Siberi lendorav, väike lendorav

palatouche de siberie 150527 1200 738

Fotokrediit: Andrew Bazdyrev

Erinevalt Prantsusmaal vaadeldud oravatest on Siberi lendoraval a patagium, nagu nahkhiired. Tänu sellele jalgade vahele kinnitatud membraanile suudab see sooritada muljetavaldavaid libisevaid lende puude vahel. Tutvume imearmsa väikese diskreetse ja ägeda imetajaga, kes eelistab elada öösel külmades metsades põhjapoolkeral.

Kes on Siberi lendorav?

Siberi lendorav on väike imetaja, kes on ilma sabata 12–23 cm pikk ja isased on emastest suuremad. Nende kaal ei ületa 120 g. Nimetatakse ka lendoravaks, loom kuulub näriliste (näriliste) seltsi ja näriliste sugukonda. sciuridae. Euroopas on selles perekonnas 12 liiki, sealhulgas 6 põliselanikku :

  • Punane orav (Sciurus vulgaris) ;
  • Alpi marmot (Marmota pomises) ;
  • Calabria orav (Sciurus meridionalis) ;
  • Euroopa souslik ehk euroopa maa-orav (Spermophilus citellus) ;
  • Pärsia või Kaukaasia orav (Sciurus anomalus) ;
  • Siberi lendorav (Pteromys volans).

6 liiki tutvustati
Euroopas on:

  • Korea orav ehk Siberi vöötohatis (Tamias sibiricus) ;
  • Triibuline vöötliha (Tamias striatus) ;
  • Hall orav (Sciurus carolinensis) ;
  • Pallase orav ehk punase kõhuga orav (Callosciurus erythraeus) ;
  • Finlaysoni orav (Callosciurus finlaysonii) ;
  • Barbary orav (Atlantoxerus getulus).

Kuidas see väike lendorav välja näeb?

Siberi lendoraval on sihvakas keha lühikeste jalgadega, pikk lame saba
ja veidi põõsas. Selle paks pehme karv on suvel tumehall ja talvel hõbedane. Tema kõht jääb valgeks aastaringselt. Selle väga ümara peaga on suured mustad silmad, väike terav koon ja ümarad, umbes 1,5 cm pikkused kõrvad. Siberi lendorava eripära põhineb membraan nahast (patagium), mis ühendab esijäsemed tagajäsemetega ja võimaldab sellel libiseda. Erinevalt Põhja-Ameerika lendoravast ei ühine tema karvaga vooderdatud patagia sabaga.

Siberi lendorav: kuidas ta kõrgele tõuseb?

Siberi lendorav on imetlusväärne purilennuk, mis suudab tänu oma patagiumile hõlpsalt sooritada 10–15 m lende. Väike maismaaimetaja on võimeline libisema kuni 40m distants, või erandolukordades isegi 80 m. Nii aeglaselt ja hääletult lendamiseks kasutab siberi lendorav suurepäraselt praktiseeritud tehnikat: oksale istudes uurib ta hoolikalt oma sihtpunkti. Kui see on valmis, lendab see tühjusesse, sirutab jalad välja ja rakendab pataagiumi, et luua omamoodi algeline tiib. Selle lend järgneb a sirgjooneline trajektoor väga täpne, kuid enne eesmärgi saavutamist sirgendab ta oma kursi, et maanduda vertikaalselt, pea ülespoole. Siberi lendorav ei maandu kunagi näoga vastu, alati külili, tüve ühele küljele, et mitte oma pead lüüa (teda pole oksale maandumas nähtud). Näriline võib ka lennu keskel suunda muuta tänu oma sabale, mis toimib nagu a tüür. Mugav õhus, ta teab ka, kuidas kasutada tõusvaid hoovusi kõrguse muutmiseks.

Kus ja kuidas see lendorav elab?

Nime järgi võiks arvata, et see on endeemiline Siberis, kuid selle levikuala on suurem. Palearktika ökotsoonis elab lendorav Euroopa, Kesk- ja Ida-Aasias: Hiina, Eesti, Soome, Jaapan, Põhja-Korea, Lõuna-Korea, Läti, Mongoolia, Venemaa ja Valgevene. Aastal külmad metsad põhjapoolkeral elab imetaja alati puude sees ja tuleb maapinnale väga harva. Magamiseks, pesitsemiseks ja toidu hoidmiseks kasutab ta rähnide poolt puuritud auke. Kevadel vooderdab siberi lendorav õõnsuse kuiva sambla ja muude taimsete kiududega, et oma allapanu ära mahutada. Talvel ei uinu ta talveunne ja tõmbub 4-5 sõbraga praosse, et sooja hoida. Lendorava elustiil on tema salapärase eluviisi tõttu halvasti dokumenteeritud, öine Ja puistu.

Millest Siberi lendorav toitub?

Erinevalt teistest peamiselt ööpäevase eluviisiga oravaliikidest hakkab siberi lendorav toitu otsima kohe pärast päikeseloojangut. Tema toitumine peamiselt taimetoitlane koosneb olenevalt aastaajast pungadest, lehtedest, seemnetest, marjadest, seentest, tammetõrudest, männiseemnetest, männiokastest, jalakaokstest või kasekahkadest. Vahetevahel paar putukad
lisatakse selle menüüsse. Lendorav hüdreerub, leides oma metsakeskkonnast veeallikaid ja talvel võib ta janu kustutamiseks lund süüa.

Kuidas Siberi lendorav paljuneb?

Paaritushooajal, veebruarist aprillini, valib emane oma partneri kosilaste hulgast, kes teda kosivad. Paaritumisele, mis toimub puudes, järgneb periood rasedusaeg vahemikus 35 kuni 40 päeva. Pesakonnas on 2–4 alasti ja pimedat poega, kes kaaluvad sündides vaevalt 4 grammi. Vastsündinutel, kes sõltuvad täielikult oma emast soojuse ja rinnaga toitmise osas, avavad silmad 40 päeva pärast. Umbes 10 päeva hiljem hakkavad nad koos vanematega pesast välja astuma. Noored lendoravad hakkavad võõrutama ja liiguvad järk-järgult edasi tahket toitu. Suureks kasvades muutuvad nad emast üha iseseisvamaks ja lõpuks täielikult emantsipeerunud. Alaealised jõuavad seksuaalne küpsus umbes 1 aasta vanuselt. Siberi lendoraval on üldiselt vaid üks pesakond aastas, kuid soodsate tingimuste olemasolul: olemasolev toit, säilinud elupaik ja pehme ilm võib tekkida teine.

Kas lendorav on ohustatud liik?

Siberi lendorava looduslikest kiskjatest võib nimetada lihasööjaid imetajaid, nagu rebane, kodukass ja pesukaru, aga ka maod (maod) ja röövlinnud (öökullid). See liik on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimekirjas loetletud kui “vähim probleem”. Kuigi populatsioonid Pteromys volans neid ei peeta ohustatuks, kuvatakse a järsk langus mitmes riigis, näiteks Soomes ja Karjalas. Tema arvukus on Eestis stabiilne ja näriline on levinud Venemaa metsade avarustes. Liik on Jaapanis levinud. Piirkondades, kus selle rahvaarv on järsult vähenenud, oht Mis lendoravat kaaluvad, on eelkõige:

  • elupaiga kadumine ja killustumine (metsade raadamine, toitumis- ja sigimiskohtade vähendamine);
  • Reostus (näiteks pestitsiidid);
  • Globaalne soojenemine ;
  • Kokkupõrked sõidukitega (liik on öine);
  • Kisklus ;
  • Haigused.

Üldiselt on Siberi lendoraval a oodatav eluiga 4-6 aastat looduses.

Autor Nathalie Truche – avaldatud 26.03.2024 Oravanäriline

Jätka lugemist:  5 nippi lindude aias pesitsemiseks!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga