eluiga on vähemalt pikk 3 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 20.01.2024

Jätka lugemist:  Türgi tuvi, üks mustkaelusega liikidest

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga