Must luik, suur ja ilus punase nokaga lind

cygne noir 114806 650 400

Sama majesteetlik kui tema laitmatult valge sugulane, loob must luik vaatemängu, kui ta graatsiliselt üle vee libiseb. Austraalia päritolu lind toodi Euroopasse ja suurepärased isendid pesitsevad mõnes Prantsusmaa piirkonnas. Kohtumine.

Musta luige isikuleht

Must luik (Cygnus atratus) on linnuliik, mis kuulub seltsi anseriformes ja perekonda Anatidae. Loom elab Austraalias, Tasmaanias ning 19. ja 20. sajandil toodi ka Uus-Meremaale ja Euroopasse. Lääne-Austraalia embleem, selle suurepärane must siluett on selle osariigi lipul. Valgest luigest veidi väiksem, ta on 1,10–1,40 m pikk, tiibade siruulatus on 1,60–1,80 m ja isaslooma kaal 4–8 kg.

Täiesti must luik… või peaaegu

Liigi sulestik on üleni musta värvi, välja arvatud tiivaotsad, mille valget värvi on näha ainult lennu ajal. Sellel on helepunane valge otsaga nokk ja samamoodi punased pärimused. Oma vöö ja väga lühikeste jalgadega kõnnib anatidae maapinnal kohmakalt ja harva tuleb maapinnale, kus ta tunneb end ebamugavalt. Emane, vähem massiivne, sarnaneb isasega, kuid tema nokk on veidi tuhmim. Noorkal on kahvatum sulestik, pruunika varjundiga ja roosa nokaga. Oma eebenipuu värvi omandab ta viie elukuu järel, samas kui punane eesmine muhk tekib alles pärast kolmandat või isegi neljandat eluaastat.

Must luik, praegu Prantsusmaal

Nagu varem näha, on Austraalia ja Tasmaania musta luige kodumaa. Pärast tagakiusamist on ta nüüd Uus-Meremaal hästi sisse seatud. Liik asub märgaladel, peamiselt suurtes järvedes, tiikides ja madalates laguunides, mage- või riimveega. Talvel satuvad anatiidid sageli suudmealadele ja mererannikule. Teda imetletakse paljudes parkides, linnaaedades ja loomaaedades üle maailma, kus teda on ilulinnuna tutvustatud. Prantsusmaal mainiti seda liiki esimest korda 1974. aastal Somme’is ja esimest korda sigimisest teatati 1988. aastal Charente’is. Prantsusmaal on umbes 200 isendit ja umbes kolmkümmend pesitsevat paari, mis on jaotatud enam kui 20 departemangu.

Musta luige veetaimed

See valdavalt taimtoiduline kõigesööja sööb peamiselt veekehadel hõljuvaid taimi (vetikad, pardlill jt). Ta toitub pinnale pritsides või pea vette kastes, et sügavalt taimi otsida. Liik ei põlga putukaid, tigusid ega muid selgrootuid, mis sõltuvad neelatavast taimsest ainest. Mustluik karjatab üleujutatud aladel kasvavatel kõrrelistel ning tarbib ka erinevat teravilja ja kaldadelt või kultuurpõldudelt korjatud kõrrelisi.

Must luik, kodulind

Must luik tõuseb õhku väga harva, sest tema kaal ja pikad tiivad nõuavad õhkutõusmiseks ja seejärel õhkutõusmiseks vähemalt 70 m pikkust avatud ala. Tema istuv eluviis ei julgusta teda ka oma elupaigast eemalduma, kus ta üldiselt kõike vajaliku leiab. Lind teeb ainult kohalikke liikumisi, juhindudes uute toitumis- või pesitsusalade otsimisest. See ööpäevane ja koosnev liik areneb alati rühmade või paarikaupa. Tema kogunemised võivad hõlmata tuhandeid isendeid, eriti pulmajärgse sulamise ajal, mis muudab selle haavatavaks, takistades tal lendamist.

Must Luik: armastus elu vastu

Mustal luigel muutub isase käitumine sigimisperioodil radikaalselt, mil ta on väga territoriaalne ja kaitseb oma valdust tugeva agressiivsusega. Seega ründab ta tseremooniata kõiki oma eakaaslasi ja teisi sissetungijaid, kes tema pesale ohtlikult lähenevad. Mõlemad monogaamsed partnerid jäävad ühtseks kogu oma elu. Paaritumine langeb üldiselt kokku vihmaperioodiga, mil toitu on külluses: Loode-Austraalias veebruaris ja mandri lääneosas augustis. Pikaajalise põua ajal võivad anatiidid pesitsemisest hoiduda. Kuival maal ja alati vee lähedal ehitab paar okste, varte, okste ja heintaimede abil tohutu pesa. Nende konstruktsioon võib ulatuda 2 m läbimõõduni ja 40 cm kõrguseni. Emane muneb 5–6 rohekat muna, mida kaks täiskasvanut hauduvad vaheldumisi 36–40 päeva.

Mustad luiged sügavas otsas

Eestsed, linnupojad lahkuvad pesast kohe pärast koorumist ja jõuavad vette vanema järelevalve all. Teine täiskasvanu jääb pessa veel kaheks-kolmeks päevaks, teised munad kooruvad. Kui pere on komplekteeritud, järgnevad veekindla kahvatuhalli udusulega kaetud luiged oma vanematele vee peale ja hakkavad toituma. Mõnikord nähakse neid täiskasvanud inimeste seljas istumas, et liikuda sügavas vees kiskjatest eemale. Kui noorloomad suudavad ära lennata 4–5 kuu pärast, jäävad nad hõimu 9 kuuks kuni aastaks. Suguküpseks saavad nad 3–4 aasta vanuselt.

Must luik ei ole enam ohus

Rebased on musta luige peamised kiskjad. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt “vähim muret tekitavaks” liigitatud lind ei peeta kogu levila ulatuses ohustatud liigiks. Enne eurooplaste saabumist oli must luik laialt levinud ja levinud kogu Austraalias. Pärast intensiivset jahti (selle liha pärast) vähenes selle arvukus. Kaitsemeetmed on võimaldanud anatiidil oma arvukust taastada kuni selleni, et teatud piirkondades kontrollitakse selle levikut põllukultuuride kaitsmiseks. Mustluige eluiga on looduses 15–20 aastat.

Jätka lugemist:  Hobusekärbes, kes on see hammustav ja mittetorkiv putukas?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga