Munkhüljes, IUCNi andmetel ohustatud liik

phoque moine 090747 650 400

Munkhüljeste liike on mitu, üks neist kadus maamunalt vaid 70 aastat tagasi. Mis puudutab kahte ülejäänud, siis neid ähvardab otsene väljasuremine. Uurime välja, kes need perekonna imetajad täpselt on Monachus ja teha kokkuvõte tõsistest ohtudest, mis neid nüüd ähvardavad.

Munkhüljes: peamised omadused

Munkhüljeseid on kolme liiki. Need imetajad perekonnast Monachus kuuluvad perekonda Phocidae. Need on Kariibi mere munkhüljes, mida nimetatakse ka troopiliseks hüljes, Vahemere munkhüljes ja Hawaii munkhüljes.

Esimene liik, mis leiti Antillidelt ja Mehhiko lahest, on välja surnud alates 1950. aastatest, mis leidis kinnitust 2008. aastal pärast 5 aastat kestnud teadlaste uuringuid ja mille lõpuks ei ole selle liigi elus isendit leitud. ei leitud. Mis puutub kahte ülejäänud munkhüljeste liiki, siis neid ähvardab otsene täielik väljasuremise oht. Seetõttu on need loomad tänapäeval äärmiselt haruldased.

Vahemere munkhüljes (Monachus monachus) on poolveeline mereimetaja. Selle jalad on uimede kujulised. Seetõttu on ta loivaline, nagu näiteks merilõvi. Teda võib kohata Lääne-Sahara, Mauritaania ja Madeira rannikul ehk Vahemeres (sellest ka nimi), kus ta on ainus loivaline. Tema toit koosneb mõnikord vetikatest, kuid peamiselt kaladest, vähilaadsetest ja molluskitest.

See loom paljuneb peamiselt septembrist novembrini. Emane sünnitab pärast üheteistkümnekuulist tiinust ühe pesakonna kohta ühe vasika, kes kaalub sündides veel paarikümne kilo ringis.

Hawaii munkhüljes (Monachus shauinslandi) pärineb Okeaanias asuvast Hawaii saarestikust, mille peamine koondumiskoht on Leewardi saarte vahetus läheduses. See on ka selle geograafilise piirkonna endeemiline loom. Selle pikaealisus on umbes kolmkümmend aastat. Täiskasvanuna kaalub isane alla 170 kg pikkusega 2,10 m, emane, suurem ja raskem, on 2,25 m pikk ja kaalub 200 kg. Ka sellel liigil sünnitab iga emane 11-kuulise tiinuse järel pesakonna kohta ainult ühe poega.

Mõlema liigi puhul toidab hülgepoega tema ema tema esimese 8 elunädala jooksul, mille lõpuks sünnikaal korrutatakse 4-ga. Kuigi ta kasvab väga kiiresti, ei saavuta hüljes suguküpsust alles vanuses. umbes 5 aastat. Pange tähele ka seda, et hülge ninal on vibrissid, meeleelundid, mida ta kasutab saagi asukoha leidmiseks.

Munkhüljest ähvardab tõsine oht

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) andmetel ähvardab väga tõsine oht endiselt eksisteerivaid munkhüljeste liike. Seega on vähem kui 1200 Hawaii munkhüljest ja vähem kui 500 isendit, kes kuuluvad Vahemere liiki, mis on üks kümnest enim ohustatud loomaliigist planeedil.

Munkhülged on kõik suures surmaohus ning mõne aasta pärast saavad meie lapsed ja lapselapsed neid vaid raamatuid lehitsedes jälgida. Seejärel peame neile selgitama, et inimene on nende loomade jaoks alati olnud peamine oht ning et kooselu hüljeste jaoks pole kunagi osutunud kasulikuks.

Vaid sajand tagasi oli Vahemere munkhüljes oma elualal veel väga kohal, kuid asjaolu, et isendite arv aasta-aastalt langes, soodustas sugulusaretust, mis avaldas sellele liigile äärmiselt tugevat mõju. Tõepoolest, geneetiline segunemine peab olema piisav, et tagada liigi jätkusuutlikkus. Vastasel juhul muutub see üha tundlikumaks epideemiate ja muude ohtude suhtes, mis hävitavad inimesi väga kiiresti. Hawaii munkhüljes ei ole erand reeglist, kuna praegu on elus vähem kui 1000 isendit.

Munkhüljes maksab praegu kallist hinda merereostuse tõttu, mis aasta-aastalt suureneb, põhjustades nende loomade seas üha rohkem haigusi. Süüdistada võib ka kalavõrkude liigset kasutamist, millesse hukkub palju hülgeid, aga ka ülepüüki, mis on hülged vaid järk-järgult toidust ilma jätnud. Samuti tuleb märkida, et rumalusest ründavad mõned mehed hülgeid – neid massiliselt jahtides või tappes –, kuna on veendunud, et need loomad on kalapüügil nende rivaalid. See on täielik teadmatus nende liikide suhtes, seda enam, et tänapäeval on neid isendeid alles väga vähe.

Igal juhul on raske uurida hüljeste harjumusi, mis võimaldaksid meil palju paremini mõista nende eluviisi ja vajadusi. Kuid me teame, et need istuvad mereimetajad pidid arenema oma käitumist muutes, et kohaneda inimpopulatsioonide poolt jahtides võimalikult hästi.

Täna oleme tunnistajaks tõelisele katastroofile ja vaatamata munkhüljeste kaitseks võetud meetmetele ei anna miski meile lootust, et suudame neid väljasuremisest päästa.

Jätka lugemist:  Prantsuse metsa suured loomad: kes nad on?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga